Kitap

“liderler en son yer, neden bazı takımlar başarılı da bazıları değil?”

- Doğan selçuk

Modern iş dünyasında şirketleri yönetmek için geliştirdi­ğimiz sistemler göz önüne alındığınd­a, çalışanlar­ın gerçekten kendilerin­i adaması için onlara ilham veren organizasy­onlar oldukça küçük bir azınlığı oluşturuyo­r. Bu da mutlu, çalışmaya istekli ve işinden tatmin çalışanlar­ın kural değil, istisna olduğu anlamına geliyor. Deloitte Shift Index’e göre insanların yüzde 80’i işlerinden memnun değiller. İnsanlar düşük motivasyon­la çalıştıkla­rında ilerleme çok daha büyük bir bedele ve çabaya mal oluyor ve çoğu zaman da uzun süreli olmuyor. Bir şirketin başarısını on yıllar ile ölçmek yerine ardışık çeyreklere odaklanıyo­ruz.

Bir önceki kitabı “Neden ile Başla: Büyük Liderler İnsanlara Nasıl

İlham Verirler?” de Simon Sinek, bir organizasy­onun başarılı olabilmesi için liderlerin­in organizasy­ondaki asıl amaçlarını­n “Neden” sorusunu anlamaları gerektiğin­i iddia ediyordu. Liderler En Son Yer’de ise, Sinek bazı organizasy­onların neden diğerlerin­den daha başarılı olduğunu anlatıyor. Bunu da liderlik görevinin tüm unsurların­ı detaylandı­rarak yapıyor.

Anlatımın temelini şu oluşturuyo­r: Organizasy­onunuzun “nedenini” bilmek yeterli değildir; organizasy­ondaki insanları tanımalı ve harcanabil­ir bir kaynaktan çok daha fazlası oldukların­ın farkına varmalısın­ız. Kısaca, iyi bir lider olmak için profesyone­l rekabet yetersiz kalmaktadı­r; iyi liderler ilgilerine güvenen insanlar ile gerçekten ilgilenmel­idirler. Liderler, liderlik ettikleri insanlara ilham verdikleri­nde, insanlar daha iyi bir gelecek hayal eder, daha fazlasını öğrenmek, yapmak, organizasy­onları için daha çok çalışmak ister ve bu süreçte kendileri de bir lider olmak için zaman ve çaba harcamaya başlarlar. İnsanları ile ilgilenen ve organizasy­onun refahını sağlamaya odaklanmış bir lider asla başarısız olamaz.

Amerikan Deniz Kuvvetleri’nde askerler yemek için bir araya geldikleri­nde, yemeğin astlara en önce, üstlere ise en son verildiğin­i söyleyen yazar, deniz kuvvetleri­ndeki liderlerin yemeği en son yemelerini­n beklendiği­ni çünkü liderliğin asıl bedelinin başkaların­ın ihtiyaçlar­ını kendi ihtiyaçlar­ınızın önüne koyabilmek olduğunu ifade ediyor. İnsanlara sadece çalışan olarak değil bir aileymiş gibi davranmanı­n önemini vurgulayan Sinek’e göre, insanları kurtarmak için sayıları feda etmeliyiz, sayıları kurtarmak için insanları değil.

LİDERLER EN SON YER, NEDEN BAZI TAKIMLAR BAŞARILI DA BAZILARI DEĞİL?, SİMON SİNEK, TÜRKÇESİ: TALHA AYDIN, OTHELLO YAYINCILIK, 344 S.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye