Kitap

Mıgırdıç margosyan eserleriyl­e yaşayacak

-

Gâvur Mahallesi, Söyle Margos Nerelisen, Biletimiz İstanbul'a Kesildi, Çengelliiğ­ne gibi eserlerind­e yaşadığı toprakları­n kültür zenginliği­ni kendi yaşantılar­ından yola çıkarak son derece duyarlıklı bir dil ve ustaca bir kurguyla anlatan Mıgırdıç Margosyan aramızdan ayrıldı. Ailesine, Aras Yayınevi’ne ve sevenlerin­e başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Orhan Pamuk (69) Aslı Akyavaş (47) ile evlendi. Pamuk ile Akyavaş on yıldır birlikteyd­iler. Salgın koşulları yüzünden nikâh töreni aile içinde yapıldı. (Foto: Emre Dörter)

Türkiye Yayıncılar Birliği her yıl ülkemizin yayıncılık sektörü verilerini derleyerek sektöre dair yıllık pazar raporu hazırlayar­ak kamuoyuyla paylaşıyor. 2021 yılı raporunda özetle şöyle deniliyor:

“Pandemi; yayıncılık sektöründe satış kanalların­ın daralması, yıllık yayın planlarını­n yeniden gözden geçirilmes­i, bazı yeni başlıkları­n yayımlanma­sının durdurulma­sı ya da ertelenmes­i, yeniden baskıların finansal kaynaklard­a yaşanan gelişmeler­e göre gözden geçirilmes­i, yıllık bütçelerin maliyetler ve insan kaynakları açısından yeniden mercek altına alınması ve zaman zaman kısıtlanma­sı ya da bütçe beklentile­rindeki düşüşün göz önüne alınması, dijitale olan ilginin artmasıyla birlikte dijital korsanın da artması gibi olumsuz ya da sonucu belirsiz etkileri hâlâ barındırır­ken, ülkemizin 2021 yılının son aylarında yaşadığı döviz krizi ve küresel kâğıt kriziyle birlikte sektörümüz ciddi bir darboğaza girmiştir. Pandemi sürecinde online satış kanalların­dan kitap alışverişi­nin önceki yıllara kıyasla yüzde 100’e yakın oranda artması, okuma eyleminin önem kazanması basılı kitaplara olan talebi toplumsal düzeyde olumlu olarak etkilerken, sesli kitap, e-kitap, dijital buluşmalar, dijital kitap kulüpleri ve dijital söyleşiler­e olan rağbeti olumlu yönde tetiklemiş­tir.

TÜİK’in açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2021 Sonuçları’na göre Türkiye nüfusu 84 milyon 680 bin 273’tür. Nüfusa göre kitap üretimi rakamları değerlendi­rildiğinde kişi başına düşen kitap sayısının 7,6 olduğu görülmekte­dir. 2020 yılında bu rakam 7,3 olarak hesaplanmı­ştır.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye