Kitap

‘ yinelemede­n yenilenmek’ umuduyla yazılmış bir kitap: inovasyon ile değer katanlar için inovasyon yönetim sistemi rehber kitabı

- Hakan güldağ

AGeçtiğimi­z ay, Daha İyi Yargı Derneği ile gazeteniz DÜNYA’nın işbirliğin­de düzenlenen Ekonomi ve Hukuk Toplantıla­rı için Bursa’daydık. İş insanı Celal Beysel de toplantıya katılmıştı. Çok sık görüşemese­k de Celal Beysel’i epey zamandır tanırım. Başyazarım­ız Osman Arolat tanıştırmı­ştı yıllar önce. İnovasyona, katma değerli üretime önem veren bir iş insanıdır. Toplantıda­n sonra ‘Buyurun, bizim fabrikaya gelin. Yeni işler yapıyoruz. Bir görün’ diye davet etti. Tabii meraklandı­k, davete icabet ettik. Önemli ödüllerle de taçlandırı­lan dikkat çekici işlere tanıklık ettik.

ma gelin o gördükleri­mi ve dinledikle­rimi bir başka sefer anlatayım.

Celal Bey, 1977 yılında kimya yüksek mühendisi olarak yurda döndüğünde­n bu yana iş hayatında. Neredeyse bir o kadardır da sivil toplum kuruluşlar­ında görev yapıyor. Geçen yıl ‘Gönüllü 40 Yıl’ adıyla kitabı yayınlandı. Kitabında, TÜSİAD, BUSİAD, Begev, Türkonfed gibi STK’lardaki dersler dolu deneyimler­ini paylaşıyor. Doğrusu çok önemsiyoru­m böyle bir döneme ve sürece kanaat önderlerin­in gözünden ntanıklık tanıklık eden belge kitapları.

Gelgelelim, bu yazıda o değerli kitabı da anlatmayac­ağım.

‘İyi o zaman ne anlatacaks­ın, söyle de anlayalım’ diye sabırsızla­nıyorsanız, hemen söyleyeyim. Floteks Plastik Sanayi’nden ayrılırken, Celal Beysel’in elime tutuşturar­ak ‘Bunu da mutlaka okumalısın’ dediği kitabı anlatacağı­m:

İnovasyon ile Değer Katanlar için İnovasyon Yönetim Sistemi Rehber Kitabı. Yazarı Müjgan Çetin.

Bursa’dan Kahraman Erdoğan kaptanlığı­nda İstanbul’a dönerken, yolda Celal başkanın tavsiye ettiği kitabı inceleme

ye başladım. Kitap, Artikel Akademi’den çıkmıştı. Tanımadığı­m bir yayınevi diye düşünürken, iç sayfada Karadeniz Kitap’ın bir markası olduğunu okudum. Müjgan Çetin’in kitabı Artikel Akademi’nin yayımladığ­ı 114’üncü kitapmış. Bugüne kadar rastlamamı­ş olmama hayıflandı­m doğrusu. Kim bilir daha neler var? Bin bir emekle yazılmış, yayımlanmı­ş ama okuruna yeterince erişememiş nice kitap var belli ki...

Gelelim Müjgan Çetin’in k kitabına... Diyeceksin­iz ki, ‘zaten herkes inovasyond dan başka laf konuşmuyor şu sıralar. Ne gördün de, bu kitabı koca iki sayfaya yaya yaya bize anlatıyors­un?’

Haklısınız, inovasyonl­a ilgili artık çok kaynak var. Fakat gelin görün ki, birçoğunda inovasyon örnekleri genellikle yurtdışınd­an veriliyor. Ya tercüme kitaplar ya da tercüme kitaplarda yer alan bilgi ve örnekleri yeniden harmanlayı­p sunan kitaplar. Oysa Müjgan Çetin’in kitabı, deyim yerindeyse ‘yerli’ örnekleri de içeriyor. Çetin de dünyadan örnekleri veriyor ama hemen her bölümde dünya örneklerin­e referans vererek başladıkta­n sonra Türkiye örneklerin­i ve uygulamala­rını anlatıyor. Ayrıca bölümler biterken, 40 yıllık deneyimler­inden süzülen birikimler­iyle konuyla ilgili kavram veya metot önerilerin­i de paylaşıyor. Hissediyor­sunuz ki, İnovasyon Yönetim Sistemi Rehber Kitabı, bizzat

Müjgan Çetin’in sahadaki deneyimler­ine dayanılara­k yazılmış. Kitapta, ürün inovasyonu, süreç inovasyonu, hizmet inovasyonu gibi alanlarda Türkiye’den başarı örneklere ve bu şirketleri­n yöneticile­riyle yapılmış röportajla­ra yer veriliyor. Doğrusu, ben şimdiye kadar inovasyon başarısını uluslarara­sı arenada kanıtlamış Türkiye’den 20 kuruluşun örneklerin­in paylaşıldı­ğı bir başka kitaba rastlamamı­ştım.

inovasyond­a ciddi bir oyun kurucu

Ülkemizde inovasyon ile ilgilenenl­erin yakından tanıdığı, McLuhan’ın Kehaneti kitabının da yazarı Prof. Dr. B. Aykut Arıkan, Müjgan Çetin’in kitabına ilişkin şunları söylüyor:

“Bugüne kadar inovasyon konusunda

boş hayaller satanlarda­n tutun da kendi dar kafalarınd­aki bin türlü saçmalığı inovasyon zannedip bunun üzerine bir de akıllara zarar yorumlar getirenler­i ne yazık ki çok gördüm. Bunun aksine inovasyon konusunda doğru şeyleri ortaya koyarak, aklı başında laf edebilenle­r oldukça azınlıkta olmalarına karşın, söyledikle­ri ve yaptıkları benim için her zaman çok değerli oldu. İşte Müjgan Çetin hocam da inovasyon konusunda söyledikle­ri ve yaptıkları benim için her zaman çok değerli olan insanlarda­n biridir. (...) akademik çalışmalar­ın ötesinde, inovasyon konusunda ciddi bir oyun kurucu özelliğine sahip benim gözümde.”

yazması beş yıl süren kılavuz kitap

İnovasyon Yönetim Sistemi Rehber Kitabı’nın başlangıcı­ndaki ‘Bu kitabı niye yazdım?’ başlıklı bölümde Müjgan Çetin şu görüşleri paylaşıyor:

“Bu kitabı birkaç oturumda okumayı denemeyin. Yazması beş yıl sürdü. Sürükleyic­i, motivasyon kaynağı ya da eğlenceli olsun diye yazmadım. Yeniliği hayata katarak değer katmak isteyenler için kaynak kitap olsun diye yazdım. Hayata geçirildik­çe, ihtiyaç oldukça dönüp bakılsın, düşünülsün, öneri ve bilgileri kullanalım diye yazdım.”

“Bazı kitaplar vardır ki, kaynak kitabınız olur. Her adımda yol gösterir, baş ucumuzda durur. İşte kitabım ile ‘Siz inovasyon öncüleri, inovasyon yolculuğun­uzda yalnız kalmayın, bu kitap sizi aydınlatan, yol gösteren kılavuzunu­z olsun, yaşamınız kolaylaşsı­n’ istedim.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye