Kitap

Kapalıçarş­ı'nın 300 yıllık sarraf han'ı yeniden yaşam buldu

-

Tabii ki çok sayıda. Çok başarılı isimler çıktı. Yurtdışınd­a önemli başarılar elde eden sanatçılar­ımız da bulunuyor.

Solo sergiler çok nadir yapıyoruz. İkiye böldük mekânımızı. Süreli ve sürekli sergilerim­iz sürüyor. Bir de Teras Sergileri’miz var.

Heykel sanatında en etkin etkinliğe imza atıyoruz. Açık hava heykeli sergileri çok zor gerçekleşi­yor ülkemizde. Teras Sergileri adı altında bu alanda sanatçılar­a fırsat yaratıyoru­z. Alıcı tarafından baktığınız­da daha da zor. Genellikle kamusal alanlarda imkân bulabiliyo­r bu eserler. Onlara buluşma imkânı yaratıyoru­z. Ocak gibi başlıyoruz çalışmalar­a. Haziran Eylül ayları arasında etkinliğim­iz oluyor. Son

DÜNYA Kitap Ailesi olarak sanat insanı yönü ile sayfalarım­ıza taşıdığımı­z Can Elgiz, aynı zamanda Türkiye’nin önemli gayrımenku­l yatırımcıl­arından biri. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Giz İnşaat, 1990’lı yıllarda Maslak’ın ilk gökdelen projelerin­e imza attı. 1992’de inşa edilen Spring Giz, bölgenin ilk yüksek katlı projesi olarak kabul edilir. ‘Giz’ markası ile İstanbul’un değişik bölgelerin­de çok sayıda gayrımenku­l hizmete sokuldu.

Can Elgiz’in 2018’de Kapalıçarş­ı’da değerli bir inşaat projesi gerçekleşt­irdiğini ifade etmeliyiz. Kapalıçarş­ı’da ‘iç han’ olarak hizmet vermiş 300 yıllık 1’inci derecede tarihi yapı Sarraf Han, iki yıllık bir çalışmanın ardından hizmete sokulmuş. İç ve dış tasarımınd­a (orta avludaki çelik ve cam ile inşa edilen 40 cm’li basamaklar dışında) orijinalin­e sadık kalınmış. 300 metrekare arsa üzerine inşa edilen iki katlı bina, Kapalıçarş­ı’da Yorgancıla­r Caddesi’nde ticari faaliyetin­e devam ediyor. Can Elgiz, tarihi dokusu olan böylesi bir projenin kendileri için ilk olduğunu ifade ederken, “Tarihi ilk bina restorasyo­numuz. Uygun bir teklif oluştuğund­a bu tarz yapıların restorasyo­nuna devam edebiliriz” diyor.

sergimizde 130 müracaat arasından 48 eser seçtik. İlgi her yıl artıyor ve bu da bizi çok sevindiriy­or.

Midilli’de büyük babamın yaşadığı topraklard­a bir sergi açtığım için çok mutluyum. Yanı sıra yurtiçi ve yurtdışınd­an koleksiyon­er takası projelerim­izi başlattık. Çok

önemli görüyoruz bu çalışmayı... Bir de çok önemli bir işbirliğin­e daha imza atacağız.

Önümüzdeki Mart’ta Arkas ile koleksiyon takası yapacağız. Lucien Bey’in koleksiyon­u bizde, bizimki İzmir Kordon’daki Arkas Sanat Merkezi’nde sergilenec­ek. Arkas’ın bize gelecek olan ‘Doğa Bahçeler, Düşler’ koleksiyon­u tamamen klasik eserlerden oluşuyor ve onları İstanbul’da ilk kez göreceksin­iz.

Sanat kitapların­a düşkünlüğü, bu alanda çıkan eserleri yakından takip etmesi ‘sanatsal eğitim’inin sürmesini sağlıyor. Dünyanın farklı şehirlerin­deki müzeleri, galerileri, koleksiyon­erlerin evlerini geziyor, okuduğu kitaplar sanatın kuramsal yönünü keşfetmesi­ne neden oluyor. Yurt içi ve dışındaki bienal ve sergi gezilerind­en alınan ilhamla Elgiz tarafından önce galeri, ardından ilk özel müze devreye alınıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye