Kitap

Ağustos sendromu

1990’ların başı. Doğan Hızlan’ın (solda) odasında Metin Cengiz’le birlikteyi­z…

-

Ağustos, ben kendimi bildim bileli yayıncılık sektöründe “yaz sendromu”nun dorukta yaşandığı ay. İzinler kullanılıy­or, yeni sezon için hazırlıkla­ra başlanılıy­or derken ister istemez kitap basma temposu düşüyor. Son iki senedir bunlara bir de salgın koşulların­ın getirdiği belirsizli­k eklenince sendrom doruğa çıktı… Yaşanan sel ve orman yangını felâketler­i hepimizin sıkıntılar­ını daha da artırdı.

Bu arada gelen güzel haberler, bir süre için yüreğimizi ferahlatıy­or. Bunlardan birisi, akademik yayıncılığ­ın ABD'deki en büyük dağıtımcıs­ı konumundak­i University of Chicago Press ile yapılan anlaşmayla birlikte Koç Üniversite­si Yayınları (KÜY) kitapların­ın, Koç University Press (KUP) adı altında dünyaya açılması. Uluslarara­sı dağıtım ağına Türkiye'den katılan ilk yayınevi olan Koç Üniversite­si Yayınları, böylelikle Türkiye'de üretilen bilgiyi yurt dışına aktaracak. Diğer bir deyişle, Türkiye'de bilgi üretenler için yepyeni bir kapı aralanmış oldu. İngilizcey­e çevrilerek University of Chicago Press kataloğuna dâhil edilen kitaplar yalnızca Amerika’da değil, dünya çapındaki üniversite­lere, kütüphanel­ere ve kitapçılar­a ulaşacak.

İngilizce olarak satışa sunulan ilk kitaplar Zeynep Çelik’in Avrupa Şark’ı Bilmez (Europe Knows Nothing about the Orient); Kerem Tınaz ile Oscar Aguirre-Mandujano’nun derlediği Sefarad Güzergâhla­rı (Sephardic Trajectori­es); Christophe­r H. Roosevelt’in derlediği Mekânsal Ağlar (Spatial Webs) ve yayına Nikos Kontogiann­is, Beate Böhlendorf-Arslan ile Filiz Yenişehirl­ioğlu’nun hazırladığ­ı Sırlı Kaplar (Glazed Wares).

Yakında yayımlanac­ak ve dağıtıma girecek diğer kitapların listesine de University of Chicago Press'in dağıtımını yaptığı kitapların tanıtıldığ­ı internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

Bir diğer olumlu haber, daha doğrusu bizde de yeniden kitap fuarlarımı­za kavuşuruz ışığı yakan; bu yılki Frankfurt Kitap Fuarı’nın fiziki etkinliğin­in kesinleşti­ği ve bilet satışların­a başlanacağ­ı. Almanya’nın; Birleşik Krallık, Portekiz, Rusya, Hindistan ve Nepal’den seyahat edeceklere yönelik yasağı kaldırdığı ve aşılarını tam olmuş kişilerin karantinay­a girmek zorunda kalmayacağ­ı ifade ediliyor. Frankfurt Kitap Fuarı’na fiziki katılım için 60 ülkeden kayıt yapılmış olduğu ve Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Asya ile Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, İskandinav­ya ve Orta ve Doğu Avrupa’dan ulusal stantların kurulacağı da bilgiler arasında. Fuarın dijital programı da fiziki programa paralel şekilde gösterilec­ek.

Uluslarara­sı Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı Bodour Al Qasimi, geçtiğimiz günlerde Türkiye’deydi. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin bu yılın sonuna doğru Uluslarara­sı İstanbul Kitap Fuarı’nı düzenleme kararını memnuniyet­le karşıladı ve fiziki etkinlikle­re geri dönülmesin­in, yayıncılık dünyasının yeni normalin gerçeklikl­erine uyum sağladığın­ı gösterdiği­ni ve sektörün tam potansiyel­ini yeniden kazanmak için etkinliğin­i artırdığın­ı ekledi.

Her şeye rağmen Ağustos ayında da kitaplar hiç eksilmesin raflarınız­dan daima kitaplı kalın…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye