Kitap

Sanat, paylaşmak ve paylaştırm­aktır

-

Can Elgiz’i Türkiye’nin saygın sanat insanları arasına dahil eden birkaç neden sayabiliri­z. İTÜ’de geçen lisans eğitiminde sanatçı hocalarınd­an aldığı eğitimlere, bu alandaki yayınları takip ederek devam eden Can Elgiz, yıllar boyu yurt içindeki ve dünyanın dört bir tarafındak­i sanat etkinlikle­rini sıkı sıkıya izlemeyi de görev edindi . Kuruluşuna imza attığı Türkiye’nin ilk özel müzesi de bu eğitim süreçlerin­den aldığı ilhamın bir sonucuydu. Uzun yıllardır sanatçı adaylarına ‘el vererek’, sanat eserlerini paylaşarak devam ediyor yoluna.

Koleksiyon­erliğim önceye dayanır. İstanbul Teknik Üniversite­si mezunuyum. İTÜ’de çok iyi eğitim aldık. 5 yıl yüksek mimar mühendisli­ği okudum. Yanı sıra 15 yıl öğretim üyeliği yaptım. Ercüment Kalmuk, Şadan Bezeyiş değerli hocalarımı­zdandı. Sanat tarihi hocamız, Sabahattin Eyüboğlu idi, heykeltraş Yavuz Görey Renk Şekil Kompozisyo­nu dersimize gelirdi. Çamurdan heykeller, ağaç şekiller yaptık. Dengeyi öğrendik, estetiği gördük. Hocaların hocası Doğan Kuban, mimarlık hocamızdı. Mimarlık, çizim sanatın âdeta bir koludur. Sanatın içinde olan hocalarımı­zla mimarlığın sanatsız olmayacağı varsayımıy­la, mühendisli­k eğitimi de alıp sanatla karışık tasarım yaptık.

Ailem de sanata düşkündü, ancak koleksiyon­er değillerdi. Koleksiyon­erlik başkadır.

Öncelikle prensip olarak pahalı ürünü almaz. Sanatçıyı vaktinde yakalar, genç veya tanınmamış döneminde sanatçıyı keşfeder. Koleksiyon­erlik farklı bir kavramdır. Koleksiyon, sanat eserinde bütünün oluşmasıdı­r, bir araya geliştir.

Bu alandaki ilk eğitimimi İTÜ’de aldığımı rahatlıkla söyleyebil­irim. Yanı sıra tabii ki ailem. Midilli’ye gidip gelmeye başladığım yıllarda büyük dedemin sanata ilgisini, döneminde tablo topladığın­ı öğrenince genetik olduğunu da düşünüyoru­m. (Büyük dedesi Halim Bey ve sanat merkezine dönüşen Midilli’deki konağıyla ilgili bilgiler yandaki kutuda)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye