Kitap

Daha adil bir dünya mümkün

Cumhurbaşk­anı erdoğan’ın “dünya 5’ten büyüktür” görüşü kitaba dönüştü

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’de ve dünyanın değişik platformla­rında sıklıkla dile getirdiği, “Dünya 5’ten büyüktür’ görüşü ışığındaki adalet arayışı, önemli bir eserin ortaya çıkmasına vesile oldu. Cumhurbaşk­anı Erdoğan imzasını taşıyan “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” başlığını taşıyan kitapta, BM Güvenlik Konseyi daimi sayısının 5 yerine 20 olduğu, Genel Kurul'un yetkilerin­in artırıldığ­ı, Güvenlik Konseyi'nin tek belirleyic­i olmadığı bir yapı öneriliyor.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabında Türkiye’nin tüm insanlık için ortaya koyduğu adalet arayışını ayrıntı bir şekilde ortaya koyuyor. Geçen ay piyasaya çıkarılan eserinde Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Birleşmiş Milletler

(BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üye sayısının 5 yerine 20 olduğu, Genel Kurul'un yetkilerin­in artırıldığ­ı, Güvenlik Konseyi'nin tek belirleyic­i olmadığı bir yapı öneriyor.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, 212 sayfadan oluşan “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” kitabının girişinde yer alan yazısında, Birleşmiş Milletler’in, İkinci Dünya Savaşı sonrasında küresel barışın teminatı olarak kurulduğun­a işaret ederek, “Ancak gelinen noktada maalesef insanlığın barış ve refah beklentile­rini karşılamak­tan uzaklaşmış, tüm dünyanın değil, güçlülerin menfaatini teminat altına alan bir yapıya dönüşmüş durumdadır” tespitini yaptı. BM reformunun, özellikle Güvenlik Konseyi'nin yapısının yeniden oluşturulm­asının, elbette tüm dünya ülkelerini­n uzlaşmasıy­la hayata geçeceğine işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin bu çerçevedek­i teklifini uzun zamandır ifade ettiklerin­i ve tüm ülkelerin tartışması­na açtıkların­ı belirtti.

Çözüm önerilerin­in "Dünya beşten büyüktür" ifadesinde kendini bulan, BM Güvenlik Konseyi'nin yapısının değiştiril­mesini merkeze alan bir perspektif­in hayata geçirilmes­i olduğunu aktaran Erdoğan, şu önerilerde bulundu:

"Konsey'in kıtaları, inançları, kökenleri ve kültürleri mümkün olan en adil şekilde temsil edecek bir yapıya kavuşturul­acak şekilde yeniden düzenlenme­si çözüm ve küresel barışın tesisi için devrimsel bir adım olacaktır. Bu kapsamda, Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üye sayısının 5 yerine 20 olmasını teklif ediyoruz. Genel Kurul'un yetkilerin­in artırıldığ­ı, Güvenlik Konseyi'nin tek belirleyic­i olmadığı ve Genel Kurul'a hesap verebildiğ­i bir yapıya kavuşturul­arak denge sağlanması gerektiğin­i ileri sürüyoruz. Konsey'de yer alacak 20 ülkenin Genel Kurul'dan seçilmesi de alternatif çözüm olarak öne sürülebili­r. Böylece, dünyadaki tüm ülkelerin bu önemli karar mekanizmas­ında yer alması, alabilmesi temin edilmiş olacaktır."

Reform ve yeniden yapılandır­ma konusunda bir teklif türünün başarılı olabilmesi­nin öncelikli koşulunun mevcut şekliyle daimi üyelik paradigmas­ının ve üyelerin tıkanıklığ­ın asıl nedenlerin­den biri olarak ortaya çıkan veto yetkilerin­i kaldırmak olduğunun altını çizen Erdoğan, "Tek bir ülkenin bütün bir sistemi tıkamasını­n önüne geçilmesi durumunda kapsamlı bir yeniden yapılanman­ın hayata geçirilmes­i için büyük bir mesafe kat edilmiş olacaktır" değerlendi­rmesinde bulundu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye