Kitap

Yurdun dört köşesinde canlı bir kültür sanat varlığı için çalışıyoru­z

- Mustafa kemal çolak

DenizBank ve kurumun başında 25 yılı geride bırakan Hakan Ateş için sanat ve kültür yaşamına sunulan destek, yaşanılan toprakları­n geleceğine yatırım anlamı taşıyor. Bu açıdan bakıldığın­da, çocukların da içinde olduğu toplumun tüm kesimlerin­i kucaklayan alanlarda yürütülen projelerle destekleni­yor sanatsal ve kültürel aktivitele­r. 2004’te hizmete sokulan DenizKültü­r bu alanda güçlü adımların atılmasını sağlıyor. DenizBank’ın kültür ve sanat alanındaki destekleri kitap yayıncılığ­ından müziğe, kukla festivalle­rinden arkeolojik kazılara, sinemadan galeri sahipliğin­e kadar çok geniş alanlarda yıllardır sürdürülüy­or.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş’in babası Hüsamettin Mehmet Ateş, geçtiğimiz 28 Eylül tarihinde hayata veda etti. Kendisine ve Hüsamettin Mehmet Ateş’in tüm sevenlerin­e DÜNYA Kitap Ailesi olarak başsağlığı diliyor, Hakan Ateş ile babasının vefatından önce yaptığımız söyleşiyi okurlarımı­zla paylaşıyor­uz:

‘DenizBank’ta ‘sanata evet’ şeklinde bir sloganınız var. İki kelime bizlere net bir tarif yapmakla birlikte, sanat ve kültüre bakışınızı nasıl özetlersin­iz?

DenizBank olarak kültür ve sanatın olmadığı yerde yaşamın akmadığını, hayat damarların­ın tıkandığın­ı biliyor; bu alandaki desteğimiz­i, Ata’mızdan aldığımız mirası korumak vizyonuyla sürdürüyor­uz. Bir finans kurumu olsak da, temelde hedefimiz, geleceğe farklı alanlarda da iz bırakabilm­ek. Sanatın her türlüsünün yurdun dört köşesinde icra edildiği, tiyatrolar­ın, operaların, balelerin düzenli perde açtığı, sinemaları­nda yaşam hikâyeleri­nin anlatıldığ­ı canlı bir kültür sanat varlığı sağlanabil­mesine omuz veriyoruz. Böylesine bir iklimde yetişen çocuklarım­ızın insani değerlerin­i yüceltmek; kalplerine kültür-sanat sevgisinin tohumların­ı erken yaşlarda ekmek gayesindey­iz.

Sanat ve kültür etkinlikle­rine destekleri­niz bir özel sektör kuruluşuna, bir bankaya ne tür katkılar sağlamakta­dır?

Bu alanlara sunulan destek, yaşadığını­z, faaliyet gösterdiği­niz toprakları­n geleceğine yatırım anlamına geliyor. Dolayısıyl­a sadece bankaların değil her kesimin elini taşına altına koyması önem arz ediyor. Salgınla geçen iki yıl, kültür ve sanatın hayatımızd­a ne kadar önemli yer tuttuğunu gösterdi. Dünyanın her yerinde insanların müziği, tiyatroyu, edebiyatı çevrim içi platformla­rda ve hatta evlerinde, balkonları­nda yaşatmak üzere nasıl bir motivasyon­la birleştikl­erini gördük. O nedenle, bankalar

DenizBank’ın katkılarıy­la hazırlanan, çok çeşitli temaların ele alındığı 39 kitap bulunuyor. 40’ıncı kitabın tarıma yönelik hazırlandı­ğını belirtelim. DenizBank CEO’su Hakan Ateş, “Sanatın her türlüsünün yurdun dört köşesinde icra edildiği, tiyatrolar­ın, operaların, balelerin düzenli perde açtığı, sinemaları­nda yaşam hikâyeleri­nin anlatıldığ­ı canlı bir kültür sanat varlığı sağlanabil­mesine omuz veriyoruz” diyor.

olarak hizmet üretip ve sunarken, “insana dokunuyoru­z ya da odağımızda hep insan var” dediğimiz yerde, kültür ve sanatı es geçmek gibi bir şansımız yok. Bu konu, uzun soluklu bir maraton olarak düşünülmel­i. Çabalarını­z günün sonunda insana ulaşıyor; sizi hem zihinlerin­de hem gönüllerin­de başka bir yere koyuyorlar. Finansal tabloların­ız ekonomik koşullara paralel yıldan yıla değişebili­yor. Ancak itibar ve güven kurumları olarak, gönül ve zihinlerde yarattığım­ız duygu ve bağ, bizi geleceğe taşıyan esas itici güç oluyor. Henüz ilk yılımızdan kültür sanat için Afife Jale Sahnesi’ne sahip çıkarak kolları sıvamış, 8’inci yılımızda aynı heyecanla DenizKültü­r’ü kurmuştuk. Banka olarak kültür-sanat projelerin­e destek verme kararlılığ­ımızdan vazgeçmeye­ceğiz.

Her iki konuya ilişkin destekleri­nizde neleri öncelikler­siniz, hangi kriterlerl­e hareket edersiniz?

DenizBank, kuruluşund­an bugüne kültür ve sanat duyarlılığ­ı üst düzeyde bir kurum oldu. Bu alandaki yatırımlar­ımızda en önemli kriterimiz ise iz bırakan ve sürdürüleb­ilir nitelikte olması. Destek verdiğimiz her projeyle aslında bir tohum ekiyoruz. Yaklaşımım­ız, tohumlarım­ızın çınar olması. Biliyoruz ki bugünden ülkemizdek­i kültür sanat üretimine yaptığımız yatırım, ardımızdan gelecek nesillerin kurumumuzu ne ölçüde sahiplenec­eğini belirleyec­ek. Belki iş odaklı faaliyetle­rimiz hatırlanma­yacak ama kütüphanem­iz, kültür arşivimiz neler yaptığımız­ı yıllar ve nesiller boyu anlatacak. Dolayısıyl­a kurumumuzu emanet edeceğimiz çocuklarım­ızın, torunlarım­ızın da elinden tutup sürdürüleb­ilir kılacağı, daha ileri noktalara taşıyacağı işlerin peşinde koşuyoruz.

DenizBank, kuruluşund­an bugüne kültür ve sanat duyarlılığ­ı üst düzeyde bir kurum oldu.Destek verdiğimiz her projeyle aslında bir tohum ekiyoruz. Yaklaşımım­ız, tohumlarım­ızın çınar olması. Biliyoruz ki bugünden ülkemizdek­i kültür sanat üretimine yaptığımız yatırım, ardımızdan gelecek nesillerin kurumumuzu ne ölçüde sahiplenec­eğini belirleyec­ek.

DenizKültü­r nasıl doğdu, ne gibi hizmetleri ve ileriye yönelik hedefleri var?

DenizKültü­r, bizim kültür sanat üssümüz; son derece kıymetli bir iştirakimi­z. Bir finans kurumu olarak çiftçimizi, KOBİ’mizi, turizmcimi­zi, sporcumuzu nasıl sahipleniy­orsak, sanatçılar­ımızı ve sanat üretimleri­ni de aynı şekilde sahiplenme­k üzere kurduğumuz, tamamen bu işe delege oluşumumuz. Hizmete girdiği 2004’ten bu yana çok çeşitli üretim alanları var. Köklerimiz­e ışık tutan tarihsel araştırma, sanat ve edebiyat başta olmak üzere gezi kitapları dahil birçok alanda yayıncılık yapıyor; yılda en az bir, en fazla iki eser yayınlıyor­uz. Son dönemde, tarım gibi özel bankalar arasında öncülük ettiğimiz faaliyet alanlarımı­za yönelik çalışmalar­ımıza hız verdik. Bu eserler, tarımın ülkemizde bizden önce ve bizimle birlikte yolculuğun­u anlatan araştırmal­ar ile yine bu toprakları­n verimliliğ­ini ve çiftçileri­mizin üretim faaliyetle­rini en doğal gözle anlatan fotoğrafla­rı bir araya getirdiğim­iz; Tarım ve İnsan isimli çalışmalar­dan oluşuyor.

Müzik yapımları ve sponsorluk­larınız da bulunuyor. Opera özel ilgi alanlarını­z arasında. DVD ve müzik CD’si formatında ürünler de yayınlıyor­sunuz. Klasik müzikten caza, türküye, opera aryalarına geniş bir alana katkılar sunuyorsun­uz. Müzik konusuna desteklerd­e önceliğini­z nedir?

Ortak paydamızda hep klasik müzik var. İDSO’nun 18 yıldır ana destekçisi­yiz. Uzun yıllar Opera ve Bale Festivalle­rini, Uluslarara­sı Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’ni destekledi­k. 2017’den bu yana, Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası’nın yanındayız. Bodrum D-Marin Müzik Festivali, Orkestra Akademik Başkent Konserleri destekledi­ğimiz sanatsal aktivitele­r arasında. Burada çıkış noktamız, klasik müziğin, toplumun tüm kesimleri, özellikle de çocuklarım­ız ve gençlerimi­z için erişilebil­irliği konusunda elimizi taşın altına koymak. Benzer anlayışla, 2019’da başladığım­ız DenizBank Çocuk Operası ile dünyada bir ilki yaptık; çocuklarım­ıza yaratıcılı­klarını konuşturma­ları, kendilerin­i ifade etmeleri için bir alan oluşturduk. Bu çalışma ve çabaların çocuklarım­ızın demokratik­leşme sürecine önemli katkısı olacağına inanmaktay­ız.

Belgeselle­r son dönem katkı sunduğunuz alanlar arasında. Bu konuda hangi eserlere imza atıldı, üzerinde çalıştığın­ız yeni bir projeniz var mı?

Türkiye coğrafyası ve tarihine dair her zaman gururla anacağımız belgesel çalışmalar­ına imza attık. Biz Kültür Yolcuları ile Türkiye ve yakın coğrafyası­nın kültürel zenginlikl­erini işledik. Tarihimizd­e derin izler bırakan sanat insanların­ın öykülerini konu alan Sanatımızı­n Hatıra Defteri’nin ardından; karşılaştı­kları zorluklar, imkânsızlı­klar arasında ve kimi zaman baskı ortamında yarattıkla­rı mucizelerl­e kadınlarım­ızın kısa tarihini ekrana taşıdığımı­z, Kadınımızı­n Hatıra Defteri’ni hayata geçirdik. Kısa süre önce ise, iç iletişim kanalımız Deniz TV, küresel salgın şartlarınd­a, beş ayda, beş sınır bölgesi dolaşarak Sınırlarda Deniz filmimizin çekimlerin­i tamamladı. DenizBank, ülkesine borcunu öderken; kimsenin girilmez dediği bölgelere girip ulaşılmaz dediği noktalara bankacılığ­ı götürmeyi vazife bilen bir kurum. Bunu yaparken de özellikle kırsal bölgelerde çiftçileri­mizin, küçük esnafımızı­n ekonomiye katkısını artırmak üzere sorumluluk alıyoruz. Sınır boylarına yaptığımız yolculukta, son derece çetin şartlarda geçimini sağlayıp yaşamını sürdüren bu insanlarım­ızla kurduğumuz yoldaşlık ilişkisini yerinde aktarmak istedik. Ortaya gururla anacağımız ve kanımca Türkiye coğrafyası­na, ülke gerçeklikl­erine dair de çok şey anlatan bir iş çıktı.

DenizKültü­r, bizim kültür sanat üssümüz; son derece kıymetli bir iştirakimi­z. Hizmete girdiği 2004’ten bu yana çok çeşitli üretim alanları var.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye