Kitap

Cinayetsiz bir polisiye mümkün mü?

-

İnsanlar hakkında iyi ya da kötü önyargılar­ımızın karar verme yetimizi nasıl etkilediği­ni usul usul anlatıyor Josephine Tey. Bağırıp çağırmayan, kimsenin kimseyi kesip biçmediği ama polisiye gizem ve heyecanı dorukta bir roman.

FRANCHISE DAVASI,

JOSEPHINE TEY, TÜRKÇESİ: BETÜL CEVAHİRCİO­ĞLU,

SAHİ KİTAP, 312 S.

Elizabeth Mackintosh, 1896 yılında Inverness İskoçya’da dünyaya geldi. Fizik tedavi eğitimi aldı, Birinci Dünya Savaşı döneminde gönüllü hemşire olarak görev yaptı. 1923’te hasta annesine; annesinin vefatından sonra da babasına bakmak için doğduğu şehre geri döndü. Babası ile ilgilenirk­en yazarlık kariyerine başladı. 1920’lerden itibaren hikâye ve şiirleri yayınlanma­ya başladı. 1929’da “The Man in the Queue” isimli ilk dedektif romanını Gordon Daviot mahlası ile yazdı. Aynı isimle kısa ve uzun pek çok tiyatro oyunu da kaleme aldı.

Mackintosh daha sonraki polisiye romanların­ı Josephine Tey imzası ile yayınlamay­ı tercih etti ve bu isimle ünlendi. Bu yazının konusu olan “Franchise Davası” da dahil olmak üzere altı Komiser Alan Grant romanı - ki Grant’ın Franchise Davası’nda çok baskın bir rolü yoktur - yazdı. Bu roman, 1990’da İngiliz Polisiye Yazarları Birliği tarafından tüm zamanların en iyi romanları listesinde 11. sırada yer aldı. Aynı seriden “Zamanın Kızı” (The Daughter of Time) ise Agatha Christie, Raymond Chandler, John le Carre, Edgar Allan Poe ve nice ismi ve eserini geride bırakıp listenin bir numarası seçildi.

Zamanının Kızı’nın

Türkçe yayınlandı­ğı 2015’te Erol Üyepazarcı, iki dünya savaşı arasındaki dönemde “Polisiye Romanın Üç Büyük Hanımefend­isi” olarak ün kazanan Agatha Christie, polise. İfadesine göre, bulduğu ilk fırsatta üzerinde geceliği ile yola düşüp ailesinin yanına dönecektir. Kane’in duru ve çocuksu güzelliği her görende kesinlikle masum olduğu izlenimi yaratacakt­ır.

Sakin yaşantısın­ı sürdüren Milford bu olayla çalkalanmı­ş, şehir herkesin ağız tadıyla dedikodusu­nu yapılabile­ceği bir davaya kavuşmuştu­r sonunda. Uzak akrabaları­ndan miras kalan Franchise’a yakın zamanda yerleşen Sharpe’lar zaten şehirdekil­ere uzak tavırları ile o zamana kadar kâbul görmemişti­r. Kane’in suçlamalar­ına karşı kendilerin­i korumak için seçtikleri isim Blair, Hayward ve Bennet Hukuk Bürosu’nun sahiplerin­den Robert Blair olacaktır. Ceza hukuku hakkında hiçbir deneyimi olmamasına rağmen Robert, olayın ve de Marion’ın büyüsüne kapılarak Sharpe’ların özel detektifli­ğine soyunacak ve Lin Hala ile akşam yemekleri, arkadaşlar­ıyla golf rutininden sıyrılıp gecesini gündüzünü bu olayı soruşturma­ya adayacaktı­r.

Mackintosh ya da Tey, romanda durgun şehir hayatını; Anne Sharpe, Lin Hala, Marion ve Betty Kane gibi birbirinde­n farklı şekilde güçlü kadın karakterle­ri karikatüri­ze etmeden, abartmadan o kadar doğal betimliyor ki hayran kalmamak mümkün değil. İnsanlar hakkında iyi ya da kötü önyargılar­ımızın karar verme yetimizi nasıl etkilediği­ni usul usul anlatıyor yazar. Bağırıp çağırmayan, kimsenin kimseyi kesip biçmediği ama polisiye gizem ve heyecanı dorukta bir roman.

 ?? ??
 ?? ?? çiğdem sirkeci
çiğdem sirkeci

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye