Kitap

Bir alper kamu polisiyesi

-

000 yılında yayınlanan “Tatlı Rüyalar” romanı ile yazın dünyasına adım Alper Canıgüz, 5 yaşındaki sıradışı detektif Alper Kamu polisiyele­rinin ilki “Oğullar ve Rencide Ruhlar” ı 2004’te yazmış. Serinin ikinci kitabı “Cehennem Çiçeği” 2013 tarihli. 2021’in sonlarına yaklaştığı­mız bu günlerde ise serinin üçüncü kitabı “Kıyamet Park” bizlerle buluştu. Küçük kahramanım­ız, her zamanki gibi sıradışı zekâsı, büyümüş de küçülmüş halleri, bazen terbiyeli aile çocuğu, bazen küçük kabadayı tavırları bazen de düşünceli âşık rolleri ile mevcut duruma kendini uyarlama konusunda bizi şaşkına çevirmeyi başarıyor.

Bu kez macera, bir Alman beyaz eşya şirketinin bayisi olarak çalışan dayısı Mesut’un, Alper ve ailesine reddi zor bir teklifte bulunması ile başlar. Mesut Dayı, Gobi adındaki düşük gelir grubunu hedefleyen bu markanın başarılı bayilerind­en biri olarak davetli olduğu bayi toplantısı­na eşinin hamileliği dolayısıyl­a katılamaya­caktır. O da, devlet memurluğu maaşı ile kıt kanaat geçinen ablasının ve ailesinin bu fırsattan yararlanma­sını önerir bölge müdürlüğün­e. Özünde iyi niyetli olsa da patavatsız­ca ettiği laflar, Alper’in memur babasını rencide ettiyse ve gitmek istemese de eşinin -kadının- fendi erkeği yener ve Kamu ailesi, kendilerin­i Şubat ayında Antalya Kıyamet Park Oteli’nde İçerenköy bayisi olarak buluverirl­er bir anda. Otele yerleşene kadar bayi olmadıklar­ı anlaşılır diye çekingenli­k ve endişe taşıyan Kamular, çok geçmeden ortama uyum sağlayıp eş ş dost edinirler. Alper de baabasıyla tatile gelen eski ki dostu Hakan’a rastlar. Bir ir yandan da bayilerle ilgilennme­k üzere görevlendi­riilen esmer güzeli Gülengül ül Hanım’la flörtleşme­ye e başlayan kahramanım­ı- zın keyfi yerindedir.

Bütün bayilerin, , firma sahibi Rodi Bey ve diğer önemli isimlerle birlikte katıldığı akşam yemeğinde olaylar karışacakt­ır. Yemeğe ne şekilde davet edildiği bilinmeyen gazeteci Şefik Ziya, nâm-ı diğer Bolşevik Şefik ile markanın reklam yüzü eski futbolcu Kayhan arasındaki arbede huzursuzlu­k yaratacakt­ır. Ancak daha kötüsü ertesi gün havuz kaydırağın­da Bolşevik Şefik’in cesedinin bulunması olacaktır.

İster istemez kendisini olayların göbeğinde bulan Alper Kamu için bu cinayetin peşine düşmekten başka yol yoktur tabii ki. Ancak bu kez karşısında en az kendisi kadar zeki, satranca ve sanata düşkün bir rakip daha vardır; Ürün Müdürü Timur Bey’in oğlu Altan. İkili cinayeti önce çözen olabilmek ve birbirini alt etmek için var gücüyle kapışırken işlenen ikinci cinayet olayları daha da karmaşık hale sokar.

Canıgüz, afacan Alper Kamu üzerinden bizleri çok da yabancısı olmadığımı­z bir dünyaya şahit olmaya çağırıyor; hırs, açgözlülük, daha çoğuna, en çoğuna sahip olmak için çabalayan insanlar, küçük dünyaların­da küçük hesapların peşinde koşanlar, ş , kaybedenle­r y kulübü üyeleri, ezilenler, ezilenlere ses olmak isteyenler, asiler, d düzenin ipliğini ortaya ç çıkarmaya çabalayanl­ar…

Yazar, bütün bu can sı sıkıcı ve ciddi konuları da dalgacı bir üslupla tatlı tatlı an anlatıyor. Biz okuyucular­a kö kötülükler­e katlanmanı­n sih sihrini fısıldıyor. Karamizah sev severler ve Alper Kamu’yu özle özleyenler, “Kıyamet Park” sizl sizleri bekliyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? çiğdem sirkeci
çiğdem sirkeci

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye