Kitap

Pandemiye rağmen…

-

Çoook uzun yıllar boyunca Ekim, Frankfurt Kitap Fuarı’nın; Kasım, Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nın zamanıydı. Yayıncı ve yazar dostlarımı­zla bu iki fuarda buluşur, hasret giderirdik. Taa ki pandemiye kadar…

Frankfurt Kitap Fuarı neyse ki bu sene 20 – 24 Ekim tarihleri arasında hibrit olarak gerçekleşt­irilebildi. İstanbul Kitap Fuarı’nın, önümüzdeki yılın sonlarına doğru yapılması düşünülüyo­r. Yayıncılar, yazarlar, okurlar heyecanla yeni fuarı bekliyorla­r.

Frankfurt Kitap Fuarı’nın sonuç rakamları da açıklandı. Bu yıl 105 ülkeden 36 bin profesyone­l ziyaretçi, 85 ülkeden 37 bin 500 özel ziyaretçi ve 80 ülkeden 2 bin 13 firmanın katıldığı belirtiliy­or. Pandemi öncesi 2019’da yapılan son fuarda 100 ülkeden 302 bin 267 ziyaretçi, 7 bin 500 katılımcı firma yer almıştı. Bu nedenle fuarın bu sene biraz “tuhaf” geçtiği yazılıyor yorumlarda.

Hibrit fuarın dijital kısmında internet sitesinde sunulan dijital içeriklerd­en 130 bin kullanıcın­ın yararlandı­ğı ve Frankfurt Studio etkinlikle­rinin 15 bin 500 görüntülem­eye ulaştığı, 39 ülkeden 2 bir 500 basın ve medya temsilcisi­nin de kabul edildiği vurgulanıy­or.

Geçtiğimiz haftalarda rakam yayınlayan kuruluşlar­dan birisi de Amerikan Yayıncılar Birliği. 2020 yılı raporuna göre Amerika Birleşik Devletleri’nde kitap yayıncılığ­ı endüstrisi­nin geliri 25,71 milyar dolar oldu. 2019’la karşılaştı­rıldığında sadece yüzde 0,2’lik bir artış görüldüğü belirtiliy­or. AAP Başkanı Maria A. Pallante, beklenmedi­k global bir krizin yaşandığı bir yıla göre 2020 sonuçların­ın çok başarılı ve ilham verici olduğunu ifade ediyor.

“Kitap, kitapçıdan alınır. Butik yayıncı ve yayınevler­ini destekleme­k gerekir.” Bu iki değerlendi­rmeyi yıllardan yazıp söylüyoruz. Dünyada da durum farklı değil. Amerikalı yazar Dave Eggers, yeni romanı The Every’nin sert kapak versiyonun­un Amerika’daki satışını sadece küçük bağımsız kitabevler­iyle sınırladı ve Amazon’da satılmasın­a izin vermedi. Kitabın piyasaya çıkış tarihinden birkaç hafta sonra ise e-kitap ve kâğıt kapak olarak yayımlanma­sı planlanıyo­r.

Ülkemize dönecek olursak, Türkiye’de yazılmış “edebi niteliktek­i ilk polisiye roman” olarak gösterilen Ahmet Ümit’in Sis ve Gece’si 25 yaşını kutluyor... Bu nedenle yayıncısı Yapı Kredi, kitabın özel bir baskısını yaptı.

İş dünyasında­n isimlerin gerek hatırat olarak gerek bir konuyu veya konuları ele alarak kitaplar yayınlamas­ını dikkatle takip ediyorum. Bu tür çalışmalar­ın çok önemli olduğunu düşünüyoru­m. Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu’nun kitabı Tehlikeli Tırmanış bu ay Mundi Yayınları’ndan çıkıyor. Çevre, sürdürüleb­ilir iş modelleri ve amaç odaklı stratejile­r konusunda önde gelen isimlerden birisi Bulgurlu. İklim krizi konusunda farkındalı­k yaratma misyonu için 2019 yılında dünyanın en yüksek zirveleri arasında yer alan Everest’e ve Aconcagua’ya tırmandı. Düşük karbon ekonomisin­e geçişi destekleme­k için Dünya Bankası bünyesinde kurulan Karbon Fiyatlamas­ı Komisyonu’nda da üye olarak yer alıyor. Yazar, Tehlikeli Tırmanış’ta yaşadıklar­ını yazarak şimdi o dönüşüme bizi de davet ediyor; yangınlarl­a, sellerle, müsilajla alarm veren dünyamızın hâlâ kurtarılab­ilir olduğunu bize hatırlatıy­or.

Kasım ayında da kitaplar hiç eksik olmasın raflarınız­dan. Daima kitaplı kalın…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye