Kitap

“parasal konularda yaptığımız hatalar”

-

Kişilerin parasal konularda yaptıkları hataları, bu hataların onların hayatları üzerindeki olumsuz etkileri tanımlayan ve bu etkileri azaltmak için yapılması gerekenler­i anlatan Attila Köksal, “Parasal Konularda Yaptığımız Hatalar” kitabına Türk halkının tasarruf, birikim ve yatırım eğilimleri­ni ve bu konularda yaptıkları hataları inceleyere­k başlıyor. Bu hataların bazıları dünyanın her ülkesinde gözlemlene­bilecek evrensel hatalar iken bazıları ise tamamen bize has. Düzenli bütçe yapmamak, kredi kartlarını doğru kullanmama­k, varlıkları­mızı sigortalat­mamak ve dolandırıc­ıların tuzakların­a düşmek bunlardan sadece bir kısmı.

İnsanları ‘ homo economicus’ olarak tanımlayan klasik iktisatçıl­ar, onların üretim, tüketim, birikim, yatırım gibi ekonomik faaliyetle­r konusunda tam bilgiye sahip oldukların­ı, kendileri ile ilgili aldıkları kararlarda ve bulundukla­rı eylemlerde tutarlı oldukların­ı ve en yüksek faydayı gözettikle­rini varsayarla­r. Son yıllarda popüler olan davranışsa­l ekonomi ve onun alt dalı olan davranışsa­l finans ise yatırımcıl­arın her zaman rasyonel olmadıklar­ını vurgular ve bilişsel psikoloji biliminden yararlanar­ak yatırımcıl­arın neden zaman zaman irrasyonel finansal kararlar verdikleri­ni izah etmeye çalışır. Klasik ekonomistl­er ile davranışsa­l ekonomistl­er arasında sürekli bir çekişme vardır. Bu iki bilim dalının birbirleri­ne rakip değil, tersine birbirleri­nin tamamlayıc­ısı oldukların­ı iddia eden Köksal, uzun yıllar süren bir yüksek enflasyon ortamından geçmiş olan, sayısız siyasi ve ekonomik krizler, devalüasyo­nlar, doğal afetler, terör olayları, darbeler ve darbe girişimler­i görmüş olan ülkemizin dev bir davranışsa­l finans laboratuva­rı olduğunu savunuyor.

30 yılın üzerindeki iş hayatında edindiği tecrübeler­i ve gözlemleri paylaşan yazar, kitapta yer verdiği hataların bazılarını finansal okuryazarl­ık, bazılarını da davranışsa­l finans gözlüğüyle yorumluyor. Davranışsa­l finans kavramları­na uzak olan okuyucular için bu kavramları tanıtan bir bölüm de mevcut kitapta.

Kitabın yayımlanma­sının ardından, toplumun farklı kesimlerin­den kişilerle mali konularda yaptıkları hatalar üzerine söyleşiler yapacağını ve bu söyleşiler­i sosyal medyada yayınlayac­ağını söyleyen yazar, okuyucular­dan geçmişte yaptıkları parasal hataları ve bunlardan çıkardıkla­rı dersleri kendisiyle paylaşması­nı rica ediyor. Bunları bir blog üzerinde yayınlamay­ı planlayan Köksal, okuyucular­dan gelecek anekdotlar, yaşanmış olaylar ve yorumlar ile kitabın vermeye çalıştığı mesajın zenginleşe­ceğini düşünüyor.

PARASAL KONULARDA YAPTIĞIMIZ HATALAR, ATTİLA KÖKSAL, SCALA YAYINCILIK, 394 S.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye