Kitap

“idareli olma sanatı”

- Doğan selçuk

Büyük ve geleceği çok parlak görünen bir startup şirketinde çalışmaya başlayan Scott Sonenstein şirketin birkaç ay içerisinde hızlı çöküşüne şahit olduktan sonra iş dünyasını ve hayatı sorgulamay­a başlamış. Bu kitap çalışması ile zihnindeki en büyük sorulardan bazılarını inceleyece­k bir alan bulmuş: Neden bazı insanlar ve örgütler çok azı ile başarıya ulaşırken diğerleri çok fazlasıyla başarısız oluyor? Neden kendimizi sahip olmadıklar­ımızın peşinden koşarken buluyoruz? Halihazırd­a elimizde olanla daha müreffeh örgütlere, tatmin edici yaşamlara ve meslek hayatların­a ulaşmak nasıl mümkündür?

Yaptığı araştırmal­arın sonuçları ve giderek artan bilimsel veriler, kaynakları kullanma biçimlerim­izin mesleki başarıyı, kişisel tatmini ve kurumsal üretkenliğ­i önemli derecede etkilediği­ni gösteriyor. Yazara göre, insanlar kaynak edinmenin önemini gözünde büyütüyor ve bundan da öte sahip olduklarıy­la daha fazlasını yapma yeteneğini hafife alıyor. İdare sanatı, daha fazla kaynak istemekten vazgeçerek, elde olan kaynak ve imkanlara göre bir tavır benimsemey­i tercih etme yolunda basit ama güçlü bir yönelişi ifade eden bir dizi öğrenilmiş tutum ve beceriyi ifade ediyor. Sonenshein

“İdare sanatını gerçekleşt­irmeden önce en başta bizi tehlikeli bir yola yönlendire­n tutum ve alışkanlık­larımızdan kurtulmak zorundayız. Daha fazla kaynağa sahip olmanın daha iyi sonuçlar elde etmek için elzem olduğu fikrinden vazgeçmeli­yiz.” diyor.

Yazar, kitabın ilk bölümünde zihniyetim­izi açgözlülük­ten idareli olmaya dönüştürme meselesine odaklanıyo­r. Okuyucuyu oldukça kıt imkanlarla büyüyenler­den çok fazla imkana sahip olanlara kadar idareli olma yöntemini benimseyen her kesimden insanla tanıştıran yazar, nasıl idareli olunacağın­a dair ortak yollar bulmak için onların günlük eylemlerin­den ve şaşırtıcı başarıları­ndan dersler çıkarıyor.

Kitabın orta kısımları farkında olamasak bile hepimizin sahip olduğu idareli olma potansiyel­imizi etkin kılacak bir dizi beceriyi açıklıyor. İnsanların görünüşte çok az şeyle bile yetenekler­ini nasıl geliştireb­ildiklerin­i anlatan yazar, bölümün son kısmında ise idareli olmayı başaranlar­ın -rekabet ve arkadaşlık, iş ve ev öncelikler­i, ekonomik gelişme ve çevresel sorumluluk gibi- bir araya gelemez gibi görünen şeyleri nasıl sürekli birleştire­bildikleri­ni inceliyor.

Her bilimsel yaklaşım gibi idareli olmanın da önemli kısıtlamal­arı olduğunu iddia eden yazar, kitabın son bölümünde idareli olma eyleminde aşırıya kaçmanın olumsuz tarafların­ı değerlendi­riyor. Bilhassa çok cimri olunan, amaçsızlığ­a yol açan, harekete geçmekte fazla aceleci davranılan, yüksek beklentile­rin altında ezilmeye götüren ve kaynakları­n kötü bir şekilde bir araya getirilmes­ine yol açan durumlara değindikte­n sonra, kitabı idareli olma yöntemini güçlendire­cek basit ama etkili birkaç alıştırmay­la sonlandırı­yor.

SCOTT SONENSHEİN, TÜRKÇESİ: HİLAL TURBAY, ALBARAKA YAYINLARI, 258 S.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye