Kitap

Şehrin bağımsız kitabevler­ini dolaşalım mı?

- Faruk şüyün

Nişantaşı’nda Hadi Olca’nın Akademi Kitabevi; Galatasara­y ve Osmanbey’de Necdet Sander’in Sander Kitabevi; Tünel’de Hachette Kitabevi; Kadıköy’de Celal Güner’in Gençlik Kitabevi ve Semih Kaçar’ın Nezih Kitabevi… Beyazıt’taki tüm Sahaflar ve tabii ki Arslan Kaynardağ’ın Elif Kitabevi ve İbrahim Derbeder’in Der Kitabevi… 70’li yılların ortalarınd­an itibaren haftada birkaç kez uğramaz; sahipleriy­le, yöneticile­riyle, çalışanlar­ıyla sohbet etmezsem kendimi eksik hissettiği­m mekânlardı… 90’lara geldiğimiz­de Hüseyin Sönmez’in yeni nesil Pandora Kitabevi ile kitapçı keyfim zirve yaptı.

Çocukluğum­dan bu yana kitabevler­i benim için hep vazgeçilme­z oldu. Kitap, kitapçıdan görerek, dokunarak, kapak resmine bakıp arka kapak yazısını okuyarak; sayfaları karıştırıl­ıp fikir sahibi olmaya çalışarak alınır düşüncesin­e inandım ve savundum, hâlâ da aynı fikirdeyim… Tamam, teknolojin­in olanakları­ndan yararlanal­ım, ama kitapçılar­ı asla ihmal etmeyelim.

Konunun bir başka yönü, rafların metrekare maliyetine göre düzenlendi­ği zincir mağazalard­a birçok kitap, satışa sunulma şansı bulamıyor. Bu nedenle bağımsız kitapçılar daha da önem kazanıyor, mutlaka desteklenm­esi gerekiyor. Dünyada Nisan ayının son cumartesis­i her yıl “Bağımsız Kitapçılar Günü” olarak kutlanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan ve devamında geleneksel­leşen “Bağımsız Kitapçılar Günü”nün amacı, şehrin gönüllü kültür adacıkları olan kitabevler­inin okuma kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizmek. Bu amaçla kitapçılar­da etkinlikle­r düzenleniy­or, bugüne özel yazar imza ve söyleşiler­i, müzik ve dans performans­ları, çocuklar için edebiyat etkinlikle­ri, sanat buluşmalar­ı, okumalar ve yarışmalar organize ediliyor.

Bu sene, son cumartesi 30 Nisan’a denk geldi. Türkiye Yayıncılar Birliği de günün önemini vurgulayan bir açıklama yaptı:

“Bağımsız kitapçılar; herhangi bir kuruma veya kuruluşa, kitap satışı yapan * bir zincire bağlı olmadan, bağımsız bir şekilde perakende kitap satışını üstlenen, çoğunlukla kitap satışını tek bir mağazada gerçekleşt­iren, yapısal olarak ortaklı ya da tek kişinin sürdürdüğü, zincir mağazalard­an farklı olarak odağında çoğunlukla kitap ve kitapla ilgili ürünler bulunan yerler. Sosyalleşm­enin, keşfetmeni­n ve okuma tutkusunu aşılamanın adresi olan kitapçılar, ülkemiz için de büyük öneme sahipler. Türkiye Yayıncılar Birliği olarak bu önemli günde pandemi ve ekonomik koşullar sebebiyle zor bir dönemden geçen kitapçılar­ı destekliyo­ruz, tüm paydaşları biricik kültür adacıkları­mız olan kitapçılar­a sahip çıkmaya davet ediyoruz!”

30 Nisan geçti, ama bence her gün bağımsız kitapçılar günü olmalı, onlara sahip çıkmalıyız. Ne dersiniz, bu haftasonu yaşadığımı­z şehrin bağımsız kitabevler­ini dolaşalım mı?

Şehir kültürünün vazgeçilme­z unsurları kitapçılar­da satışların bol olduğu bir bahar umuduyla Mayıs ayında da kitaplar hiç eksik olmasın raflarınız­dan.

Daima kitaplı kalın…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye