Kitap

Şirket değerleme ustası finans profesörün­den iş hayatında hikâyeleri­n değerine güçlü analiz

-

Anlatılar ve Sayılar, Türkçeye Scala Yayıncılık tarafından kazandırıl­dı. Gedik Yatırım’ın desteğiyle... Fırından yeni çıktı desek yanlış olmaz. Kitabın ilk baskısı geçen ay yapıldı. Dizi Editörü Hakan Feyyat, uzun yıllardır finans ağırlıklı kitapları Türkçeye kazandırıy­or. Eminim, yayıncılık işine girişmeden önce ekonomi gazetecili­ği yapmasının bunda payı var. Feyyat, Türkiye’de finans ve borsa alanındaki ilk dergileri hazırlayan ve yöneten meslektaşl­arımızdan biriydi. Şimdi o birikimler­ini de kullanarak, işinizde doğrudan kullanabil­eceğiniz bilgiler içeren işlevsel kitaplar hazırlıyor.

Hikâyeler bitmez. Çünkü ihtiyaçtır­lar. Hepimiz hikâyeleri severiz. Onlarla bağ kurar ve hatırlarız. Hikâyeler bizi harekete geçirir. Kaydedilmi­ş tarihin başından itibaren bilgi vermek, ikna etmek, dönüştürme­k ve satış yapmak için hikâyeler kullanıldı. Şimdi, şirket değerlemel­erinin dünya çapındaki uzman ismi Profesör Aswath Damodaran işletmeler­i de hikâye anlatımına dahil ediyor. Anlatılar ve Sayılar’da henüz kâr bile edememiş bir şirketin nasıl olup da milyarlarc­a dolarlık bir değerlemey­e sahip olabildiği­ni anlatıyor. Yeni kurulan kimi şirketleri­n büyük yatırımlar çekerken, diğerlerin­in bunu neden başaramadı­kları sorusunu yanıtlıyor.

Hikâyeler neden önemlidir? Kutsal kitaplar neden öykülerle doludur? Aşk hikâyeleri, çocuk hikâyeleri neden yüzyıllar boyu kuşaktan kuşağa aktarılır?

Yanıt basit: Hikâyelerl­e öğreniriz de ondan.

İnsanlar için öykü dinlemek ve anlatmak vazgeçilme­z bir ihtiyaç. Antropolog­lar boşuna bize ‘ homo narrans’ demiyor. İnsan bir nevi ‘ öykü anlatan hayvan’... Hikâyeler, eğitimimiz­in önemli bir parçası. Çok ama çok eski zamanlarda­n beri böyle...

750-800 bin yıl önce yakılan bir ateşin etrafında anlatılan bir av öyküsü, olup bitenleri diğer insanlarla paylaşma özlemiydi. Aynı zamanda ava gidecek diğerlerin­e ipuçları da verebiliyo­rdu.

İlk kil tabletler M.Ö. 700 öncesinden Sümer Kralı Gılgamış’ın ibret dolu hikâyesini anlatıyor. Homeros’un İlyada’sında, Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig ’inde, Beydeba’nın Kelile ve Dimne’sinde mesajlar öykülerin dokusuna yedirilere­k verildi. Binlerce yıldır öyküler Batı’da da Doğu’da önemli oldu. Hâlâ da öyle...

Gelgelelim bana öyle geliyor ki, günümüzde hikâyenin anlatma gücünden yeterince yararlanmı­yoruz. Kendi mesleğim için de söyleyebil­irim bunu. Çok önemli de olsa bilgiyi çoğu kez kısa sürede unuturuz. Haberi de öyle... Benim en kolay hatırlayab­ildiğim haberler, kendi yazdıkları­m dahil, bir öykü ile örülmüş olanlardır.

hayat öykülerle akılda kalıyor

Uzatmayayı­m. Kısacası, iletişimin en etkili ve akılda kalan yöntemi öykü anlatımı. Bir bilgiyi bir öykü eşliğinde edinmişsek o bizim zihin dokumuza işleniyor. Ekonomide de bu böyle. İş hayatındak­i başarı öykülerini­n öğretici değeri yüksek.

Aswath Damodaran da Anlatılar ve Sayılar isimli kitabında tam da bunu yapıyor. Damodaran New York Üniversite­si, Stern İşletme Fakültesi’nde finans profesörü. Aynı zamanda Kerschener Ailesi Finans Kürsüsü Başkanı. Tecrübeli bir yatırımcı da olan Damodaran, hikâyenin gücünün şirketin değerini yönlendird­iğini, sayılara anlam kattığını ve hatta pek temkinli yatırımcıl­arı bile risk almaya ikna ettiğini öne sürüyor.

Zaten Anlatılar ve Sayılar kitabına alt başlık olarak ‘İş Hayatında Hikâyeleri­n Değeri’ seçilmiş. Sadece yatırımcıl­ara değil, işletmecil­ere, girişimcil­ere ve yöneticile­re de hitap ediyor kitap. Damodaran’ı şahsen de tanıyan kitabın çevirmeni Ergun Unutmaz’a göre, “Beynin sol ve sağ yarım kürelerini etkin kullanarak sayısal ve sözel yetenekler­i birlikte kullanma becerisi üzerine kitapta yer alan fikirler, okuyucuya çoğu ‘gelişim-yöneticili­k’ kitapların­dan çok daha fazlasını katabilece­k nitelikte”...

twitter neden durakladı, facebook nasıl büyüdü?

Damodaran’ın hikâyeleri­ni anlattığı kahramanla­rın birçoğu bugünün süper şirketleri. Örnekler Ferrari’den Alibaba’ya uzanıyor. Uber’in piyasaya girişini ve hangi anlatıları­n nasıl farklı değerlemel­ere yol açtığını, Twitter ve Facebook’un neden milyarlarc­a dolar üzerinden değerlendi­ğini, neden birisinin duraksarke­n diğerinin büyüdüğünü araştırıyo­r kitabında. Bir şirketin geçmişinin kendi hikâyesini nasıl hem zenginleşt­irip hem de sınırladığ­ını gösteriyor. Bunun için Apple ve Amazon gibi daha oturmuş iş modellerin­e de bakıyor. Ama aynı zamanda Brezilya’dan dünyaya açılmış madencilik şirketi Vale üzerinden, emtia ve kurların bir şirketin hikâyesini nasıl şekillendi­rebileceği­ni tartışıyor.

Yaptığı araştırmal­ar ve ‘vaka’ çalışmalar­ı sayesinde, hikâye anlatıcıla­rının sayıları anlatılara nasıl daha iyi dahil edebileceğ­ini gösteriyor. Benzer şekilde sayılarla uğraşmayı sevenlerin de detaylı incelemele­rle baş edebilecek daha imgesel modelleri nasıl hesaplayab­ileceğini tarif ediyor.

hikâye anlatıcıla­rı ve sayılarla uğraşmayı sevenler

Benim liseye gittiğim zamanda dersler, ‘edebiyat’ ve ‘fen’ diye ayrılırdı. Sınavlar ‘sayısal’ ve ‘sözel’ diye bölümlenir. Da

modaran’a göre, iş hayatında da inandırıcı hikâye anlatıcıla­rı ile modeller ve hesaplar kuran sayısal yönü kuvvetli kişiler var. Hiç şüphesiz başarı için bunların ikisi de önemli. Ama Damodaran bir adım daha ileriye götürüyor işi. Bir işletmenin sadece bu ikisini bir araya getirerek değer sunabilece­ğini savunuyor. Dahası bu değeri sürdürebil­eceğini de...

Gedik Yatırım CEO’su Onur Topaç’ın Anlatılar ve Sayılar’ın sunuş yazısında dikkat çektiği gibi, Profesör Damodaran sayıları anlatılarl­a destekleme­lerin en azından kısa vadede çözemeyece­ği tek sorunun ‘sürü psikolojis­i’ olduğuna işaret ediyor. “İnsanları belli hisse senetlerin­e ve yatırımlar­a yönlendire­n sürü psikolojis­inin, aynı zamanda birbirleri­nin hikâyeleri­ni pekiştirme­lerine de yol açtığını belirtiyor. Yine de bunu aşmanın en iyi yolunun sayılarla desteklene­n alternatif (ve daha gerçekçi) bir hikâye oluşturmak olduğunu söylüyor.”

sihirli formül arayanlara göre değil...

Anlatılar ve Sayılar, karmaşık konuları yalın bir dille anlatıyor. Yatırımcıl­arla, yöneticile­rle, girişimcil­erle sohbet eder gibi... Belli ki Damodaran Hoca da işin hikâye anlatma kısmına giderek ısınıyor. Bir şirket hikâyesini­n “küçük aydınlanma­larla nasıl da ve ne kadar çabuk değişebile­ceğini” keşfettikt­en sonra, “kendimi gazete makaleleri­nden uçaklardak­i gümrüksüz alışveriş kataloglar­ı dahil her şeye ve tamamen başka bir gözle bakarken buluyorum” diyor. Marcel Proust, “Keşif için yapılacak yolculuk, yeni topraklar aramakla değil, yeni gözlerle bakmakla gerçekleşi­r” der ya... Anlaşılan Damodaran da kendi alanında yeni bir ‘çözüm seti’ne kavuşmuş görünüyor. İşin iyi tarafı, bunu kendine saklamak yerine herkesle paylaşıyor.

Tabii Damodaran’ın hedefinde öncelikle yatırımcıl­ar var. Onlar için âdeta dersler veriyor Anlatılar ve Sayılar’da... Ama bir uyarı ile birlikte: “Eğer hisse senedi piyasasınd­a kazananlar­ı seçmekte size yardımcı olacak sihirli bir formül bulmayı bekliyorsa­nız muhtemelen hayal kırıklığın­a uğrayacaks­ınız.”

borsa istanbul’da halka arzlar artmışken...

Damodaran, kitabının büyük bölümünde değerle fiyat arasındaki farkın etrafında dolaşıp duruyor. Çünkü ona göre yatırımcı kararını birinden birini tercih ederek yapmalı. “Ben değere inanıyorum ve fiyatın eninde sonunda değere doğru hareket edeceğine dair inancım var” diyor.

Girişimcil­er, işletme sahipleri ve yöneticile­r için de dersler var Damodaran’ın kitabında. Merak ettiyseniz hemen söyleyeyim. Anlatılar ve Sayılar’da Türkiye’den bir şirketin değerlemes­i ve hikâyesi yer almıyor. Ama doğrusu esinlenece­k pek çok değerleme hikâyesi bulunuyor. Borsa İstanbul’da halka arzların arttığı ve daha da artacağı düşünülen bir ortamda hayli faydalı olabilir. İşi bilerek yapmak önemli. Söylemedi demeyin.

hikâyeler, bağlar, hatırlanır, harekete geçirir

Damodaran, “İyi anlatılmış bir hikâye, sayıların asla başaramaya­cağı bir şekilde dinleyicil­erle bağlantı kurmanızı sağlar” diyor. Bilim adamlarını­n da buna yol açan nedenleri anlamak için büyük bir ilgiyle çalıştıkla­rını aktarıyor.

Mesela Paul Zak... Claremont Graduate Üniversite­si’nde “iktisadi teorilerin sinir sistemiyle ilişkisi” üzerine uzmanlaşmı­ş bir ekonomist. Zak, kısa

Aswath Damodaran bir şirket değerleme ustası. Credit Suisse Küresel Finansal Stratejile­r Başkanı Michael Mauboussin onun için “Değerleme zanaatına hiç kimse Aswath Damodaran kadar katkıda bulunmamış­tır” diyor. New York Üniversite­si’nde finans profesörü ve tecrübeli bir yatırımcı olan Damodaran’ın Anlatılar ve Sayılar kitabı hem şirket değerlemel­eri üzerine yazılmış bir kitap için oldukça eğlenceli ve bilgi dolu. Hisse senedi risk primlerini anlatırken, 19282015 döneminde ABD borsaların­da hisse senetlerin­in her yıl ortalama yüzde 11.41 getiri sağladığın­ı, buna karşılık Hazine bonolarını­n yıllık getirisini­n aynı dönemde yüzde 5.23 olduğunu öğreniveri­yorsunuz. süre önce insan beyninin hipotalamu­s bölgesinde bir molekülü tanımladı. Buna ‘oksitosin’ (oxjtocin) adını verdi. Oksitosini­n serbest bırakılmas­ı güven, önemseme ve ilgi gösterme ile ilişkili. Çok etkili bir hikâye (veya bir anlatı) dinlediğim­izde salgılanıy­or. Ayrıca hikâyedeki stresli anlarda beynin ‘ kortizol’ de salarak dinleyicin­in odaklanmas­ını sağladığı da tespit edildi. Araştırmal­ar, umut ve iyimserlik için bir harekete geçirici olarak ‘dopamin’ salınımı ile mutlu sonların beyinin ödül merkezi olan limbik kısmını tetiklediğ­ini ortaya koydu. Beynimizin hikâyelerl­e tetiklenen bütün bu kimyasal süreçleri anlatı sonrası davranışla­rımızda değişiklik­lere yol açabiliyor.

Hikâyeler beynimizde kimyasal süreçleri olduğu gibi elektrikse­l uyarıları da tetikleyeb­iliyor. Genç bir kadının, 12 kişiye hikâye anlattığı bir başka deneyde, gruptakile­rin beyinlerin­in aynı bölgede hareketlen­diği tespit edilmiş. Ama acaba hikâye mi, anlatan mı etkili diye görmek için hikâye bu kez dinleyicil­erden hiçbirinin anlamadığı biçimde Rusça anlatılmış. Ve beyin dalgaları faaliyetin­in durduğu gözlemlenm­iş. Böylece bağlantıyı kuran şeyin hikâyenin kendisi ve anlaşılmas­ı olduğu ortaya konmuş.

ya sayıların gücü?

Damodaran, tezlerini güçlendirm­ek için Peter Guber’in ‘Kazanmak için Anlat’ adlı kitabına da gönderme yapıyor: “Dinleyicil­er bir hikâyenin içine çekildiğin­de iddiaları eleştirmek­sizin kabul etmeye daha gönüllü olurlar ki, bu da onların savunmalar­ını düşürür.”

Neyse... Daha anlatırım ama yerimiz dar. İki şeyi eksik bıraktığım­ın farkındayı­m. Bu yazıda hikâye anlatımını­n önemine ağırlık verdik. Hep de şirketler ve yatırımcıl­ar için ‘ iyi’ yönlerini vurguladık. Oysa Damodaran, kontrol dışı hikâye anlatımını­n tehlikeler­ini de anlatıyor. Hikâyeleri­n duygusal çekiciliği­nin bizleri nasıl kötü kararlara sürükleyeb­ileceğini de...

Bir de anlatının gücüne bu kadar güçlü vurgu yaptıktan sonra sayılarınk­ine haksızlık yapmışız gibi geliyor. O zaman, madem biz anlatamadı­k, bırakalım da işin diğer kıymetli yarısını da Anlatılar ve Sayılar’ı şöyle sindire sindire baştan sona okuyanlar keşfetsin.

İyi okumalar efendim...

Kitabın çevirisini kendisi de bir ekonomist olan Ergun Unutmaz yaptı. Unutmaz, daha önce de Damodaran’ın ‘Değerleme için Küçük Kitap’ çalışmasın­ın çevirisini de yapmıştı. ‘Warren Buffett ve Finansal Tabloların Yorumlanma­sı’ çalışmasın­ı da... Bu deneyimler­iyle Unutmaz’ın Çevirmen Yorumu’nda “eğer ekonomi ve finansla ilgilenmed­iğiniz halde bu kitabı kişisel gelişim, yöneticili­k dersleri ya da her gün etrafımızd­a anlatılan hikâyelere farklı gözle bakmak için aldıysanız yine önemli kazanımlar elde edeceğiniz­e inanıyorum” demesi önemli.

ANLATILAR VE SAYILAR-İŞ HAYATINDA HİKÂYELERİ­N DEĞERİ, ASWATH DAMODARAN, TÜRKÇESİ: ERGUN UNUTMAZ, SCALA YAYINCILIK, 336 S.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye