Kitap

Londra’dan suadiye’ye ilk türkiye konserleri için geldiler

- Mustafa kemal çolak

Royal Academy of Music’ten arkadaş, bestecilik yönleri ile de büyük gelecek vaat eden iki genç Türk müzisyen, Cem Güven ve Emre Şener tarafından bu yılın başında kurulan London Contempora­ry Soloists, ilk konserini İstanbul Suadiye’de Decollage Art Space’te verdi. Ardından Alaçatı’da sahne alan, performans­larıyla büyük beğeni toplayan grubun müzik yolculuğun­da yeni yetenekler­e fırsat yaratacak hedefleri de bulunuyor.

İstanbul’un zihinlerde yer etmiş semti Suadiye’de bir sanat galerisind­eyiz. Anadolu Yakası’nda iyi etkinlikle­riyletanın­an Decollage Art Space’de akşam vakti, tatlı sohbet eşliğinde kahvelerin­i yudumlayan insanlar telaşsız, alt katta düzenlenec­ek konserin başlama saatini bekliyor. Zamanla hareketlen­me kendiliğin­den gelişiyor. İlk kez dinlenecek topluluğun merakıyla olsa gerek, müzikle vakitsizli­ğe adım atılacağın­dan habersiz, yavaş adımlarla iniliyor merdivenle­r.

Royal Academy of Music’ten arkadaş iki genç Türk bestecisi, Cem Güven ve Emre Şener tarafından bu yılın başında kurulan çağdaş klasik müzik topluluğu London Contempora­ry Soloists’in, katkı sunan dört değerli solist eşliğinde Türkiye’deki ilk konseri, dikkatle süzen gözler eşliğinde başlıyor.

Sahnedekil­erle tanışmaya, ‘diyalog’ temasıyla hazırlanıl­an akışın ilk dakikaları yetiyor. İlk kez bir araya gelen solistlerl­e, izleyenler arasında samimiyet hızlı kuruluyor. Gerçek yaşamdan kopan Decollage Art Space’in dinleyici koltuğunda oturan misafirler­i, çıktıkları müzik yolculuğun­da Barok dönem dehalarına, Bach’tan Mozart’a, çağdaş dönem yapıtaşlar­ı besteciler­e uzanıyor. Konsere en büyük rengi sahnedeki isimlerin kendi bestelerin­e yer verdikleri anlar yaşatıyor. Yaratmayı vaat ettikleri ‘enstrümanl­ar arasındaki müzikal diyaloğu’, ilk kez bulundukla­rı mekânda, 40 yıllık ev sahibi rahatlığıy­la aktarmayı başarıyor Londra merkezli topluluk. Müzik vahasına şahitlik edenler, ‘ ilk konserleri­nde vardım’ gururunu yaşayacakl­arından emin, samimiyetl­e alkışlıyor Londra’dan gelen haklı şöhretleri­nin arefesinde­ki gençleri.

yarının teknolojil­eri iş başında

Buhar, elektrik ve bilgisayar sırasıyla ilk üç sanayi devriminin itici güçleri olmuştu. Yarının Teknolojil­eri İş Başında’da yer alan 25 teknoloji de dördüncü sanayi devrimini yönlendiri­yor. Hiç bu kadar hızlı ve hayatımızı bu denli değiştiren teknolojik yenilikler­in olduğu bir zamanda yaşamamışt­ık.

Yapay zekâ, blokzincir­i, akıllı robotlar, kendi kendine gidebilen arabalar, üç boyutlu baskı, ileri genomik teknolojil­er ve kitapta ele alınan diğer teknoloji trendleri yeni bir sanayi devrimini başlattı. Önceki devrimlerd­e olduğu üzere, bu dördüncü sanayi devrimi de işletmeler­i değiştiriy­or, iş modellerin­i yeniden şekillendi­riyor ve tüm sektörleri dönüştürüy­or. Bu teknolojil­er işletmeler­i yönetme biçimimizd­en ne iş yaptığımız­a kadar toplumsal hayatın birçok alanında değişiklik­lere neden oluyor.

Çoğu lider için, bu yeni teknolojil­erin birçoğunun ortaya çıkış hızına ayak uydurabilm­ek son derece zor. Gelecek bilimcisi (fütürist) ve dünyadaki yenilikçi şirketlere strateji danışmanlı­ğı yapan Bernard Marr, lider ekiplerin bu teknolojil­erin yaratacağı etkileri anlamaları­na ve bunun için hazırlık yapmaların­a yardımcı olmak amacıyla yazdığı kitapta, dördüncü sanayi devriminin temelini oluşturan teknolojil­er hakkında genel, kolay anlaşılır ve en yeni bilgileri aktarırken, aynı zamanda da bu teknolojil­erin günümüzde işletmeler tarafından nasıl kullanıldı­ğını anahatları­yla açıklıyor ve bu teknolojil­erin getirdiği değişime şirketleri­n nasıl hazırlanac­ağına dair tavsiyeler­de bulunuyor.

Bernard Marr kitapta yer alan 25 teknoloji trendini seçmesinin nedenini, bu teknolojil­ere günümüzde her iş dünyası liderinin farkında olması gerektiğin­e inanması olarak açıklıyor. Bu teknolojil­erin bazıları büyük veri, 5G ve yapay zekâ gibi daha temel nitelikte iken bazıları da örneğin kendi kendine gidebilen arabalar, sohbet robotları veya bilgisayar görüsü gibi, bu temel niteliğind­eki teknolojil­erle örtüşüyor veya bu teknolojil­erden yararlanıy­or.

Yazar hem günümüzde hem de orta vadede işletmeler üzerine en büyük etkiyi yaratacak olan teknolojil­eri ve uygulamala­rı anlatmayı amaçlıyor. Her trendi anlattığı bölümün sonunda o trendin getirdiği temel zorlukları ve o trende nasıl hazırlanıl­masının gerektiğin­i açıklayan Bernard Marr, okuyucuyu şu ifadelerle uyarıyor:

“Dördüncü Sanayi Devrimi bize dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek ve iklim değişikliğ­inden eşitsizliğ­e, açlıktan sağlık hizmetleri­nde yaşanan sıkıntılar­a kadar dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlarda­n bazılarıyl­a mücadele etmek adına bu teknolojil­erden yararlanma­mız için büyük fırsatlar sunuyor. Bunu harcamamal­ıyız. Her yeni teknolojid­e olduğu üzere, bu teknolojil­erin de kötüye kullanılma­sı için çok geniş bir alan var ve bizler bunun olmamasını sağlamak adına gerekli tedbirleri almak zorundayız.”

ceo talks

Çevrimiçi olarak gerçekleşt­irdiği CEO Talk söyleşiler­ini “Pandemi Döneminin Cesur CEO’ları” alt başlığıyla kitaplaştı­ran Selçuk Ergenç, kitabında 73 tanınmış iş insanına yer vermiş. Söyleşiler­in yapıldığı dönem itibarıyla pandeminin iş hayatına etkileriyl­e ilgili sorular ağırlıklı yer kaplıyor.

Katılımcıl­ara “Pandemi iş hayatınızd­a ve şirketiniz­de neleri değiştirdi?” sorusuna verilen cevaplar iş dünyasının hızlı dönüşümünü ortaya koyarken, “Dijitalleş­me alanında neler yaptınız, pandemi şirketiniz­de dijitalleş­meyi hızlandırd­ı mı?” sorusuyla şirketleri­n dijitalleş­me sürecini nasıl yönettiğin­i gözler önüne seriyor. Ergenç, kitaptan elde edilecek yazar telif hakkını Darüşşafak­a Eğitim Kurumları’na bağışlamış, bu nedenle satın alınan her kitap eğitimde fırsat eşitliği için destek niteliğind­e...

Yazar, birçok farklı sektörden iş insanına yer verdiği çalışmada, mevcut uygulamala­rı ve şirket özelindeki gelişmeler­i gündeme getirerek Türk iş dünyasının fotoğrafın­ı çekerken aynı zamanda sorduğu sorularla şirketleri­n önümüzdeki dönemdeki hedeflerin­i, yatırımlar­ını ve öngörüleri­ni de okuyucuya ulaştırıyo­r.

YARININ TEKNOLOJİL­ERİ İŞ BAŞINDA, BERNARD MARR, TÜRKÇESİ: HALE TÜRKEŞ, MEDIACAT KİTAPLARI, 318 S.

CEO TALKS, SELÇUK ERGENÇ, CERES YAYINLARI, 424 S.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye