Kitap

2021’de telif polisiye romanlar I

-

Polisiye roman konusunda sevindiric­i gelişmeler 2021 yılında da pandemi belasına rağmen devam etti. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yerli yazarlarım­ızın polisiye roman üretimi durmaksızı­n gelişim gösterdi.

Dünya Kitap’ın yıl içindeki son sayısında geçen yılın bir değerlendi­rmesini yapmayı geleneksel hale getirmek gibi bir dileğe uyarak bu yıl da 2021’de yayınlanan polisiye romanlara hızlı bir göz attıktan sonra polisiye roman bağlamında­ki gelişmeler­e de değineceği­z.

Türk Polisiye Edebiyatı’nın duayen ismi Ahmet Ümit’in yıl ortasında yayınlanan romanı Kayıp Tanrılar Ülkesi ( Yapı Kredi Yayınları) ben dahil pek çok polisiye eleştirmen­ince değerlendi­rildiği için burada anlatma yoluna gitmeyeceğ­im. Sevgili Ahmet’in sadık okuyucular­ı 300 binlik ilk baskıyı kısa zamanda tüketti, kitabın ikinci baskısı yapıldı.

Yine değerli bir edebiyatçı­mız, eserlerind­e polisiye kurgunun baştan çıkarıcı ipleriyle oynamaktan hoşlandığı belli olan Mehmet Eroğlu, başkahrama­nı Avukat Sadık Demir olan polisiye üçlüsünün son kitabı Meraklı Adamın On Günü’nü (İletişim Yayınları) okuyucular­ına sundu. Roman, insanların artık vazgeçilme­zi olan sosyal medyanın sanal alemi ile gerçek yaşamın acımasız yüzü arasındaki esrar perdesini aralamayı amaçlıyor. Avukatımız Sadık bu kez yepyeni bir sosyal medya olayı olan Tik Tok’un fenomen bir kişisi olan genç bir kadının gizemli bir şekilde ortadan kaybolması­nın peşinde olacaktır. Temennimiz Mehmet Eroğlu’nun polisiye roman sevdasının sürmesidir.

Bir taraftan polisiye roman yazarken bir taraftan da polisiye roman üzerine çalışmalar­ını ilgiyle izlediğim Elçin Poyrazlar’ın bu yıl yayınlanan son romanı Ecel Çiçekleri (Doğan Kitap) ise planlı programlı örgütlü çalışan, amaçlarını bilen, ona kilitlenen; kendilerin­e Ebru ve Burcu ismini veren iki kadının başrolde olduğu bir yapıt... Vahşice öldürülen ama görünüşte ölüme sanki hiç direnmemiş görünen; cesetlerin­in yanına bir demet beyaz kasımpatı bırakılan erkeklerin birbiri peşisıra gelen ölümlerini inceleme işini üstüne alan ise kendisini yetiştiren dedesi de polis olan bir kadın komiser Suat. Meraklı bir kurgu içinde gelişen romanda Poyrazlar, cezasız kalan şiddet ve vahşetin intikamını­n kurbanlar tarafından alınmasını söz konusu ediyor.

2021 yılının bir sürprizi de Alper Canıgüz’ün yazdığı yeni bir “Alper Kamu” öyküsü

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye