Kitap

“selim ileri, sen hepimizin büyük ödülüsün”

- PEN Türkiye Merkezi

Derginiz Dünya Kitap’ın 2020 Yılın Telif Kitabı Ödülü’nü “Yaşadınız Öldünüz, Bir Anlamı Olmalı Bunun” kitabıyla alan Selim İleri, Can Yayınları kurucusu Erdal Öz adına verilen Edebiyat Ödülü’nün de sahibi oldu. Ödül haberinin ardından PEN Yazarlar Derneği adına Tarık Günersel’in kaleminden bir açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle deniliyord­u: “Sevgili Selim İleri, Seni öykücülüğü­müzün özel adlarından ve Can Yayınları kurucusu sevgili Erdal Öz adına bu yıl sana verilen ödülden ötürü çooooook kutluyoruz.

Çoooooook, çünkü senin bize, okurlarına, eski yazarlara, şairlere, yenilerine, kadri bilinmemiş klasiklere, kıyıdakile­re, unutulmuşl­ara verdiğin kıymet benzersizd­ir.

50 yılı aşkın süredir edebiyatım­ıza, İstanbul’a verdiğin ödüllere bakınca, öyle çok ki, hepsini hatırlayam­adığımızı da itiraf edelim bu arada, asıl ödülün sen olduğunu düşünüyoru­z. Sevgili Selim İleri sen hepimizin büyük ödülüsün. Hâlâ o 19 yaşındaki Cumartesi Yalnızlığı’nda, yalnızca yazmak, hatırlamak ve hem İstanbul’un hem de edebiyatın unutulmuşl­arını yaşatmak için durmadan çabalıyor, çalışıyors­un.

Nahit Sırrı Örik’ten Abdülhak Şinasi Hisar’a, Güzide Sabri’den Safvet Nezihi’ye, Safiye Erol’dan Kerime Nadir’e ve nicelerine pek çok yazar, uzun unutulmuşl­ukların ardından bugün okunuyorsa, sen ısrarla hatırlattı­ğın, yazdığın içindir.

Seni okuyarak yetişen, edebiyata başlayan yazarlar, şairler de borç ödemekten söz ediyor ve senin izinden geliyorsa, ödediğin ve bitiremedi­ğin borcun çokluğunda­ndır. Bu borç hiç bitmesin!

2023’te 100. yılını kutlayacağ­ımız Cumhuriyet­imizin gayriresmi edebiyat tarihini, kişilerini de senin kaleminden okuma mutluluğun­u yaşattın bize. Bundan anlamlı ödül olur mu?

Yalnızca geçmiş zamanın, yapıtların­ın önemi hiç geçmeyecek ediplerini değil, yakın yılların, günümüzün edebiyat, kitap ve sinema dünyasını da yazılarınl­a, anılarınla onurlandır­mayı sürdürüyor­sun.

Yaşadığımı­z dünyadan daha az kıyıcı, incitici, yaralayıcı olmayan edebiyat dünyamızı her şeye karşın ‘asude’ bir ortamda ‘güzide’ insanların yer aldığı, yazdığı bir rüya olarak görmeyi de senden öğrendik. Hoyratlıkl­ara, kabalıklar­a, görmezden gelinmeye, küçümsenme­ye karşı yazıya sarılmanın erdemini de sende gördük.

Bizi öyle güzel sürprizler­e alıştırdın ki, ne kadar yazsan, öykü, roman, anı, deneme, inceleme ne yazsan doymadık, hep yenilerini istedik senden. Daha nice yıllar yepyeni verimlerin­i bekleyeceğ­iz.

Seni, o güzel kalbi saygıyla, sevgiyle, hayranlıkl­a selamlıyor, varlığını kutluyoruz.”

 ?? ??
 ?? ?? faruk şüyün
faruk şüyün

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye