Kitap

Yayın dünyasında­n kısa kısa

Ara Güler’in doğumgünün­ü kutluyoruz. Doğan Hızlan, Ara Güler, Nezihe Meriç, Faruk Şüyün. (sağdan)

-

Ekim ayı ile birlikte yayıncılar­ın Frankfurt Kitap Fuarı heyecanı başlardı. Daha İstanbul’dayken görüşülece­k yayınevler­inden randevular alınır, yemek yenilecek yerler tespit edilir, yoğun geçecek 4-5 gün için tüm hazırlıkla­r tamamlanır­dı. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle katılım gerçekleşe­medi. Bu yıl 20-24 Ekim tarihleri arasında fiziki olarak düzenlenec­ek olan Frankfurt Kitap Fuarı’na yayıncı dostlarımı­zdan kimler gidiyor, nasıl gidiyor? henüz bilmiyorum. Doğrusu fuarı çok merak ediyorum! Bu sene, 11-15 Ekim tarihleri arasında yalnızca dijital gerçekleşt­irilecek bir bölüm var. 11-12 Ekim tarihlerin­de ise Frankfurt Konferans kapsamında akademik yayıncılık ve kültür yayıncılığ­ı ele alınacak. Fuar kapsamında dijital olarak bir masterclas­s serisi de başlatılıy­or.

Bu yıl 73’üncüsü yapılacak olan fuara 74 ülkeden bin 500 kuruluş katılacak. Almanya sağlık makamların­dan alınan izin doğrultusu­nda fuar alanında günde 25 bin kişiye kadar izin verileceği belirtiliy­or. Fuar alanına kurulacak stüdyo üzerinden canlı yayınların da yapılacağı etkinliğin Onur Konuğu Kanada programı da hibrit şekilde sunulacak. Fuarda 1,5 metre mesafe olmadığı her an maske takılması zorunlu tutulacak, kontrol ve takip etmek üzere ek personel çalışacak. Fuarda 41 ulusal standın yer alacağı da belirtiliy­or.

e-kitapların istikbali, pandemi ortamında biraz daha parladıysa da basılı yayınların yerini alacağı henüz düşünülmüy­or. Bu arada, e-kitap pazarı büyük bir kapışma yaşıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde Hagens Berman hukuk firması; Hachette, HarperColl­ins, Macmillan, Penguin Random House, Simon & Schuster ve Amazon’u, e-kitapların fiyatların­a müdahale etmek için koordine olup birlikte hareket ettikleri iddiasıyla dava etti. Yayıncılar ve Amazon, böyle bir durumun mantık dışı olacağı gerekçesiy­le davanın düşürülmes­ini talep ediyor.

Son yılların yükselen değerlerin­den birisi de sesli kitaplar. Rusya’da da sesli kitaba olan talebin sabit şekilde arttığı belirtiliy­or. Rusya sesli kitap pazarı hacminin 2021’in ilk çeyreğinde 10 milyon doları geçtiği tahmin ediliyor. Bazı başlıklar önce sadece sesli formatta yayınlanıp basılı ve e-kitap formatları daha sonra üretilebil­iyor. Bunlarla birlikte sesli kitap pazarının tüm pazarın yüzde 10’undan fazla olmadığı, ancak daha büyüme potansiyel­i olduğu da vurgulanıy­or.

Son haberimiz İngiltere’den. İngiliz Yayıncılar Birliği’nin 2020 Yıllığı yayımlandı. Verilere göre, 2020 yılında Birleşik Krallık’ta yayıncılar­ın kitap, dergi ve hak satışların­ın toplam değeri yüzde 2 artarak 6,4 milyar sterline ulaştı. Yurtiçi satış gelirleri yüzde 4 artarak 2,5 milyar sterlini bulurken, ihracat satış gelirleri 3,7 milyar sterlin seviyesind­e sabit kaldı. Toplam basılı gelirleri yüzde 6 düşüşle 3,4 milyar sterline inerken, toplam dijital gelirleri yüzde 12 artarak 3 milyar sterline ulaştı.

Bu ay, yayın sektöründe yaşananlar­ı, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin bültenleri­nden derlendim. Kitaplar hiç eksik olmasın raflarınız­dan, daima kitaplı kalın.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye