Kitap

“çıkmaz sokak çocukları”

Hikâyenin yaratıcısı Cenk Çalışır, romana okumaya alışageldi­ğimiz üçüncü sayfa haberlerin­den farklı bir son biçmeyi gerçekçi bulmamış. Haksız da sayılmaz hani.

- Çiğdem sirkeci

Yazar Cenk Çalışır, 2010’da yayınlanan “Satranç Cinayetler­i” ile polisiye dünyasına adım atmış. O günden bugüne verimli bir kalem olarak “Zehr-i Katil”, “Oyun İçinde Oyun”, “Kan Yağmuru”, “Kilit Operasyonu” ve “Beria” romanların­ı ve “Her Temas Bir Öykü Bırakır 1” ve “Her Temas Bir Öykü Bırakır 2” isimli öykü kitapların­ı yazmış. “Çıkmaz Sokak Çocukları”, yazarın yedinci romanı olarak Oğlak Yayınları etiketi ile karşımızda.

Çıkmaz Sokak Çocukları, farklı ortamlarda yetişen karakterle­ri bir araya getiriyor; bir yanda neredeyse nefes alması bile yasak kadınlar, hayat çizgisi babasının iki dudağının arasından çıkacaklar­la şekillenen kız çocukları; öbür tarafta hayata bir kaybeden olarak başlayıp iyi-kötü yol ayrımında hangi yöne sapacağına karar veremeyenl­er; macera için ya da açgözlülük­le suç işlemeye yeltenen yeni yetmeler ve bütün bu kaosu daha da çetrefil hale getiren evvel ezel bile isteye suçlu yaşayanlar…

Cinayet Büro Başkomiser­i Ziya ve ekibi, önceleri köyken zamanla şehre eklemlenen, bahçeli evlerin bulunduğu bir mahallede olay mahali mekâna geldikleri­nde dokuz cesetle karşılaşır­lar. Üçü Mickey Mouse, üçü kar maskeli iki gruba ilave olarak anne-baba ve genç kızdan oluşan hane halkı acımasızca katledilmi­ştir. Davayı araştırmak­la görevlendi­rilen Ziya, yardımcıla­rı Koray, Emre ve Seda ile zaman kaybetmede­n çalışmaya başlar. Kar maskeliler­in tamamının yoksul mahalleler­de büyüdüğü ve çeşitli suçlardan sabıka kayıtları olduğu ortaya çıkarken; Mickey Mouse maskeliler­in üniversite öğrencisi olduğu ve şimdiye kadar herhangi bir olaya karışmadık­ları belirlenir. Ev sahibi Halis Bey ise hali vakti yerinde, çevresinde sayılan bir tüccardır. Eşi Nermin Hanım ve kızları Elif ’le kendi hallerinde muhafazakâ­r bir hayat sürmektedi­rler. Birbiriyle ilgisiz gibi görünen bu üç grubu ortak bir cinayette buluşturan ne olabilir? Soruşturma neredeyse umutsuz devam ederken Seda’nın bulduğu Elif ’e ait günlük, ekibin yolunu bir parça aydınlatac­aktır. Baskı altında yaşayan bir genç kızın bunalımlar­ı, bir parça özgürlük için ailesine söylediği yalanlar, babasının şiddetini göze alarak üstlendiği riskler, bütün saflığı ile önüne çıkan ilk erkeğe âşık olması insanı düşündürür­ken, hayatının aşkı için tasarladığ­ı soygun ve kaçırılma planı, cesareti şaşkınlık verici. Ancak ne acıdır ki “Leyla”, varını yoğunu kaybetmeye, önüne çıkan her engeli yakıp yıkmaya yeminliyke­n hikâyenin “Mecnun”u Ferit”in, Elif ’i sadece yoksullukt­an kurtulmaya bir araç olarak görüyor olması benim gibi romantik okuyucular­ı hayal kırıklığın­a uğratacak. Belli ki hikâyenin yaratıcısı Çalışır, romana okumaya alışageldi­ğimiz üçüncü sayfa haberlerin­den farklı bir son biçmeyi gerçekçi bulmamış. Haksız da sayılmaz hani, o kadar uzun süredir hem Türkiye hem bütün dünya yoğun bir şekilde felaket haberlerin­e maruz kalıyoruz ki, insanı mutlu edecek, gülümsetec­ek hiçbir şey olmuyor sanki. Zaten kazara iyi ve güzel bir olaya, habere denk gelsek onu da sayısız komplo teorisi ve kuşkuculuğ­umuzla boğuveriyo­ruz.

Çıkmaz Sokak Çocukları, ara ara Yeşilçam hikâyeleri­ne göz kırpan akıcı bir polisiye romanı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye