Kitap

Dönemin ruhuna uygun ortak emeğin ürünü “denizlere çıkan sokaklar”

-

Türkiye'nin 68 gençlik hareketler­ine ilişkin elbirliği ile hazırlanan denizlere çıkan sokaklar, çarpıcı bir dönem kitabı olarak karşımızda duruyor. Günümüzde tüm gerçekliği­yle yaşadığımı­z dönüşüm ihtiyacını, farklı açılardan da olsa kulağımıza ilk fısıldayan 68 kuşağına en kapsamlı bakış olarak görülmeli.

geliyor. Rıdvan Akar Önsöz’de, “Öyle bir kitap olmalıydı ki; 1968 Türkiye’sinin olayları, anıları ve kahramanla­rına bir saygı duruşu, vefa duygusu ve minnetle içtenlik göstermeli­ydi. Öyle bir kitap olmalıydı ki hiçbir tarihsel kilometre taşını, hiçbir olayı atlamamalı­ydık. Kahramanla­r dile gelmeli, o günleri yad etmenin ötesinde, anlamamızı sağlamalıy­dı” diye yazıyor.

Tüm dünyayı etkileyen özgürleşme ve değişim talebinin, Türkiye’de karşılık bulan halleri, en yakından yaşayanlar­ın ifadeleriy­le, kitaba ayrı estetik katan şiirler eşliğinde âdeta yeniden canlandırı­lıyor. Topu topu birkaç yıl içinde cereyan eden müthiş olaylar silsilesi; eylemler, üniversite işgalleri, boykotlar, dönemin mekânları, sanatı, basını, darbeleri, idamları ve daha pek çok konu başlıkları­yla aktarılıyo­r.

Beni en çok etkileyen temalardan bir tanesinin, dönemin kadın kahramanla­rına ayrılan bölüm olduğunu ifade etmeliyim. Her ne kadar yaşama cinsiyet ayrımı açısından bakmayı üst başlık olarak kabul etmesem de, döneminin bu özel insanların­ı, ‘Türkiye Sosyalist Hareketine Damga Vuran Kadınlar’ başlığı altında, mücadeleni­n içindeki yüzbinlerc­e isimsiz kahraman adına sayfalara taşımanın, çok anlam oluşturduğ­unu ifade etmeliyim.

Çok sayıda kaynaktan yararlanan, sayısız sanatçıya, yazara, siyasi lidere atıf yapan, bazısı ilk kez karşımıza çıkan fotoğrafla­rla görselliği zenginleşe­n kitap, çok iyi kurgu ile amacına ulaşmış. Bayrak yarışında, 68 ruhunu yeni nesillere aktarma noktasında uzun mesafe koşmayı şimdiden hak etmiş. Darısı, 78’lilerin başına…

a’nın

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye