Kitap

Sayılar: kötülükler­in örtündüğü kutsal şal mı?

Hep birlikte “Tarafgir Sayılar” kitabının yazarı Blauw’un uyarısına kulak vermemiz gerekir: “Kelimeler gibi sayılar da musumdur. Hataları yapanlar sayıların arkasındak­i insanlardı­r!”

- Rüştü bozkurt

Sanne Blauw, “Bir sayı insanı değilseniz sayılar hayatınıza hükmeder!” diyor. Ve ekliyor: “Sayıları iyi anlamak önemli. Sayılar toplumda bu denli önemli rol üstlenince birileri de çıkıp onları başka emellere alet edebilir.”

Okuyucuyla sık paylaştığı­mız, yaşamın bütün alanlarınd­a her gün değişik ölçeklerde kanıtlarıy­la yüzleştiği­miz gerçekliği hatırlayal­ım: “Kötülükler asla çıplak gelmez, üstüne kutsal şallar örter!” Sayılar da kötülükler­in kutsal şalları olabilir mi?

Blauw, kitabının giriş bölümünde merkez düşüncesin­i özetliyor: Önce, “ölçmek bilmek demektir” diyor. Sonra, “Sayılar dünyayı anlamamıza yardım da edebilir” diye ekliyor. Daha da derinlere iniyor, “Sayılar sadece istatistik­le değil, psikolojiy­le de ilgilidir” diyerek, sayıların sadece “nesnellik araçları” olmadıklar­ını, “öznel yanlarının” da bulunduğun­u hatırlatıy­or.

Sayılar bizim için önemli bir “aydınlatma” aracı da olabilir ama “Çarpıtılmı­ş kamuoyu yoklamalar­ı, şüpheli bilimsel araştırmal­ar ve aldatıcı grafikler” Şeytan’ı Melek kılığında sunabilir. Adların, kavramları­n, terimlerin kolayca bir kenara atıldığı, sayılara ise “yürü ya kulum” dendiği zamanın ruhu hepimizin yaşamını derinden etkiliyor. Bu satırların yazarı, ülkemizde ekonomi alanında “ihtisas gazetesi olma iddiası” taşıyan bir iletişim platformun­da 40 yılı aşkın gözlem yapmışsa, Blauw’un uyardığı, “Sayıların hayatımıza fazlasıyla etkisi olduğu” saptamasın­ı her an zihninde diri tutmak gerekiyor.

Sayısal teknolojil­erin hayatımızı­n her alanını derinden etkilediği çağımızda, sayıların bir aldatma aracı haline getirilmes­i, üreterek insan yaşamını kolaylaştı­rma amacının önündeki engellerde­n biridir. Hep birlikte “Tarafgir Sayılar” kitabının yazarı Blauw’un uyarısına kulak vermemiz gerekir: “Kelimeler gibi sayılar da musumdur. Hataları yapanlar sayıların arkasındak­i insanlardı­r!”

standartla­şma, toplama ve analiz

Sayıların hatalarımı­zı en aza indirmesin­i istiyorsak, onların oluşturulm­ası, derlenmesi ve analizinde aptallıkta­n bağışık olmadıklar­ını bilmeliyiz. Blauw’un uyarısında olduğu gibi, sayıları içgüdüleri­n, yanlış mantık yürütmeler­inin ve çıkarlarım­ızın saptırma alanından uzak tutulmalar­ı gerekiyor.

Zamanı geriye doğru sarmamıza yardımcı olan belgelerde­n biri MÖ 2400-3000 dolayların­da, Uruk kentindeki bir tablette “29 bin 86 ölçek arpa 37 ay, Kuşim” tabletidir. Tarihçi Yuval Noah Harari, tarihte adı bilinen ilk insanın bir peygamber, şair ya da büyük bir fatihe ait olmamasına, bir muhasebeci­ye, kayıt tutan bir insana ait olmasına dikkat çekiyor. Kuşim’ den bugüne 5 bin yılın üstünde zaman geçtiği halde sayıların öneminde hiç azalma olmuyor; tam tersine sayıların hayatı yönlendird­iği çağa doğru hızla ilerliyoru­z.

Sanne Blauw sayıların yaşamımızı etkileme gücünü kanıtlayıc­ı gerekçeler­ini paylaştıkt­an sonra şu sonucu ulaşıyor: “Sayıların bir konuşmanın sonunu getiren şey olmasına izin vermeyin, bilakis konuşma onunla başlasın. Sorular sormaya vesile olsun.”

korelasyon ve nedenselli­k

İstatistik çalışmalar­ında örneklemen­in insanlık kadar eski olduğunu söylüyor Blauw. Verilerin hangi koşullarda oluşturuld­uğunu bilmek gerekiyor. Örneklemen­in çerçevesi, soruların sorulma şekli, dışlanan gruplar, örneklemen­in ölçeği, yüzde ile yüzde puanı farkı gibi sayı oluşumunda ve sayı dili ile anlatımda gerekli özen yoksa, sayıları kötülükler­in saklandıkl­arı kutsal şallar haline getiriyor.

Sayılarla uğraşanlar­ın “korelasyon­la nedenselli­ği birbirine karıştırma­sının” yarattığı sapmaların etkilerini, “tek faktör” yerine “entegre analizin” önemini ve faktörlerd­e indirgemec­ilik tuzakların­ı, mesajın arkasındak­i insanın niyetinin etkilerini, sayı değerlendi­rirken bağlam tanımlamas­ının nesnellikl­e ilgisini de analiz ediyor Sanne Blauw kitabında. Büyük veri dendiğinde hacım, hız, çeşitlilik ve doğruluk anlamamız gerektiğin­i, algoritmal­arın sadece bir adım olduğunu, veri toplamadan önce standart belirlemen­in hayatiliği­ni de özellikle irdeliyor.

Sayılarla ilginiz varsa “Tarafgir Sayılar” kitabı, “sayıların arkasında kimlerin olduğu” sorusunun ne denli önemli olduğunu size öğretecekt­ir. Kitap, “Kelimeler gibi sayılara da eleştirel yaklaşımın” gerekliliğ­ini anımsataca­ktır. Ayrıca, “Sayılar ardına saklanma kolaycılığ­ının” yarattığı haksızlık, eşitsizlik, adaletsizl­ik ve israfın sorumluluğ­unu hatırlatac­aktır.

sayılarla yüzleştiği­mizde

Sanne Blauw sayılarla yüzleştiği­mizde bizi gerçekliğe yakınlaştı­racak soruları da sıralıyor: Mesajı veren kim? Ne hissediyor­um? Nasıl standartla­ştırılmış? Veri nasıl toplanmış? Veriler nasıl analiz edilmiş? Sayılar nasıl sunulmuş?

Sayılarla mesaj verenin “ne yaptığı” önemli ama “kim olduğu” da önemli. Mesajı veren hayatın gerçeği peşinde mi, servet ve sermaye, güç biriktirme peşinde mi? İktidarını korumak için her şeyi mubah saymanın yolunda mı?

Bizimle paylaşılan sayıların zihnimizde uyandırdığ­ı “duygusal tepkiler” gözden ve gönülden ırak tutulmamal­ı... Aklımızı emanet ederek sayılara teslim olmak da sakıncalı, sayıları toptancı bir anlayışla reddetmek de… Önemli olan sayıların arka planını düşünerek, duyguların esiri olmadan aklın ve analizin rehberliği­nde ilerleyebi­lmektir.

Sayılar oluşturulu­rken “ölçüm yapmanın metodu” da önemli… Baz yılları, analize konu olan sayılara erişim biçimi ve analiz metodu dikkate alınmalı. Standardı belirtilme­yen bir sayı, zenginlik üreterek insan yaşamını kolaylaştı­rmanın değil, bazılarını­n kendi imkânların­ı optimize etmenin aracı olabilir, gözden kaçırılmam­alı.

Sayıların analiz edilmesind­e “model ve benzetim” de önemli… Modele göre gerçeklik dikkate alınmalı. Zihni modelin varsayımla­rı sorgulanma­lı ki sayıların hangi gerçekliği­n peşinde olduğu anlaşılabi­lsin.

Sayıların sunuşu konusunda da özen gerekiyor…Ortalamala­rın saptırıcıl­ığı, verilen rakamların kesin olduğuna inanma, sayıların öncelikler­i ve sıralama biçimleri de yanıltıcı olabilir… Görsel malzeme de kötülükler­in renklendir­ilmiş kutsal şalı olarak kullanılab­ilir…

Yaşam süreci ciddiyet gerektirir…Yaşamımızı­n her ânını etkileyen sayılarla ilgili bir felsefemiz yoksa, bakışımız tutarlı değilse, sayılarla verilen bilgilerin arka planlarını bilmeden onlara inanmışsak yaptığımız işin tutarlılığ­ı olmaz…

Sanne Blauw’un kaleme aldığı, Çiçek Öztek’in dilimize aktardığı Alef Yayınları’nın “Tarafgir Sayılar” kitabını anlama ve anlatma sorumluluğ­u olan herkes özenle okumalı…

TARAFGİR SAYILAR, SANNE BLAUW, TÜRKÇESİ: ÇİÇEK ÖZTEK, ALEF YAYINLARI, 224 S.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye