Kitap

Zengin yemek kültürü bir kitapta toplandı: balıkesir gastronomi atlası

-

Balıkesir’de lezzet durakların­ı keşfetmek isteyen lezzet tutkunları için hazırlanan kitap, Balıkesir Kahvaltısı, Balıkesir Peynir Atlası ve Anıt Zeytin Ağaçları Atlası gibi özel bölümler içeriyor.

Marmara hem Ege’ye hâkim, hem dağlık hem denize kıyısı var, hem mübadiller yaşıyor hem Yörüklerin yuvası olması hasebi ile çeşitliliğ­i çok fazla.”

Şehrin bir mutfak kimlik perspektif­i olduğunu vurgulayan Akkor, “Her yemeğin yapılış kültürü var. Bursa ile komşu olmasına rağmen mutfağı birbirinde­n tamamen farklı. Balıkesir’de benim ilk üç favori yemeğim Havran keşkeği, Balya höşmerimi, Dursunbey ekmekleri diyebiliri­m. Bu atlasla birlikte herkesin bu bayram ve yaz tatilinde Balıkesir’i keşfetmesi­ni arzuluyoru­m” şeklinde konuşuyor.

şef ömür akkor kimdir?

Uludağ Üniversite­si iktisat bölümü mezunu Ömür Akkor, halen ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversite­si, Kültürel Miras ve Turizm Bölümü’ne eğitimine devam ediyor. Doğu Akdeniz Üniversite­si Gastronomi Bölümü’nde “Anadolu Mutfak Tarihi”, “Osmanlı Mutfağı” ve “Türk Mutfağı” dersleri veren Akkor, 105 yıldır devam eden ve Türkiye’nin en eski arkeolojik kazısı olan Alaca Höyük’te kazı çalıştayı ekibinde şef olarak bulunuyor ve 4 bin yıllık yemekleri hayata geçiriyor.

Son 25 yıldır Türkiye mutfağı üzerinde çalışmalar yapmak için 81 ili gezen ve “Türk mutfağı için 350.000 km” projesini tamamlayan Akkor, projesine “Türk mutfağı için 500.000 km” olarak devam ediyor. Bu seyahatler sonucunda yazdığı Dünya Kitap Yılın Gastronomi Kitabı ödüllü “Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnam­esi”nin ilk cildi 2016 yılında, ikinci cildi 2018 de, üçüncü cildi ise 2020 yılında yayımlandı.

Akkor’un, Türk mutfak kültürü üzerine yazdığı 28 kitabının yanı sıra görme engelliler için hazırladığ­ı üç yemek kitabı bulunuyor. 2013, 2014 ve 2016’da yazdığı kitaplar yemek kitapların­ın Nobel’i sayılan Gourmand Cookbook Awards tarafından dalında dünyanın en iyisi seçilmişti.

BALIKESİR GASTRONOMİ ATLASI, ÖMÜR AKKOR, KETEBE YAYINLARI, 136 S.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye