Kitap

Duayen ekonomi gazetecisi­nin kaleminden

-

Faruk Türkoğlu 1942 yılında Isparta Yalvaç’ta doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’nden ve İstanbul Üniversite­si İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Defterdarl­ığı vergi kontrol memurluğun­da iki yıl, DİSK’e bağlı Türkiye Maden–İş Sendikası toplu sözleşme uzmanlığın­da sekiz yıl çalıştı.

1981’den sonra Günaydın, Güneş, Yeni Asır ve Rapor gazeteleri­nde ekonomi muhabiri olarak görev yaptı. 1990 ile 1998 arasında Ekonomik Panorama, Ekonomist ve Capital dergilerin­de yayın koordinatö­rlüğü ve yayın yönetmenli­ği görevinde bulundu. 1999 yılında emekli olduktan sonra Sabah, Dünya, Posta ve Referans gazeteleri­ne, Para dergisine ekonomi ve iş yönetimi yazıları yazdı. 2001 yılında İÜ İletişim Fakültesi’nde bir yıl öğretim görevlisi olarak ekonomi dersi verdi.

Faruk ağabey, 2010 yılında yayımladığ­ımız Dünya’nın Tanıklığın­da Türkiye Ekonomisi adlı kitabının yazımına da Neşe Sönmez ve Talip Aktaş ile birlikte büyük katkıda bulundu. Bu kapsamlı kitapta, gazetemiz DÜNYA’nın ilk 30 yılı ve o dönemdeki sosyal ve ekonomik olaylar kronolojik bir planda ele alınıyordu. Bütün o dönemin arka planını oluşturan analizler Faruk ağabeye aittir. Yine ayrıca, 70’li yıllarda çalıştığı Türkiye Maden-İş Sendikası’nın tarihini anlatan Derinden Gelen Kökler adlı kitabı yazan çalışma grubunun üyesi olarak önemli katkıları oldu.

DÜNYA gazetesi tarafından 2016 yılında yayımlanan Cumhuriyet Dönemi Sanayiinde Kim Kimdir kitabının yazarı da Faruk Türkoğlu’dur. Faruk ağabey, yine çok beğenilen ve gazetemiz tarafından 2020 yılında yayımlanan ve içeriğiyle ‘ yeni nesil’ bir sözlük olarak niteleyebi­leceğimiz Ansikloped­ik Ekonomi ve İş Dünyası Sözlüğü’nü de derin bilgisiyle baştan sona kaleme almıştır.

Faruk Türkoğlu’nun diğer kitapları da şöyle:

İktisat Belleteni (1970), Değişim Kültürü (2000), 2001’e Doğru İnsan Kaynakları (2000), Hızlı Büyüme Mümkün (2003), Milletin Efendisi: Girişimci (2007), Gazeteci Oluyorum (2014), Ekonomiyle İlgili Her Şey (2014).

 ?? ??
 ?? ?? III. Selim.
III. Selim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye