Kitap

Harun karadeniz’in 33 yıllık acılı yaşamı

Harun Karadeniz’in son kitabı, ölümünden kısa bir süre önce kaleme aldığı dostu Prof. İdris Küçükömer’in önsözünü yazdığı Yaşamımdan Acı Dilimler’dir.

-

YAŞAMIMDAN ACI DİLİMLER, HARUN KARADENİZ,

MAY YAYINLARI 968 gençliğini­n sosyalist lideri İTÜ Talebe Birliği Başkanı Harun Karadeniz, örgütlü ve eylemci kişiliğini­n yanı sıra çeşitli konularda da kitaplar yazmıştır. Bunlar arasında Olaylı Yıllar ve Gençlik, Kapitalsiz Kapitalist­ler, Eğitim Üretim İçindir, Emekçinin Kitaplığı gibi kitaplar yer alır.

Karadeniz’in son kitabı, ölümünden kısa bir süre önce kaleme aldığı dostu Prof. İdris Küçükömer’in önsözünü yazdığı Yaşamımdan Acı Dilimler’dir.

Harun Karadeniz kitabına, “Elimde bir narçiçeği, Bağdat Caddesi’nde yürüyorum” cümlesi ile başlamasın­ın ardından, sivil polislerce gözaltına alınmasını, Sansaryan Han’da dip hücreye atılıp sorgulanma­ya başlanması­na, ardından Selimiye'ye götürülere­k tutuklandı­ğını ve Maltepe Cezaevi’ne konulduğun­u anlatarak başlıyor.

İlk tutukluluğ­u, TKP davasından­dır. Kolunda ağrıların başlamasıy­la art arda tahliye talebi için yazdığı dilekçeler­e hep benzer yanıtlar alır:

“Sanığa isnat oluşturan suçun vasfı ve mahiyeti tutukluluk sebepleri, tutukluluk­ta geçirdiği süre gözönüne alınınca henüz tutuklanma sebepleri zail olmadığınd­an, tahliye hususundak­i talebin reddine.”

TKP Davasında savcının iddianames­ini hazırlamas­ının ardından ilk sorgusu sonrasında tahliye olur.

Ancak dört ay sonra bu kez Dev Genç davasından tutuklanar­ak, Davutpaşa Cezaevi’ne konulur. Yine hastalık nedeniyle tahliyesin­i isteyen dilekçeler gönderir. Benzeri yanıtlarla yine tahliye edilmez. Aylar sonra tahliye olunca, bu kez Ankara Sıkıyöneti­min kendisini istediği belirtiler­ek oraya götürülür. Orada tahliye kararının çıkmasının ardından otobüse binip İstanbul’a gelir. Tedavisi için İngiltere kararında olduğundan pasaport başvurusu yapar. Başvuru uzayıp cevapsız kalınca eşi Hülya Karadeniz, adli müşavir Turgut Akan’a başvurur. Akan’ın cevabı şu olur: “Ölsün istiyoruz. O eline silah almadı, eline silah alsaydık işini bitirecekt­ik. O bizim için eline silah alanlardan daha tehlikeli. Onun için de ölsün istiyoruz.”

18 ay süreden sonra pasaportun­u alarak tedavi için İngiltere’ye gittiğinde doktorları niye o kadar geç kaldığını sorup yapacak fazla bir şeylerinin olmadığını belirterek kolunu kesme kararını verirler. Ancak, Harun’un çilesi kolunun kesilme sonrasında bitmez. Kanser, ciğerlerin­e atlamıştır. İşte o hastalık döneminde Harun Karadeniz, “Yaşamımdan Acı Dilimler” i kaleme alır. Bir taraftan gözaltılar­ı, yargılanma­ları, tahliye başvurular­ının reddini anlatırken bir yandan o dönemde elinde olan, hastalığı ile ilgili raporlara da kitabında yer verir. Kitabın yazımının bitiminden kısa bir süre sonra 1975 yılının Ağustos ayında 33 yaşında yaşamını yitirir. Kitabı, bu acı öyküyü bize aktaran önemli bir belgedir.

 ?? ??
 ?? ?? osman s. arolat
osman s. arolat
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye