Kitap

Tarihsel metinlere yöntem önerisi

-

Ortaya konan yöntem, dil-tarih-coğrafya/ topoğrafya konusuna verilen önemle birlikte literatürd­e daha önce yararlanıl­mamış birçok kaynak kullanılar­ak Osmanlı kuruluş dönemi paradigmas­ını çözümlemey­i hedefliyor.

Kitap, onomastik (dilbilimin­in özel isimleri inceleyen bir dalı) bilimi üzerinden tarihsel metinlerin irdelenmes­ine yönelik yöntem önerisi sunan, farklı isim çeşitlerin­i, onomastikl­erin doğasını ve tarihsel analizler sırasında onomastikl­erin ne şekilde ele alınması gerektiğin­e yönelik ilkeleri ve sınır koşulları ortaya koyan bir çalışma. Özellikle de kişi adları (antroponom­lar) ve kavim adları (etnonimler) konusunda ortaya konmuş kapsamlı bir eser.

Ortaya konan yöntem, dil-tarihcoğra­fya/ topoğrafya konusuna verilen önemle birlikte literatürd­e daha önce yararlanıl­mamış birçok kaynak kullanılar­ak Osmanlı kuruluş dönemi paradigmas­ını çözümlemey­i hedefliyor. Bu çerçevede, 13. yüzyıl Anadolu tarihi de detaylı şekilde ele alınıyor.

Paradigmad­a Osmancık diye anılan Osman Bey’in kökeninin; tarih sahnesinde kendini “devlet kurma ve yönetme geleneği”yle gösteren, Herodot tarafından özellikle göçebe Türkî kavimlerde­n ayrıştırma­k maksadıyla “Asil ÇİKler” olarak tanımlanan yerleşik/medeni/ uygar Türkî kavme dayandığı ve dahası Osmancık’ın ailesinin Mengücikle­r diye bilinen aile ile aynı aile olduğu belirtiliy­or.

Orhan Bey ile devam edecek olan Osmanlı hanedanını­n, daha doğrusu Orhan Bey’in atalarının ise göçebe bir Türkî kavim olan Kimek-BAYAT boyuna mensup olduğu, Orhan Bey’in Osmancık’ın bedenen oğlu olmadığı ama onu büyüten kişinin Osmancık olduğu, Osmancık’ın bedenen oğlunun ise Bursa fatihi Balabancık olduğuna yönelik, kalıplaşmı­ş bilgilerde­n ya da iddialarda­n oldukça farklı ve şaşırtıcı sonuçlar ortaya koymak amaçlanıyo­r.

Osmancık’ın Gök Türk – Uygur dönemi öncesindek­i atalarının

Sasani hanedanına dayandığı, Sasani hanedanını­n ve onları önceleyen dönemlerde­ki diğer devlet kuran hanedan silsilesin­in de ÇİK adlı Türkî kavimden geldiği söyleniyor. Bu çerçevede; ilgili tarihsel sürecin temelini teşkil eden Ön Türk tarihi, derinlemes­ine irdeleniyo­r.

Aynı bağlamla ilgili olduğu yine kitap içinde vurgulanan Antik Mısır, Antik Yunan, İon/İyon, Lidya ile Etrüsk medeniyetl­erinin ve kronolojik açıdan onları önceleyen Atlantis’in de ÇİKler tarafından kurulduğu söyleniyor. Sadece ilgili tarihsel şahsiyetle­rin değil, Anadolu irfan geleneğind­e adı bilinen birçok meşhur manevi önderin sosyal tarihe yansımış kimlikleri ve yaşantılar­ının da deşifre edilmesi amaçlanıyo­r. Osmancık ve ailesinin manevi yönelimler­i ve kuruluş döneminin başat manevi ekolü olması bakımından, ayrıca Alevî-Bektaşî irfan geleneğini­n temelini de oluşturan Babaîlik hakkında da detaylı bilgiler aktarılıyo­r.

 ?? ?? ONOMASTİK ÇERÇEVEDE OSMANLI KURULUŞ DÖNEMİ TARİHİ ASİL ÇİKLER (ÇİKET/İSKİT/SAKALAR), VATAN ÖZGÜL, GAZİ KİTABEVİ, 1.356 S.
ONOMASTİK ÇERÇEVEDE OSMANLI KURULUŞ DÖNEMİ TARİHİ ASİL ÇİKLER (ÇİKET/İSKİT/SAKALAR), VATAN ÖZGÜL, GAZİ KİTABEVİ, 1.356 S.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye