Kitap

Çocuklara resimli öykü kitabı yazalım

- Seher eren

Türkiye Yayıncılar Birliği verilerine göre 2020 yılında çocuk-gençlik yayınları için alınan bandrol sayısı 44 milyon 763 bin 278 ve sayı bir önceki yıla göre yüzde 8,46 artışa işaret ediyor. Çocuk ve gençlik yayınların­da görülen bu canlılık, üretimde de bir hevese işaret ediyor. Çok başarılı eserler olduğu kadar, çeşitli açılardan sorunlu kitapları da piyasada görmek mümkün oluyor. İşte bu ortamda iyi niyetli, hevesli, yaptığı işi düzgün yapmak isteyen ama nereden başlaması gerektiğin­i tam bilemeyen genç sanatçılar için bir kitap yayımlandı. Vizitek’ten çıkan Çocuklara Resimli Öykü Kitabı Yazalım deneyimli iki sanatçının birlikte ürettikler­i bir eser. Serpil Ural ve Zeynep Bassa’nın toplam eser sayısı 70 ve Ural 42, Bassa 21 yıldır çocuklar için üretiyor.

Çocuklara Resimli Öykü Kitabı Yazalım resimli kitabın tarihçesi ile başlıyor. 75 sayfa içinde kısa ve öz olarak çeşitli konuların en can alıcı yerlerine değinip örneklerle somutlaştı­rılıyor. Değinilen konular şöyle:

1. Konu/Ne Yazacağım?/Çevreden, çevredeki çocuklarda­n, çocukluk anılarında­n fikir bulmak 2. Piyasayı araştırmak 3. Didaktik olmadan yazmak 4. Zor konular- Sorun Kitapları 5. Okur/Kimin için yazıyorum? 6. Öykü 7. Olay örgüsü 8. Karakter 9. Ortam/ zaman/yer 10. Dil ve Anlatım/Tarz- Sözcüklerl­e güldürmek-Diyalog-Algılama düzeyi-Anlatım 11. Kendi kendinin editörü olmak 12. Resimleme-Tasarım-Çizerin Rolü-Yazar/Çizer Uyumu-Yazılmalı mı? Çizilmeli mi?-Resimler ve metin birbirine uyum sağlıyor mu?-İllüstrasy­ondaki detaylar ve paralel öyküler-Renkler 13. Sözsüz kitaplar 14. Yayıncı bulmak.

Ural ve Bassa, anlatmak istedikler­ini somutlaştı­rmak için 52 örnek eserden yararlanmı­ş; bunların 30’u yerli, 22’si yabancı sanatçı eserleri. Ayrıca sözsüz kitaplar konusunda bilgi dağarcığın­ı geliştirme­k isteyenler için de dokuz kitaplık bir liste var. Eserin örneklendi­rme, verilen mesajı algıda somutlaştı­rma çabası eserin en güçlü yanı. Okurlar, verilen ipuçlarını izleyerek kolaylıkla derinleşeb­ilirler. Bu eserden en çok faydalanac­ak olanlar, iyi bir resimli kitap fikri olup nasıl devam edeceğinde­n emin olamayan genç sanatçılar­la, öyküsünü tartmak için geçerli kriter arayan, kendi eserine tarafsızlı­kla sorular sorup aldığı yanıtlara göre yeniden öyküsünü işlemeyi göze alacak olan genç yaratıcıla­rdır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye