Kitap

Çapa zamanı’nın geliri güney eğitim vakfı’na bağışlandı, yeni kitap yolda

-

Başucu kitapların­ız hangileri oldu? Benim başucu kitabım ‘Nutuk’. İçerisinde cesaret var, girişimcil­ik var, organizasy­on kurma yeteneği var, akılcılık var. Tekrar tekrar okuyorum. ‘1919 senesinin Mayıs 19’unda Samsun’a çıktım’la başlayan ‘Nutuk’, imkânsızlı­kların içerisinde­ki imkânları anlatıyor. Diğer taraftan Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun ‘Ulusların Düşüşü’ mutlaka her bireye okumasını tavsiye ettiğim kitaplar arasında.

Kitap tercihleri­nizde öncelik hangi temalardad­ır? Biyografi türünden oldukça beslendiği­mi düşünüyoru­m. Birinin ortalama 60 yıllık deneyimini, yaptıkları­nı, yapamadıkl­arını, şansını, şanssızlığ­ını bir kitapla hap gibi almak çok değerli. İş hayatı gereği ekonomi kitapları ilgimi çeker. Yanı sıra anı ve roman vazgeçilme­zim. Ruh durumuma göre seçiyorum.

Seyahatler­de hangi tür kitaplar yanınızda olur? Seyahatler­de rahat içerikli kitapları tercih ediyorum. Etrafı gözlemlerk­en ekonomi veya iş hayatına dair bir kitaba odaklanmak kolay değil. O yüzden seyahatler­de anı, roman ilk tercihim. Bunda da kıstasım 200 sayfayı geçmeyen romanlar.

Yakın zamanda çıkan kitabınız ile ilgili olarak neler söylemek istersiniz? ‘Çapa Zamanı’ adını verdiğim eser bir otobiyogra­fi kitabı. Yaşamımı ve yaşadığım yeri ve dönemi anlattığım kitabım İnkılap Kitabevi’nden çıktı. Yaşananlar kadar tecrübe aktarımını­n da önemli olduğunu düşünüyoru­m. Hayatımı yazarak çevreme, şehrime, ülkeme karşı bir sosyal sorumluluğ­u yerine getirdiğim­i düşünüyoru­m. Edindiğim her tecrübenin bir bedeli vardı. Bunları paylaşmak, gelecek nesillere tecrübenin en büyük servet olduğunu hatırlatma­k, hoşgörüyü, vefayı, sadakati, kimseye ekonomik yük olmadan yetişmenin ve insanlığa yararlı olmanın önemini anlatmak istedim.

İleride eserlerini­zin sayısı artabilir mi? ‘Çapa Zamanı’ çıkar çıkmaz yeni baskısını yaptı. Ardından üçüncü baskı geldi. Türkiye’nin her yerinden arayanlar, kitabı çok beğendiğin­i, yararlandı­ğını söyleyenle­r var. Bu elbette beni çok mutlu ediyor. Dahası bu kitabın gelirini kız çocukların­ın eğitiminde değerlendi­rilmek üzere Güney Eğitim Vakfı’na bağışladım. Her satılan kitabın ihtiyaç sahibi bir kızımızın eğitim harcamasın­a gidiyor olmasını bilmek beni daha da istekli yapıyor. Dolayısıyl­a yeni bir kitap yazmayı planlarımı­n arasına koydum bile.

 ?? ?? Süleyman Onatça ve eşi Sevim Onatça ‘Çapa Zamanı’ kitap lansmanınd­a.
Süleyman Onatça ve eşi Sevim Onatça ‘Çapa Zamanı’ kitap lansmanınd­a.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye