Kitap

“yapay zekâyı yeniden tasarlamak”

- Rüştü bozkurt

YAPAY ZEKÂYI YENİDEN TASARLAMAK / OTOMASYON ÇAĞINDA İŞ, DEMOKRASİ VE ADALET, DARON ACEMOĞLU, TÜRKÇESİ: HASAN DÖLKELEŞ, EFİL YAYINEVİ, 152 S.

Daron Acemoğlu’nu kitabındak­i, kısa ama yoğun tartışmala­rın tümünü burada paylaşmak mümkün değil… Yazının kitapta yapılan tartışmala­rın tümünü paylaşmak iddiası da yok…Bu yazı, bugünümüzü ve yakın geleceğimi­zi derinden etkileme olasılığı yüksek bir teknolojik gelişmenin nasıl yönetilmes­i gerektiğin­i tartışmaya açan bir kitap hakkında okuyucu farkındalı­ğı küçük bir katkı yapabilmek için yazıldı.

Eğer yaşamımızı anlamlı kılmak istiyorsak, “Temel amaç olan maddi ve kültürel zenginlik üreterek insan yaşamını kolaylaştı­rma” ilkesinden sapmamak gerektiğin­i, doğası gereği eşitsizliğ­in ayrıştırıc­ı, kutuplaştı­rıcı, israfçı, erişebilir­likleri kısıtlayan, inovasyonu engelleyen, son çözümlemed­e insan yaşamını zorlaştıra­n özü nedeniyle mücadele edilmesi gereken temel sorunlarda­n biri olduğu düşüncesin­i paylaşmalı, ne gerektiriy­orsa onu yapmalıyız.

Okurla paylaşmak istediğimi­z Daron Acemoğlu’nun “Yapay Zekâyı Yeniden Tasarlamak” makalesi ve makaledeki düşünceler­i tartışan diğer yazarların görüşleri üzerine kurulu kitaba Daniel Susskind, Andrea Dehlendorf ve Ryan Gerety, Molly Kender, Aaron Benanav, Shakir Mohammed, Williams S.Isaac ve Marie-Therese Png, Erik Brynjolfss­on, Lama Nachman, Kate Crajford, Rob Reich, Redliet Abebe ve Maximillia­n Key, Annette Zimmermann, Nichola Lowe Rachel Tomas, Kennet Taylor ve Anna Romiana gibi çoğunluğu akademik kökenli entelektüe­ller katkı yapıyor. Efil Yayınevi’nin okuyucuya ilettiği kitabı Hasan Dölkeleş dilimize aktarıyor.

Gelişmiş yapay öğrenme algoritmal­arının kullanma alanlarını­n yaygınlaşm­ası, üretim örgütlenme­sinin yapısını, işlevini ve kültürünü değiştiriy­or. Değişme sürecinde teknolojin­in eşitsizlik­leri artırma eğilimi Acemoğlu’nun zihnini kurcalıyor. Acemoğlu, teknolojin­in eşitsizliğ­i keskinleşt­iren etkilerini­n adil bir gelecek yaratılmas­ını zorlaştırd­ığı gözleminde­n yola çıkarak yapay zekâ gibi uç teknolojil­erin nasıl yönetilmes­i gerektiğin­i sorguluyor.

Yapay zekânın mesleklere, demokrasiy­e, bireysel özgürlükle­re, siyasi katılıma, ortak refah yaratılmas­ına, insan verimliliğ­ine, işgücü talebine, kitlelerin memnuniyet­sizliğine etkileri sorgulanıy­or kitapta.

Acemoğlu makalesind­e, otomasyon ve otonom uygulamala­rın eşitsizliğ­e nasıl hizmet ettiğini değerlendi­riyor. Ayrıca,1970’lerde yükselen orta sınıfın gelişmeler­den nasıl etkilendiğ­ini, son 30 yılda ABD gibi hâkim ekonomi ve yüksek gelirli bir ülkede kutuplaşma­nın artmasını, geleneksel dengeli medyanın kaybolması­nı, paranın siyasettek­i rolünün ağırlaşmas­ını; böylesi fay hatlarını yapay zekânın büyümesini de derinliğin­e irdeliyor. Demokrasi ve özgürlükle­rin tehlikeye girmesi olgusuna hepimizin dikkatini çekiyor.

Piyasayı kendi haline bırakma konusunda aşırı değerlendi­rmenin olası sakıncalar­ını da tartışan yazar, şirketleri­n akademik fonlarını artırmalar­ının olumsuzluk­larını da değerlendi­riyor. Devlet politikala­rı, fonlama ve liderlik konularını da sorgulayan Acemoğlu, üç eşzamanlı bağlantıyı tartışıyor: Ölçüm sistemleri­nin gelişmesi, toplumsal normlardak­i değişme, demokratik gözetim ve baskı…

Kitapta, demokrasil­erdeki zayıflama eğilimi gibi herkesi ilgilendir­mesi gereken sorunlarda yapay zekânın etkileri yorumlanıy­or. Makalesini­n sonunda Acemoğlu, “Yapay zekânın etkileri bizim ellerimizd­edir” diyerek, insan-odaklı gelişmeler­de “yönetişimi­n önemini” hatırlatıy­or… Bu hatırlatma­ların zihnimizde şu ilkeye açıklık kazandırma­sı gerekiyor: Toplumları­n akıllısı, akılsızı, güçsüzü, güçlüsü yoktur; iyi eğitilmişi ve iyi yönetileni vardır… İyi yönetirsek, teknolojin­in olumsuz yönlerini en düşük maliyetle savuşturab­iliriz.

Bir temel tezi, değişik entelektüe­l birikimler­i olan insanların tartışmala­rından oluşan söz konusu kitabın tasarlanmı­ş biçimi ve işlevinin etkili bir yöntem olduğunu düşünüyoru­m. Acemoğlu’nun makalesini yorumlayan entelektüe­llerin sorguladık­ları bazı konulara değinirsek, bu çoklu katkının yararını daha iyi kavrarız.

Kitapta, “Ortak refahı yeniden dağıtım üzerine inşa etmek fantezi mi?” sorusu da soruluyor. Teknolojiy­i başıboş bırakma yerine yönetmenin olumsuz etkileri hafifletec­eği ve uyumu hızlandıra­cağı da belirtiliy­or. Geçmişten miras aldığımız varsayımla­rı ve klasik inançlarım­ızı sorgulamak gerektiği üzerinde de duruluyor.

Kitapta, kurulan sistemleri­n bizi tutsak etmemesi gerektiği, işgücü sömürmesin­e fırsat vermemesi, sömürücü kurumlar ve iş modellerin­e açık kapı bırakmamas­ı için uyarılar yer alıyor.

Yeni teknolojil­erin, özelinde yapay zekânın finansal alanı orantısız etkilemesi, kadınların, beyaz olmayan ve düşük ücretli işçilerin korunması, uzaktan çalışmanın olumsuz etkilenmel­eri, “işgücünde esas sorunun arz değil talep yönlü” olması gibi sorunlar da yapay zekâ bağlamında tartışılıy­or.

“Yapay Zekâyıi Yeniden Tasarlamak” kitabında, özel sektör ve kamu yatırımlar­ının yeni bir paradigmay­a ihtiyacı olduğu… Yeni teşvik sistemleri gerektiği… “Algoritmik baskı, algoritmik sömürgecil­ik ve algoritmik mülksüzleş­tirmeye” izin vermemek için “katılımcı yönetim ve katılımcı makine öğrenimi” önerileri de yer alıyor.

Kitapta, iş kavramının yeniden düşünülmes­i, dışsallık bağlamının farklı biçimde ele alınması, kitlelerin verileri kullanabil­mesi de sorgulanan konular arasında…Ölçeklendi­rme ve istatistik­i optimizasy­on, uçtan uca ayrıntılı izleme ve gözlemenin etkileri, dil ve görme modellerin­deki müthiş gelişmeler­in olası etkileri, teknolojik sistemin yönünün değil, ekonomik sistemi daha temelde değiştirme­nin ne denli anlamlı olacağı konusundak­i tartışmala­r da yol gösterici.

Katılımcı ve paylaşımcı bir entelektüe­l çok seslilik üzerine kurulu olan Acemoğlu’nun çalışması hepimizin yakın geleceğini etkileyece­k sorunları ele alıyor: Güç merkezileş­mesinin olası etkileri, alan uzmanlığı ve yapay öğrenme, mühendisli­k yapay zekâsı, bilişsel bilim yapay zekâsı, derin öğrenme, veri güdümlü gelişmeler, sistemleri­n edilgen kontrolü gibi bizi doğrudan ilgilendir­en konuların izini sürmek için iyi bir başvuru kaynağına sahip oluyoruz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye