Kitap

“bizans dönemi’nde anadolu”

-

BİZANS DÖNEMİ’NDE ANADOLU/ ANATOLİA İN THE BYZANTİNE PERİOD, HAZIRLAYAN­LAR: ENGİN AKYÜREK, KORAY DURAK, SERİ EDİTÖRÜ: NİHAT TEKDEMİR, YAPI KREDİ YAYINLARI, 496 S.

Yapı Kredi Yayınları ve Tüpraş işbirliğiy­le İngilizce ve Türkçe hazırlanan “Bizans Dönemi’nde Anadolu” kitabı, Bizans İmparatorl­uğu’nun Anadolu’da yarattığı yeni kültüre ve bıraktığı izlere yoğunlaşıy­or.

Tüpraş ve Yapı Kredi Yayınları işbirliğiy­le 2011 yılında başlatılan ve tamamlandı­ğı zaman Anadolu kültür tarihi için araştırmac­ılara ve okurlara kapsamlı bir külliyat sunacak olan “Anadolu Uygarlıkla­rı Serisi” toplam 12 kitaptan oluşuyor. Seri kapsamında yayımlanan 10. kitap olan Bizans Dönemi’nde Anadolu, konusunda uzman yerli ve yabancı Bizans araştırmac­ılarının kaleme aldığı 32 makale aracılığıy­la hem Bizans kültürüne hem de “Bizans Anadolusu”na ışık tutuyor.

Siyasi, bürokratik, askeri, iktisadi ve dini hayat hakkındaki makaleler, devlet aygıtı ve toplumsal yapı üzerine eğilirken; edebiyat, sağlık, sanat ve maddi izler temalı makaleler, gündelik hayatla ilgili değerli bilgiler sunuyor. Kitabın son bölümünde; okuyucu, Bizans Anadolusu’nun farklı bölgelerin­e odaklanan makaleler üzerinden tarihsel bir yolculuğa davet ediliyor.

İmparator I. Theodosius’un

395 yılında ölümünden sonra, Manş Denizi kıyılarınd­an İran sınırına kadar uzanan geniş Roma toprakları Batı ve Doğu olarak ikiye ayrılıyor.

Her ne kadar imparatorl­uğun batı parçası 5. yüzyılın ikinci yarısında tarihe karışsa da Roma İmparatorl­uğu varlığını doğudaki toprakları­nda 1453 yılına kadar sürdürüyor. Başkenti Roma’dan Byzantion kentine ( yeni adıyla Konstantin­opolis’e) taşınan, zaman içinde Hıristiyan­laşan bu imparatorl­uk için “Bizans” adı, ilk kez 16. yüzyılda Alman hümanist ve filolog Hieronymus Wolf tarafından kullanılıy­or, 19. yüzyıl ve sonrasında bu terim yaygınlaşı­yor.

Yaklaşık 11 yüzyıl boyunca varlığını sürdüren Bizans İmparatorl­uğu, Anadolu’da en uzun süre hüküm süren devletlerd­en biri oluyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye