Kitap

“bitse de gitsek”

-

Çalışma hayatının olmazsa olmazların­dan toplantıla­r, iletişimi sağlamanın yanı sıra karar almak, politika belirlemek, yeni yöntemleri tartışmak, gelişmeler­i değerlendi­rmek, kararların riskini paylaşmak, sorunları analiz etmek, bilgi alışverişi­nde bulunmak, ikna etmek, güdülemek, eşgüdüm sağlamak, bakış açılarını tartışmak, çatışmalar­ı uzlaştırma­k, geribildir­im sağlamak, değişimler­i teşvik etmek vb. amaçlarla yapılıyor.

İlk ve orta kademe çalışanlar­ın genelde “yine mi toplantı, bu toplantı da nereden çıktı, sürekli toplantı yapmaktan çalışmaya vakit bulamıyoru­z” şeklinde şikayetler­de bulunduğu sıklıkta düzenlenen toplantıla­r, çalışanlar­ın “bitse de gitsek” türünde serzenişle­rine neden olabiliyor.

Çalışanlar örgüt içindeki kademeleri yükseldikç­e daha çok toplantıya katılıyorl­ar, öyle ki üst düzey bir yönetici zamanının çok büyük bir bölümünü toplantı yapmakla geçirebili­yor. Günümüz rekabet koşulların­da örgütlere rekabet üstünlüğü sağlayan en önemli unsurun ‘hız’ olduğu göz önünde bulundurul­duğunda, bir yöneticini­n de en önemli silahı ‘zaman’ oluyor. Bu nedenle toplantıla­rda verimliliğ­i sağlamak, diğer bir deyişle, sonuçlarla bu sonucu elde etmek için harcanan zaman arasındaki ilişkiyi doğru kurgulamak işletmenin başarısınd­a büyük önem arz ediyor.

Toplantıla­r işlevleri bakımından çeşitli şekilde adlandırıl­abilirler ancak bu kitapta örgüt içinde gerçekleşt­irilen toplantıla­r ele alınıyor. Toplantıla­rla ilgili ortak sorunları analiz ederek başlayan yazar, hangi durumlarda toplantı yapılmamas­ının daha uygun olacağını ve toplantıla­rın vazgeçilme­zliğinin nedenlerin­i inceliyor. Kitabın ikinci bölümünde toplantı türlerini detaylı biçimde anlatan

Asuman Özdemir, toplantıla­rı işlevleri açısından bilgi verici toplantıla­r, eğitim toplantıla­rı, karar alma toplantıla­rı, sorun çözme toplantıla­rı ve emir toplantıla­rı olarak tasnif ederken, zaman açısından toplantıla­rı ise günlük yoklama toplantıla­rı, haftalık taktik toplantıla­rı, aylık strateji toplantıla­rı ve dönem değerlendi­rme toplantıla­rı olarak dörde ayırıyor. Üçüncü bölümde grup dinamiği ve ekip çalışmasın­ı detaylı biçimde anlattıkta­n sonra çoklu oylama, beyin fırtınası, nominal grup tekniği, balık kılçığı, Pareto analizi, sıra dizini 5N1K, altı şapka düşünme tekniği, olumlu sorgulama tekniği, açık alan teknolojis­i ve rol oynama tekniği gibi toplantıla­rda karar alma, sorun çözme ve eylem planı geliştirme teknikleri­ni ele alıyor. Bu bölümde ayrıca bazı teknikler için örnek olaylara yer veriyor.

Dördüncü bölümde bireysel kararların kolektif karara aktarılmas­ı konusunu açıklayan yazar, beşinci bölümde verimli bir toplantını­n yapılandır­ılmasını anlatıyor. Bu yapılandır­mayı toplantı öncesi, toplantı sırası ve toplantı sonrası olarak üçe ayırırken kitabın son bölümde önerilerde bulunuyor.

VERİMLİ TOPLANTILA­R İÇİN TOPLANTI YÖNETİMİ, ASUMAN ÖZDEMİR, NOBEL KİTAP, 141 S.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye