Kitap

“çocuklarla, 5- 6 yaştan itibaren felsefe yapılabili­r”

-

Çocuklara eleştirel düşünme becerisini kazandıran “Çocuklar için Felsefe” (P4C) yöntemini Türkiye’de uygulayan, çocuklara yönelik yazdığı felsefe kitapların­ın sayısı sekize ulaşan felsefe eğitmeni Dr. Özge Özdemir, “Eğitimi yalnızca ekonomik kalkınma değil de insani kalkınma olarak görüyorsak, bugün çocuk ya da yetişkin hepimizin felsefe yapmaya ihtiyacı var. Ezbere yaşamayı değil sahici yaşamayı arzu ediyorsak, felsefe yapmaya, eleştirel ve yaratıcı düşünmeye hepimizin ihtiyacı var” diyor.

Çocuklara yönelik felsefe kitappları, seri kitaplar şeklinde karrşımıza çıkıyor. Bu sevindiric­i ci bir durum. Ülkemizde nereedeyse her yayınevind­e böyle bir seriye ye rastlamak mümkün. Bu süreç, önce çeeviri eserler sonra yerli yazarlar şeklinnde ilerledi. Çocuk felsefesi edebiyatın­ın ın dünyada en yaygın olarak takip edilen en eserlerind­en Çıtır Çıtır Felsefe serisisini­n Türkçeye çevrilmesi, bu alandaki aki çalışmalar­ın başlangıcı kabul edilebilir. lir.

Çocuklara yönelik felsefe kitapları genellikle adalet, güzellik, iyilik gibi bir felsefi sefiefi sorunu ele alan, buna dair kısa hikâyeler ya a da sorular sunan, böylece o kavramı farklı aççıaçılar­dan düşünmeye ve değerlendi­rmeye davet vet eden kitaplar şeklinde hayatımıza giriyor. or. Bazıları çocukların tek başına okuyabilec­eeği şekilde, bazıları ise Çocuklar için Felsefe fe yöntemini uygulamak isteyen öğretmenle­re re kısa hikâyeler ve sorular sunacak şekilde kurrgulanı­yor. Kitap seçerken bu kurguya dikkate e etmek, kitabın kim için uygun olacağına karar r vermek açısından da yardımcı oluyor.

Bunun dışında daha çok ebeveynler­e e ve öğretmenle­re yönelik uygulama planlarınd­an oluşan felsefe kitapların­a rastlamak mümkün. Bu kitaplar, çocuklarla bir felsefi tartışmayı hangi hikâye ve hangi sorularla sürdürebil­eceğinize yardımcı oluyor. Dünyada bu tarzda çok sayıda kitap var ve bazıları Türkçeye de çevrilerek raflarda okurla buluşuyor. Peter Worley’nin “Felsefe Makinesi” ya da Thomas Wartenberg’in “Küçük Çocuklar İçin Büyük Fikirler” kitapları buna örnek verilebili­r. Yine Özge Özdemir’in yazdığı “Felsefe Sınıfı” kitabı da bu nitelikte bir eser. Bu kitaplarda birbirinde­n farklı konularda çok sayıda hikâye ya da düşünce deneyi bir uygulama planı şeklinde yer alıyor ve hem uygulayıcı­yı hem çocukları düşünmeye davet ediyor.

Çocuklara eleştirel düşünme becerisini kazandıran “Çocuklar için Felsefe” (P4C) yöntemini Türkiye’de uygulayan felsefe eğitmeni Dr. Özge Özdemir, Türkiye’de kiye’d çocuklara yönelik felsefe kitapların­ın ısrarlı üreticiler­inden biri olarak yazmaya devam ediyor. Özdemir’in, 9-12 yaş arası çocuklarla yürüttüğü “Çocuklar için Felsefe” atölyeleri­ndeki tartışmala­rdan yola çıkarak kaleme aldığı kitaplar, felsefeyi ve eleştirel düşünmeyi çocukların hayatına katmayı hedefliyor. Özge Özdemir’in imzasını taşıyan, Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayımlanan sekiz kitaplık Çocuklar için Felsefe serisi, çocuklara yaşamda karşılaşıl­an sorunlar üzerine akıl yürütebilm­elerinde, sıkça kullanılan kavramları daha iyi anlama fırsatı yakalayabi­lmelerinde yardımcı oluyor. Serinin son iki kitabı Duygular Aklımızı Çeler mi? ve Sözler Can Acıtır mı? da çocuklarla buluştu. Felsefe kulübü öğrenciler­i, serinin yeni kitapların­da safsatalar­ı, yani bir düşünceyi ortaya koyarken ya da anlamaya çalışırken yapılan mantık hatalarını ele alıyor.

çocuklar felsefeyi seviyor

Çocukların sanıldığın­ın aksine felsefeden sıkılmadığ­ını, 5-6 yaştan itibaren çocuklarla felsefe yapılabile­ceğini belirten Dr. Özdemir, amacının çocuklara felsefeyi değil, felsefe yapmayı öğretmek olduğunu vurguluyor:

“O yüzden onların felsefe tarihini, filozoflar­ı, düşünce akımlarını öğrenmeler­ini değil, soruşturma­yı ve akıl yürütmeyi öğrenmeler­ini amaçlıyoru­m. Bunun için sorunsalı olan bir hikâyeyle başlıyorum. Ardından soruyu soruyorum, çocuklar düşünmeye ve cevabı aramaya başlıyorla­r.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? mustafa kemal çolak
mustafa kemal çolak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye