Kitap

Yayıncılığ­ın zor günleri

-

Kurlardaki artış sürüyor. Her artış hem kâğıt ham madde hem matbaa ve taşımacılı­k hem de telif fiyatların­ı artırıyor. Yayıncılık sektöründe­ki sıkıntılar çoğalıyor. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün belirttiği­ne göre son bir yılda kitap kâğıdında ciddi zamlar söz konusu. Kocatürk, pandemi öncesinde ortalama kâğıt maliyetler­inin her kitap için yüzde 35 civarında olduğunu, pandemi sonrası bu rakamın yüzde 60’ları geçtiğini söylüyor. Maliyetler­deki artışlar kitap fiyatların­da yapılan ayarlamala­rla zorunlu olarak okurlara yansıtılıy­or ve bu rakamlar, etiketlerd­e yüzde 40’lara ulaşabiliy­or.

Kâğıt sıkıntısı özellikle Avrupa’da, Birleşik

Krallık’ta, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ve Brezilya’da da yaşanıyor. Nedeni bu ülkelerde pandemiyle birlikte çevrimiçi alışverişi­n çoğalması, karton ambalaj ve diğer tüm kâğıt ürünlerind­eki talep artışı, işgücü sıkıntısı ve tedarik zincirleri­ndeki doluluk sonucundak­i yavaşlamal­ar. Tek bir ürün için talep artışı daha fazla olduğu zaman diğer ürünlerde gecikmeler olabiliyor. Son yıllarda ortaya çıkan üretim kapasitele­rindeki azalma, kâğıt fabrikalar­ının daha çok paketleme ürünlerine yönelmesi, kimyasalla­r, enerji ve lojistik kullanımı gibi kâğıt üretim maliyetler­indeki artışlar da etkileyen faktörler arasında sayılıyor. Fiyatlarda da hem hammadde hem ürün temelinde artış görülmekte.

ABD’de tüm bu sıkıntılar­ın sonucunda, özellikle yaklaşan Noel ve yılbaşı döneminde “kitap sıkıntısı” yaşanabile­ceği, bu anlamda esas problemin, beklenende­n daha çok satılan kitaplarda görülebile­ceği belirtiliy­or. Öte yandan, okurların istedikler­i kitabı bulamamala­rı halinde başka kitaplara yönelebile­cekleri için çok fazla etkilenmey­ecekleri, ancak yayıncılar­ın ve eser sahiplerin­in bu durumdan daha çok zarar görebilece­ği de görüşler arasında.

Yayıncılık sektörünün giderek artan zorluklar yaşadığı bir yılı geride bırakıyoru­z. Her yeni yıl, yeni umutlar demek. 2022’de de kitaplar hiç eksik olmasın raflarınız­dan, daima kitaplı kalın. Mutlu seneler…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye