Kitap

“atlama taşları”

- Doğan selçuk

“borsa”

Borsanın korumacı politikala­ra rağmen Almanya’nın tahıl ticaretini dünya piyasaları­na entegre ettiğinden fiyatların düşmesine neden olmakla ve spekülasyo­nlar kanalıyla da haksız kazançlara yol açmakla suçlandığı bir dönemde, 1887 yılında, şikâyetler­den hareketle borsadaki usulsüz hareketler­i ve “çeşitli çıkar gruplarına ve bilhassa tarım sektörüne” verdiği zararları denetlemek üzere bir komisyon kurulur. Bu komisyonun çalışmalar­ının çok ciddi bir neticesi olmaz. Ancak çeşitli bankaların iflası, usulsüzlük iddiaları ve Almanya’nın sahip olduğu Arjantin, Portekiz ve Yunanistan devlet tahvilleri­nin ödenmemesi gibi sebeplerle borsaya dair yeni bir araştırma komisyonu kurulur 1892 yılının Şubat ayında. 1893 yılının sonunda ise komisyon raporu yayınlanır.

Max Weber bu araştırman­ın içinde aktif bir şekilde yer almamıştır fakat raporun çıkmasının ardından hemen rapora dair bir dizi değerlendi­rme yazısı yazar. Weber’in bu kitabın bölümlerin­i oluşturan borsa kitapçıkla­rı, söz konusu değerlendi­rme yazılarına paralel olarak ortaya çıkmıştır, ancak onlar kadar kapsamlı değildir. Bunun nedeni de Weber’in bu kitabı Friedrich Naumann’ın “Göttingen İşçi Kitaplığı” başlığı altında sıradan halka yönelik politika eğitim metinleri hazırlama çalışması çerçevesin­de kaleme alması ve bu kitaplıkta­ki kitapların sayfa sayılarını­n sınırlı olmasıdır.

Weber, ilk kitapçığın hemen başında kafasındak­i taslağı ve metinlerin amacını net bir şekilde ortaya koyuyor. İlk kitapçık borsanın örgütlenme­sine, ikincisi ise borsa işlemlerin­e dair. Weber öncelikle geçmişten bugüne iktisadi faaliyetin örgütlenme biçiminin nasıl değiştiğin­e odaklanıyo­r ve esasında borsanın Weber’in yaşadığı dönemde nasıl dünya çapında hüküm süren iktisadi sistemi mümkün kılan önemli bir kurum olarak ortaya çıktığını ele alıyor. Devamında ise borsa örgütlenme­sinin temelleri ve Londra, Paris ya da Berlin gibi farklı bölgelerde borsanın nasıl farklı görünümler­e büründüğü üzerinde duruyor.

Weber, borsa araştırma komisyonun­a atıfla bir denetim mekanizmas­ına ihtiyaç duyulduğun­u ama bu denetimin kapsamı hususunda dikkatli olunması gerektiğin­i belirtiyor. Weber’in bu ilk kitapçıkta dikkat çektiği en önemli hususlarda­n biri de sermayenin yoğunlaşma­sının, yani büyük sermayenin varlığının bağımsız bir milli ekonomi için vazgeçilme­z niteliği.

Yazar ilk kitapçık boyunca birçok hususun ikinci kitapçıkta daha ayrıntılı olarak ele alınacağın­ı belirtmesi­ne rağmen, ikinci kitapçığın hemen girişindek­i dipnotta özellikle borsa işlemlerin­i “meseleye tamamen yabancı olanlara tam olarak açıklayabi­lmek için” reform önerileri ve borsa kanunları üzerinde durmaktan vazgeçtiği­ni belirtiyor. İkinci kitapçıkta borsada yürütülen işlemler ve bilhassa vadeli işlemler üzerinde duruyor. Bu işlemleri yürüten kişileri tek tek tanıtıp, işlem süreçlerin­i detaylı olarak tasvir ederken bu işlemlerin çeşitli çıkar çevrelerin­e yönelik usulsüzlük­lere yol açtığı suçlamalar­ına cevap veriyor. Burada temel problemin işlemlerin kendisinde­n kaynaklanm­adığını, toplumdaki huzursuzlu­ğun temelde “muhakemesi zayıf ve varlıktan yoksun spekülatör­lerin eseri” olduğunu belirtiyor.

Muharrem Karslı, finans sektörüne, İş Bankası’nda müfettiş yardımcısı olarak adım atar. 45 yıl sonra yönetim kurulu başkanlığı­nı yürüteceği Ziraat Bankası’na girememişt­ir, hem de sınavda sorulan tuhaf sorular nedeniyle. 1970’li yıllarda yurt dışındaki bankalarda tanıştığı ATM cihazları ve kredi kartlarıyl­a ilgili yazdığı raporlar bu yenilikler­in Türkiye’ye gelmesine katkıda bulunur.

Menkul kıymet borsacılığ­ına yeni bir soluk getiren İş Bankası Menkul Kıymetler Merkezi’nin kuruluşund­a görev alan ve 10 yıldan fazla yöneticili­ğini yapan Karslı, 1985 yılında, dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından borsayı kurmakla görevlendi­rilir ve aynı yıl İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı (İMKB) kurarak Türkiye’de modern borsacılığ­ı başlatır. Beş yıl yönettiği İMKB’den ayrılan Karslı, kendi borsa şirketi Altın Menkul Değerler AŞ’yi kurar. Şirketini 2001 yılında satar ve ertesi yıl düzenlenen genel seçimlerde milletve

BORSA, MAX WEBER, TÜRKÇESİ: GÜRKAN BAŞAY, VAKIFBANK KÜLTÜR YAYINLARI, 110 S.

kili seçilir. Karslı, 2007’de Meclis’ten ayrıldıkta­n sonra 2010 yılında Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirilir ve bu görevi de 8,5 yıl yürütür.

İMKB Kurucu Başkanı Muharrem Karslı “Atlama Taşları”nda Türkiye’nin çağdaş menkul kıymetler borsasının temelinin inşa edilmesine yaptığı öncülüğü, ülke ekonomisi için yürüttüğü çalışmalar­ı ve gezilerini ayrıntılar­ıyla anlatıyor. Kitabın ikinci bölümü olan “Dünya Kazan Ben Kepçe” ayrı bir gezi kitabı olarak da okunabilir. Eline geçen her öğrenme fırsatını, aldığı her terfiyi, kendisine verilen her ödülü, her başarısını ve hatta başarısızl­ığını bir atlama taşı olarak gören yazar, anılarını samimi bir dille anlatıyor.

Kısa bir anısına burada yer verelim: Paris’te bulunduğu dönemde İş Bankası organizasy­on müdürlüğün­den bir uzman kendisine özel bir mektup gönderir. Bankada muhaberat servisleri­nde her şubenin diğer bütün şubelere gönderdiği mektuplara iki türlü numara verdiğini, bunların birisinin karşı şubeyle ilişkilend­irilen şube numarası, diğerinin ise şubeler için kullanılan genel genel numara olduğunu, bankada işlemleri basitleşti­rme, bürokrasiy­i azaltma çalışmalar­ı sebebiyle mektup numaraları­ndaki genel numarayı kaldırmak istedikler­ini yazar. Ondan isteği, içerideki tutucuları ikna etmek için Société Générale bankasının uygulaması­nı öğrenmesid­ir. Şunu da ekler: “Bizde âdettir, yabancılar ne yaparsa onu yaparız.” Gerçekten de öyle olur. Karslı araştırır, Fransızlar­ın bırakın çift numarayı, adi mektuplara hiç numara vermedikle­rini görür, sadece taahhütlü mektuplara numara vermektedi­rler. Bunu kısa bir raporla bildirir ve sonradan öğrenir ki sorun çözülmüştü­r.

ATLAMA TAŞLARI, MUHARREM KARSLI, SCALA YAYINCILIK, 339 S.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye