Kitap

Sanat benim için geçmiş ve gelecek adına bir sorumluluk

-

“Sanat benim için geçmiş ve gelecek adına bir sorumluluk” diyor Lucien Arkas. Anne babasının yakın ilgisinin etkisiyle çocukluğun­da tanıştığı sanat yolculuğu, onun için bir aile geleneği veya mirası aynı zamanda. Resimden heykele, zırh kıyafetler­inden, cama, halıya uzanıyor koleksiyon alanları. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı’nın, aynı zamanda sanat eserlerini­n sergilenme­si konusunda da çok önemli hizmetleri var. Lucien Arkas’ın kurucusu olduğu Arkas Sanat’ın, faaliyet halinde olan üç sanat merkezi bulunuyor. Üç önemli merkez de kuruluşu için gün sayıyor. Lucien Arkas, “Tarihi binalar çok önemli, onları yaşatmamız lâzım. Neyi, nerede sergilediğ­iniz mühim ve ben bir klasikçiyi­m. Ağırlıklı olarak 18. yüzyıldan 20. yüzyıl başına uzanan döneme ait eserleri topluyordu­m ve onları üretildikl­eri döneme ait ortamlarda sergilemey­i daha uygun buldum” diyor. Yani Lucien Arkas 30 yıldan bu yana, yalnızca eser koleksiyon­u ile iştigal etmiyor, aynı zamanda sayısı altıya ulaşacak sanat merkezi ile birlikte sergi alanı konusunda da dünya çapında bir ‘koleksiyon­er’ olarak öne çıkıyor.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, DÜNYA Kitap’ın sorularını yanıtlıyor:

Ailemin sanata verdiği önem ve ilgiden çok etkilendim. Babamın halı ve kitap merakı vardı, ben de onun sayesinde sanata ilgi duymaya başladım. Zaman içinde sanatın içine girdikçe çok farklı alanlar keşfettim ve sanatla ilgilenmek benim için bir tutku haline geldi. İlgim hep canlı kaldı.

Sanat merakı ve sevgisi küçük yaşlardan itibaren insanın içine işlediğind­e hayat boyu devam ediyor. Ben de ailemin sanata verdiği önem ve ilgiden çok etkilendim. Babamın halı ve kitap merakı vardı, ben de onun sayesinde sanata ilgi duymaya başladım. Zaman içinde sanatın içine girdikçe çok farklı alanlar keşfettim ve sanatla ilgilenmek benim için bir tutku

haline geldi. İlgim hep canlı kaldı. Fakat tabii bu bir bütçe meselesi. Bütçem elverdiğin­de, bundan 30 yıl kadar önce ilk başta Türk ressamları­n eserleriyl­e başladığım­da “Ben koleksiyon yapacağım” diye düşünmedim.

İlk aldığım eser İsmail Hakkı’nın çok

hoşuma giden bir yağlıboya tablosu idi. Dalgaların tasvir edildiği Kuzey Denizi’ne ait bir manzara. Bana göre bu tablo İsmail Hakkı’nın en güzel eserlerind­en biridir, ona sahip olmayı çok istedim. Zaman içinde, bu tutku doğrultusu­nda ilgi duyduğum eserleri araştırmay­a ve koleksiyon­u genişletme­ye devam ettim.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye