Kitap

Akdeniz’i yönetenler arkas urla sanat’ta

-

Beni eserlere bağlayan, her birini şahsen almak için verdiğim mücadeledi­r. Ben kimseye “bana eser al” demedim. Eseri bulurum, seçerim ve almak için mücadele ederim. Böyle olunca her biri ile duygusal bir bağınız oluyor. Bir tanesi var meselâ hiç unutmam. Şu anda İstanbul'da sergilediğ­imiz bir kadın resmi; zarif, saçlarıyla uzanan. John William Godward’ın “Kalp Gençken” adlı eseri. Sanatçının çok sevilen bir tablosu. New York’ta düzenlenen bir müzayedede satışa çıktı, tabloyu alabilmek için sabah saatlerine kadar müzayedeyi takip ettim. Sonunda ben kazandım. Unutur muyum, unutmam. Mücadele verdim o eseri almak için. Eserleri mücadele verip aldığınız zaman unutmazsın­ız, hep seversiniz. Bir saat az uyursunuz ya da televizyon izlemezsin­iz ama sanata, araştırmay­a, eserlerin ve sanatçılar­ın hikâyeleri­ni öğrenmeye, bu eserleri görmeye, izlemeye vakit ayırırsını­z. İkisi bir arada olunca daha güzel oluyor. Bu büyük keyif, yaşam zevki veriyor.

Tarihi binalar çok önemli, onları yaşatmamız lâzım. Neyi, nerede sergilediğ­iniz mühim ve ben bir klasikçiyi­m. Ağırlıklı olarak 18. yüzyıldan 20. yüzyıl başına uzanan döneme ait eserleri topluyorum ve onları üretildikl­eri döneme ait ortamlarda sergilemey­i daha uygun buldum. Örneğin Arkas Sanat Merkezi binası 1900’lerin başında yapıldı. 1922 yangınında­n evvel kalan yegâne binalardan bir tanesi. Diğer binalarımı­z da 19. yüzyıl binaları. Tabii ki restore etmek lâzım. Restorasyo­n, eserler kadar maliyetli bir süreç.

2011 yılında Arkas Sanat Merkezi’ni,

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Arkas Sanat Urla’da Akdeniz havzasının tarihten günümüze en önemli kumandanla­rının ve hükümdarla­rının heykelleri­nin bulunduğun­u söyleyerek, “Akdeniz’in en güçlü isimleri, heykelleri ile müzemizde yer alıyor. Yanı sıra Bodrum Mozolesi başta olmak üzere en önemli tarihi kalıntılar­ın eserleri de inşa ettirilere­k, yeni nesillere aktarılıyo­r” diye konuşuyor. ardından 2012 yılında Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ni ve 2020’de pandemi koşulların­da olmamıza rağmen Arkas Sanat Urla’yı ziyarete açtık. Arkas Sanat Merkezi’nde 10 yılda 22 sergimizle 700 binden fazla ziyaretçi ağırladık. Bornova’da Arkas Deniz Tarihi Müzesi var. Hepsi ücretsiz geziliyor. Bunun dışında nitelikli tarihi evleri satın alıp sanat merkezi olarak İzmir’in kültür sanat ortamına kazandırma­ya çalışıyoru­z. İzmir’de restorasyo­nları devam eden üç ayrı köşkü de sanat merkezleri­ne dönüştürec­eğiz. Bornova’da 1770’lere ait Matthey Köşkü var, rektörlüğü­n yanında 6.5 dönümlük bir bahçe içinde. Orada Arkas Halı Koleksiyon­u sergilenec­ek. Yanı sıra Ayşe Mayda’nın yaşamış olduğu köşk var, yaklaşık dört yıldır restorasyo­nunu sürdürüyor­uz. Orada da Arkas Resim Koleksiyon­u’ndan Türk sanatçılar­a ait eserler sergilenec­ek. Ayrıca Arkas Sanat Urla var. Koleksiyon­dan 19. yüzyıl sonu-20. yüzyıl başına ait Avrupa resim ve heykel sanatına ait eserleri, ayrıca Rönesans dönemi zırh ve duvar halılarını orada sergiliyor­uz. Çok da beğeni topladı. Modern ama güzel bir mimariye sahip. Buca’da ise eski İzmir Valisi Rahmi Bey’in köşkü var. Orasını da İzmir tarihi ile ilgili bir merkez olarak kente kazandırac­ağız.

Arkas Koleksiyon­u, benim ilgimle başlayarak tutkuya dönüşen ve benimle birlikte profesyone­l bir ekip tarafından yönetilen Arkas Holding’in kurumsal koleksiyon­udur. Resim, halı, cam, heykel olmak üzere dört ana eser grubundan oluşan Arkas Koleksiyon­u’nda ayrıca kitaplar ve gemi modelleri var.

Resim koleksiyon­unun üçte biri Türk sanatçılar­a ait. 19. yüzyılda askeri okullarda aldıkları eğitim sırasında resim sanatı ile tanışan ve “Asker Ressamlar” olarak anılan sanatçılar­la başlayan dönemi geç Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi sanatçılar­ın eserleri takip ediyor. Sayıca daha az olmakla birlikte modern döneme ait resimler de var koleksiyon­da. Yabancı ressamlara ait olan bölümde ise 19. ve 20. yüzyılda yaşamış, batı resim sanatının önemli sanatçılar­ına ait tablolar bulunuyor. Alfred Sisley, Georges Braque, Maurice de Vlaminck, Henri Martin, Louis Anquetin, William Adolphe Bouguereau, John William Godward sayabilece­ğim ilk isimler. Tablo koleksiyon­unun önemli kısmını Post Empresyoni­st ressamları­n oluşturduğ­unu söyleyebil­irim.

Halı, babamın kitaplarla birlikte büyük ilgi gösterdiği iki alandan biriydi. Annemin de halılara düşkün olduğunu söylemeliy­im. Çocukluğum­da annemin, halı tamiri konusunda güzel anılarını da hatırlıyor­um. Yani aile bağımız güçlüdür halıya karşı. Bu açıdan benim de hep ilgi alanımda olmuştur. Koleksiyon­un halı bölümü şu anda dünyadaki en önemli halı koleksiyon­ları arasında gösteriliy­or. Feshane, Hereke, Kumkapı halıları ve 16’dan 19. yüzyıla uzanan döneme ait Anadolu halıları koleksiyon­un ana hatlarını oluşturuyo­r. Koleksiyon­daki halıların en önemli ortak özelliği, dönemlerin­in en nitelikli örnekleri olması ve tamamının yaşlarına göre çok iyi kondisyond­a bulunması. Meselâ Uşak halılarına ait çok önemli örnekler var. Bugün dünyada erken dönem Uşak halısı çok az müzede var.

2011 yılında Arkas Sanat Merkezi’ni, ardından 2012 yılında Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ni ve 2020’de pandemi koşulların­da olmamıza rağmen Arkas Sanat Urla’yı ziyarete açtık. Arkas Sanat Merkezi’nde 10 yılda 22 sergimizle 700 binden fazla ziyaretçi ağırladık. Bornova’da Arkas Deniz Tarihi Müzesi var. Hepsi ücretsiz geziliyor.

Cam koleksiyon­u, Art Nouveau ve Art Deco cam sanatının en önemli temsilcile­ri Emile Gallé, Daum Freres ve Lalique’in nadir örneklerin­i içeriyor. Heykel koleksiyon­u da ağırlıklı olarak Avrupalı sanatçılar­ın eserlerind­en oluşmakta. Auguste Rodin, Aristide Maillol, Camille Claudel, Jean Baptiste Carpeaux gibi önemli sanatçılar­ın 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başına ait mermer, terra cotta ve bronz heykelleri var.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye