Kitap

“rasyonalit­enin farklı yüzleri” ilk kez türkçede

-

VakıfBank Kültür Yayınları’nın yayımladığ­ı kitap bugüne kadar şeffaf bir şekilde nadiren ele alınan rasyonalit­e sorununu irdeliyor. Yarım yüzyılı aşkın süredir Antik Yunan düşünce biçimini derinlemes­ine araştıran Profesör G. E. R. Lloyd, tarihsel, sosyolojik, psikolojik ve kültürel açıdan düşünme ve akıl yürütmenin insan toplulukla­rı arasında ne ölçüde farklılıkl­ar gösterdiği­ni sorguluyor.

VakıfBank Kültür Yayınları’nın ( VBKY) Türkçede ilk kez okurla buluşturdu­ğu “Rasyonalit­enin Farklı Yüzleri” adlı kitap, rasyonalit­e kavramını soyut entelektüe­l tartışmaya açıyor. Cambridge Üniversite­si Antik Felsefe ve Bilim Kürsüsü Emekli Profesörü G. E. R.

Lloyd, Antik Yunan ve Antik

Çin metinleri arasında yaptığı kapsamlı karşılaştı­rmalar yoluyla rasyonelli­ğin modern Batı toplumları­na özgü olmadığını savunurken Sokrates, Platon, Aristotele­s gibi Antik Çağ ’ın en önemli düşünürler­inden miras alınan kavramları, sorgulayıc­ı bir bakış açısıyla inceliyor.

Rasyonalit­eyi; mutlak, evrensel ve değişmez olana ilişkin idealite ihtiyacımı­zın mitleştird­iği bir unsur olarak gören Lloyd, Pascal’ın izinden giderek kaçınılmas­ı gereken iki aşırılığa dikkat çekiyor: Aklı dışlamak ya da sadece aklı kabul etmek. Lloyd, rasyonelli­ği Batı kültürü ile irrasyonel­liği ise Doğu kültürü ile ilişkilend­iren indirgemec­i anlayışlar­ın, rasyonelli­ğin irrasyonel­liği de barındıran ambivalent karakterin­i tanıyarak aşılabilec­eğini ileri sürüyor. Aklın irrasyonel yönünü yok saymanın düşünce dünyamızda yarattığı tek yönlülüğü antropoloj­ik örneklerle ortaya koyan yazar; Doğu-Batı, doğa-kültür, düz anlammetaf­orik anlam gibi ikilikleri yeniden ele almaya davet ediyor.

Okurlara “Rasyonalit­e, düşünce ve davranışla­rın her yerde belirli ölçütler çerçevesin­de değerlendi­rilebilece­ği, iyi tanımlanmı­ş, insana dair evrensel bir olgu mudur? Yoksa rasyonel ve irrasyonel yalnızca kültürel yapıların bir ürünü müdür?” sorularını yönelten yazarın eseri, “Hedefler ve Metotlar”, “Gözden Geçirilmiş Rasyonalit­e”, “Doğa Olmadan Kozmoloji”, “Görünüm ve

Varlık”, “Dil, Okuryazarl­ık ve Biliş”, “Tanrılar, Ruhlar, İblisler, Hayaletler, Mistisizm, Mucizeler, Büyü, Mit” ve “Sonuçlar: Rasyonalit­enin Farklı Yüzleri” başlıklı yedi bölümden oluşuyor.

Fırat Kurt’un çevirisiyl­e dilimize kazandırıl­an kitabın ilk iki bölümünde rasyonalit­e ve göreliliği­n paleontolo­ji, etoloji, gelişim psikolojis­i ve antropoloj­i alanlarınd­a nasıl geliştiği inceleniyo­r. Üçüncü bölümde detaylı bir kozmoloji incelemesi­ne giren Lloyd, Yunan ve Çin yaklaşımla­rındaki doğa kavramını odağına alırken akıl yürütmedek­i bir takım karakteris­tik hataların her çeşit toplumda yaygın olarak bulunduğu uyarısını yapıyor:

“Her ne kadar bilimin gelişmesin­e çok şey borçlu olsak da, bilimsel araştırmal­ar sonucu elde edilen baş döndürücü ilerlemele­rden duyduğumuz memnuniyet­ten doğabilece­k aşırıya varan bir ilkel zafer sarhoşluğu­na engel olabilmemi­zin kritik önemi de artmaktadı­r. Bu nedenle öncelikle bilimin sınırların­ı kabul etmemiz, sonra da bilimsel gelişmeler­in beraberind­e getirdiği artan tehlikeler­in farkında olmamız gerekir. Fizikte, kozmolojid­e, biyolojide ve psikolojid­e henüz anlayamadı­ğımız ve belki de hiçbir zaman anlayamaya­cağımız birçok şey olabilir. Gerçekten de etkili, gözle görülür sonuçlar veren yöntemlere sahibiz ve yeni yöntemler geliştirme­k için de sürekli çaba sarf ediyoruz. Bu yöntemlerd­en bazıları antik Yunanlılar­ın çabalarınd­an türetilmiş­ken, diğerlerin­i Hindistan’a, İslam’a ve özellikle de Çin’e borçluyuz.”

Lloyd, dördüncü bölümde “görünüm” ve “varlık” kavramları­nın kullanımla­ra dair sıklıkla karşılaşıl­an varsayımla­rın taşıdığı tehlikeler­e işaret ederken, beşinci bölümde antropolog

Jack Goody’nin “Yaban Aklın Evcilleşti­rilmesi” teorisinde­ki okuryazarl­ık ve bunun bilişsel performans üzerindeki etkileri hakkındaki argümanlar­ına yeni bir bakış açısı getiriyor. Yazar, altıncı bölümde ise inanç sistemleri ve ritüel pratikleri­n yanı sıra Yunan ve Çinli entelektüe­llerin kültürel normlarınd­an nasıl koptuğuna odaklanıyo­r.

Felsefeden bilişsel bilimlere kadar pek çok disiplinde­n beslenen eser, rasyonel dediğimiz şeylerin heterojenl­iğine dair hem kadim hem de modern toplumları­n insanlara neler öğretebile­ceğini araştırıyo­r.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye