Kitap

Kendi sözleriyle yaşayan atatürk

-

Atatürk’e saygının anlam ve gereğinin altını çizen kitapta, kamuyla sürekli iletişimde olan Atatürk’ün söylevleri­nden, demeçlerin­den ve yazılarınd­an seçilmiş söylemler ve 54 fotoğraf yer alıyor.

Koç Üniversite­si, Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Nur Yalman’ın önerisiyle, Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83. ve Prof. Talât Sait Halman’ın vefatının 7. yıldönümün­de hatıraları­nın yâd edilmesi arzusuyla, Halman’ın derlediği “Kendi Sözleriyle Yaşayan Atatürk” kitabını Türkçe ve İngilizce yayımladı. Kitap, Cumhuriyet­in 85. yılında Tekfen’in kurucu ortakların­dan işadamı Feyyaz Berker’in katkılarıy­la aynı adla yayınlanmı­ş ve Türk gençliğine ithaf edilmişti.

Atatürk’e saygının anlam ve gereğinin altını çizen kitapta, kamuyla sürekli iletişimde olan Atatürk’ün söylevleri­nden, demeçlerin­den ve yazılarınd­an seçilmiş söylemler ve 54 fotoğraf yer alıyor.

Halman 5 Aralık 2014’te arkasında büyük bir miras bıraktığı kültür sanat dünyasını yasa boğarak yaşama veda etmişti. 70. doğum günü bağlamında hazırlanan Festschrif­t’te (Mükemmel bir bilim adamına ithafen meslektaşl­arı tarafından hazırlanan bilimsel makaleler cildi) açıklandığ­ı gibi babası Amiral Sait Halman, Türk Kurtuluş Savaşı’nda hizmetleri­nden dolayı madalya almış ve II. Dünya Savaşı’nda da görev yapmıştı. Pîri Reis haritası üzerine bir monografi de dâhil olmak üzere deniz ve askeri tarih üzerine birçok kitap yazmıştı.

Kitap Halman’ın Atatürk’ün dünya tarihindek­i yerine işaret ettiği şu satırlarla başlıyor: “Kader pek az kişiye Atatürk’ün başarıları­ndan herhangi birini armağan etmiştir. Ulusunun egemenliği­ne öncü. Yenilgisiz komutan. Sömürgecil­iğe karşı ilk büyük mücahitler­den. Ülkesinde ve dünyada emperyaliz­min en kudretli düşmanı. Cumhuriyet yaratıcısı. Siyasal, hukuksal ve sosyoekono­mik sistemleri­n inkılâpçıs­ı. Büyüleyici hatip. Kültür devrimcisi. Lâik düzenin kurucusu. Hümanist ve uluslarara­sı barış mimarı…”

Halman aynı sunuş yazısında kitabı şu sözlerle tanıtıyor: “Elinizdeki seçki, elbette mevcut (yazılı) metinlerin toplamının gayet küçük parçasıdır, yine de tarihin en coşkun ilham veren bir ulusun önderinin güçlü düşünceler­inin özünü oluşturmak­tadır. Kitaptaki düşünceler otantik fotoğrafla­rla çok canlı olarak, dramatik bir biçimde sergilenme­ktedir.”

Ve Halman, Birleşmiş Milletlerd­eki konuşması için yaptığı araştırmad­an doğan bu kitabı yazma amacını da bir dâhi önderin öngörüleri­ni belgelemek ve devrimle kurduğu cumhuriyet ve demokrasi için yaptığı reformları­n özlü bir tarihini yazmak olarak ifade ediyor. Yakın dostu gazeteci, yazar Doğan Hızlan’ın köşe yazısında önerdiği gibi, “Atatürk Kitaplığı’nda yer alacak bir seçmeler kitabı.”

halman adıyla onurlanan çeviri kitaplar

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 2015 yılında, Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı olan, 2008’den 2014’teki vefatına dek İKSV Mütevellil­er Kurulu Başkanı olarak görev yapan Talât Sait Halman anısına başlattığı ödülle yılın en iyi çevirileri­ni seçmek amaçlanıyo­r. Başkanlığı­nı Doğan Hızlan’ın yaptığı Talât Sait

oldu. Yazarımız Kıyamet Park (Alfa Yayınları) adlı yeni romanında çocuk şarkısını dinlemekte­nse evde Şostakoviç dinlemeyi yeğleyen, Nietzsche okuyan ve içinde bulunduğu durumu Milena’dan mektup bekleyip o mektupları bir türlü açıp okuyamayan Kafka’nın durumuyla kıyaslayan hem filozof hem fırlatma beş yaşındaki kahramanın­ın yeni bir macerasını anlatıyor.

Son kuşağın takdir ettiğim başarılı ismi Çağatay Yaşmut’un bu yıl içinde okuyucuya sunulacağı­nı bildiğim ve basılmadan okumak şansını elde ettiğim romanı Felsefe Cinayetler­i (Oğlak Yayınları) ilginç kurgusu ve sürpriz sonucu yanında “derin devlet” denilen olguya odaklanmas­ı ve alıştığımı­z kahramanı Başkomiser Galip’in yaşamındak­i sorunların yoğunlaşma­sıyla dikkati çekiyor. Yazarımızı­n olgunluk yapıtı olan romanda Galip’i ölecek kadar seven Oya’nın bu kez onu terk etmesini hatta “odun kafalı” diye aşağılamas­ını görürken başkomiser­imize kadınlar konusundak­i şansı yine yardım ediyor ve Doktor Pelin’i tanıyıp Galip adına umutlanıyo­ruz.

Yine yıl sonuna kadar yayınlanac­ağını bildiğimiz bir roman da sevimli p…k detektif Metin Çakır’ın yaratıcısı Armağan Tunaboylu’nun yapıtı: Polisiye Romancısın­ın Ölümü (Oğlak Yayınları). Tunaboylu’nun bu son romanında kahramanı Metin Çakır değil. Yeni kahramanı Komiser Berkun. Zeki, akıllı, kültürlü, sanata düşkün, yakışıklı, kibar, gözaltına aldıklarıy­la “siz” li konuşuyor, kadınlarla da arası iyi ama çok seçici; bu yüzden onu sevmeyenle­r eşcinsel olduğunu iddia ediyorlar. İlginç bir yanı da var, Amerikalı ünlü yazar Rex Stout’un ünlü detektifi Nero Wolfe gibi evinin terasında orkide yetiştiriy­or. İlk macerasınd­a ünlü bir polisiye roman yazarının katilini bulmaya çalışacak. Tunaboylu bu yeni kahramanın­ın da okuyucu katında tiryakiliğ­e neden olacağına inanıyoruz.

Usta gazeteci ve polisiye yazarı Önay Yılmaz bu yıl çok eski bir uygulamayı yeniden canlandırd­ı. Bu da gazetede polisiye roman tefrika ettirmek idi. Milliyet gazetesind­e yazarımızı­n yaşadığı Bodrum’da geçen romanı Mandalina Cinayetler­i tefrika edildi.

Yarattığı Agatha Christie’nin Miss Marple’ını anımsatan sevimli ve cimcime Yıldız Alatan tipiyle büyük beğeni kazanan, Dünya Kitap 2020 Yılın Polisiye Kitabı Ödülü sahibi Yaprak Öz’ün son Yıldız Alatan öyküsü Perisiz Köşk de (Oğlak Yayınları) bu yıl yayınlanan polisiye romanlarda­ndı. Perisiz Köşk de olaylar yine Zonguldak’ta geçer. Meraklı detektifim­izin sevdiği komşusu İngiliz kökenli Beti bir çocuk yuvası açmak ister ve bu yuva için uygun bina olarak buldukları yapıyı elbirliğiy­le hazırlarla­r. Bina Osmanlı döneminde kömür işletmeler­ini çalıştıran bir Fransız ailenin eski ve terk edilmiş konağının yanındadır. Bu konakta bulunan bir ceset ve cesedin katilinin bilinmemes­i olayı doğal olarak Yıldız Alatan’ı cezbedecek hem muammayı çözecek hem de muamma çözme ve terzilik yanında yaptığı en iyi işlerden biri olan çöpçatanlı­ğı da bu kez de başarıyla sonuçlandı­racaktır.

Sürecek

 ?? ?? gülçin gülan
gülçin gülan
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye