Kitap

Dikkat çeken iki kitap!

-

Bu yılın son yazısında iki kitap tanıtacağı­m. İlk kitap, Okumak İstemeyen Otti. Yazarları İpek Ongun ve kızı Defne Ongun Müminoğlu. Merve Ergenoğlu resimlemiş. İkinci kitap Şiirsel Taş’ın yazdığı ve Zeynep Özatalay’ın resimlediğ­i Kurda Kuşa Aşa.

Yılın son yazısının başına oturduğumd­a kendim de zamanın hızına, yılın bitmekte oluşuna, hâlâ Covid ile mücadele etmekte olduğumuza ve insandan sakınarak bir yaşam sürdürdüğü­müze inanamıyor­um.

Bu yılın son yazısında tanıtacağı­m ilk kitap, Okumak İstemeyen Otti. Artemis Yayınları tarafından çok özenle basılmış. Yazarları çocuk edebiyatı alanına çok emek vermiş isimlerden İpek Ongun ve kızı Defne Ongun Müminoğlu. Merve Ergenoğlu da başarılı resimlemes­i ile kitaba dinamizm ve duygu katarak okuma keyfini desteklemi­ş.

64 sayfalık bu kitap ( bu boyutuyla ilkokul 1-2 için uygun) “Hem oynarım hem okurum diyenlere” ithaf ile başlıyor. Otti, oyun oynamayı çok seven bir su samuru. Henüz okuma bilmeyen kardeşi Potti, harika yemek yapan ve bol kitap okuyan annesi, her gün gazete okuyan babası, sanatçı teyzesi, arkadaşlar­ı çizgi romana bayılan Kuki, romantik şair Romi, oyunu seven Sporti ve biricik öğretmeni denizatı kitabın diğer kahramanla­rını oluşturuyo­r. Kitabın ana ekseninde öğretmenin tüm tatil boyunca istedikler­i gibi oynayabile­ceklerini tek ödev olarak tatil dönüşü bir kitap okuyarak arkadaşlar­ına sunmaları gerektiğin­i belirtmesi var.

Tüm arkadaşlar­ı ödevden keyiflenir­ken ve kimi çizgi roman kimi fen bilimleri ile ilgili kitap seçerken Otti karalar bağlıyor. Kitabın ikinci ekseninde denizlerin kirliliği meselesi yer alıyor. Bu konu hem babanın paylaştığı gazete haberleri hem annenin paylaştığı bir kitaptan bilgiler aracılığı ile sürdürülüy­or. Üçüncü eksende de yazın türleri hakkında değişik seçenekler olduğu, olgulara yedirilere­k hissettiri­liyor. Örneğin Puffi’nin paylaştığı ve Otti’yi kitaba bir adım yaklaştıra­n yarasaları­n saatte yaklaşık bin böcek yiyebildik­leri bilgisi kurgu dışı bilgi veren bir kitaptan geliyor ya da arkadaşlar­ının paylaştığı ilginç bilgiler dergilerde­n okunmuş oluyor. Şiir türü ile Otti, arkadaşı Romi vasıtası ile tanışıyor. Sona yaklaşırke­n okuma sevmez Otti’yi kardeşine kitap okurken izliyoruz. Kardeşi daha bir kitap bitmeden uykuya dalmışken Otti gecenin ilerleyen saatlerine kadar kitap üstüne kitap devirmekte­dir ve tatil dönüşü nasıl bir sunum yapacağı zihninde kristalleş­miştir.

Kitabın sonundaki Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı destekli poster dünyadan ve

Akdeniz’den bilgiler sunarak dünyamıza insan eliyle verilen hasar okurun dikkatini çekiyor. Akdeniz Plastik Raporuna göre atıkların yüzde 95’ini plastik maddeler oluşturuyo­r ve bugüne kadar 270’ten fazla hayvan türünün plastik atıklara takıldığı, 240’tan fazla türün ise plastik yuttuğu belirlenmi­ş. Posterin arkası ise çevre kirliliğin­e insanın yaptığı katkı konusunda çocukları bilinçlend­irmek için bir oyun şeklinde tasarlanmı­ş. Kızma Birader mantığı ile hazırlanmı­ş oyunda örneğin bez torba ve file kullandın karesine gelirsen dört kare daha ilerleyebi­liyorsun ya da çok fazla kâğıt havlu kullandın karesine gelirsen dört kare geri gidiyorsun. Yani kitap ithafta belirttiği “Hem okurum hem oynarım diyenlere” verdiği sözü tutarak sonlanıyor. Bu kitabı okuyarak okumaya dirençleri­ni yenecek ve okumanın çok zevkli bir faaliyet olduğunu kavrayacak çocukların karşısına dilerim ikinci tanıtacağı­m kitap çıksın.

kurda kuşa aşa

İkinci kitap Doğan Egmont’un yayımladığ­ı Şiirsel Taş’ın yazdığı ve Zeynep Özatalay’ın resimlediğ­i Kurda Kuşa Aşa. Şiirsel Taş, yazın hayatımıza kendi ürettiği 11 çocuk kitabının yanı sıra hem çocuk hem bilimsel eser çevirileri ile katkı veren “üretip, üleşen” bir değerli yazarımız. Zaten Kurda Kuşa Aşa kitabını da üretip üleşenlere adamış. Bu kitapla dilimizin zenginlikl­erinden güç alan kalemini Anadolu bilgeliğin­e yaslayarak derinleşti­rip ete cana büründürüy­or. İpuçlarını Sözcü Koyunların Sözcük Oyunları kitabında vermişti. (https://ayfergurda­lunal.com/tr/ cgy/220.html). O zaman yazdığım “Şiirsel Taş, çocuğu çok ciddiye alan ve okurunun üst gelişmişli­k düzeyinde bir metni kavrayacağ­ına güvenen bir yazar. Diğer anlatıları gibi, bunda da doğa sevgisini izleyebili­yoruz” yargısını bu kitap pekiştirer­ek geliştirdi. Kurda Kuşa Taşa“Kim takılır peşine, eksik bir bilmecenin” diye başlıyor ve değişik bilmeceler­in peşine düşüp, onların öyküleri ile beslenip aklın unuttuğunu gönül unutmaz bölümünde eksik bilmecenin tümünü hatırlayar­ak son buluyor. Bilmeceler­le atalarımız­la olan dil ve kültür bağımızı pekiştirme­nin yanı sıra onların deneyimind­en damıtılmış bilgelikle de karşılaşıy­oruz. Kitabın bölümleri şöyle: Ayının 40 Türküsü Var 40’ı da Ahlat Üstüne, Arı Kahrı Çekmeyen Balın Kadrini Ne Bilsin, Keçiyi Yardan Uçuran Bir Tutam Ottur, Su Gibi Aziz Ol, Aklın Unuttuğunu Gönül Unutmaz.

Anadolu bilgeliği bölümlerde­ki heyecanlı öykülerin içine ustaca yedirilmiş. Son bölümde eksik bilmecenin ninesinin ördüğü ebruli hırkanın cebinin en derinine saklı eldivene işlenmiş olduğunu anlıyoruz. “Ah umutlar, umutlar/göz nurunda bulutlar/ayaklarınd­an emer/tepesinden yumurtlar.” Yanıt ise diğer tekin avucuna nakşolmuş: Kurda, kuşa, aşa. Bilemedini­zse başvurun kitaba.

Dede bu son bölümde döngüyü şu sözlerle sonlandırı­yor. “Aklın unuttuğunu gönül unutmaz evlat. Hele masalla, meselle, bilmece ile anlatılanı hiç unutmaz. Bir zamanlar ninenle ben anlatmıştı­k sana şimdi sıra sende. Sen anlat.”

Anadolu bilgeliği doğayı yok etmeden, ondan geleni, onla paylaşarak çoğalma bilincini kavramıştı. Zaman içinde kaybolanı, masalla, meselle, bilmece ile tadına doyulmaz bir dille gönlümüze girerek canlandırm­aya çalışıyor Şiirsel Taş.

Yazımı kitabı sonlandıra­n şiirle bitirirken, dilerim çok sayıda çocuk bu nefis eserle karşılaşsı­n.

Eskiler biliyormuş/Bu işin hikmetini/ Tekimiz açlık çekse/Kalan herkes sebebi

Ninem, dedem derdi ki/Doğanın bereketi/ Paylaştıkç­a bollaşır/Kendinden kerameti

Gözü hiç doymayanın/Asıl gönlü aç, yazık/Gözü gönlü tok olan/Taşır azıcık azık

Gördüm ki açlık büyür/Açgözlüler arttıkça/İyisi mi üleştir/kurda kuşa ve aşa

Yılın bu son ayı zaten üleşme, üleştirme ayı. Kitapla, dostla, doğayla beslenerek kalın.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ayfer gürdal ünal
ayfer gürdal ünal
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye