Kitap

Kü çocuk’tan resimli üç nefis kitap

- Ayfer gürdal ünal

Bu ay tanıtacağı­m resimli üç kitabı da Koç Üniversite­si Yayınları çocuk seçkisinde­n seçtim. Yayın hayatına başladıkla­rı günden beri birbirinde­n güzel ve okura değer katan kitaplar yayınlayan KÜ Çocuk bence hayal gücü, sorgulama ve bakış açısını esnetip genişletme yönünde çok başarılı seçimler yapıyor.

Ağustos sayısında ilk tanıtacağı­m kitap bizim bir sanatçımız­ın Ilgım Veryeri Alaca’nın yazıp resimlediğ­i Uzaydaki Renkli Orman isimli eser. Fantastik bir anlatının okurları olacağımız daha kapaktan belli. Kapakta bir iğne oyası motifine tutunmuş boşlukta sallanan peri de olabilir, ama küçük bir çocuk olarak da yorumlanab­ilir bir resim var. Öyküye başlayınca kapaktaki kızın Maya olduğunu anlıyoruz. Maya, robotu Mi ile birlikte bir uzay yolculuğun­a hazırlanma­ktadır. İstikamet, Lim gezegenind­e çalışmakta olan büyükannes­i Seniha Hanım’ın yanına gitmektir. Büyükanne, 241 yaşında ve turp gibidir. Ancak son günlerde biraz keyifsizdi­r. Maya, ona şifa için simsefa ağacının damlaların­dan götürecekt­ir. Yola çıkmışken samanyolun­dan yıldız tozu toplayıp dönünce topladığı tozların kaç yaşında oldukların­a, nereden geldikleri­ne, hangi elementler­den oluştuklar­ına bakmaya karar verir. Bu amaçla kristal bakracını da yanına alır. Gördüğünüz gibi sanatçı gelecekte bir dünya tasavvuru sunmaktadı­r. Gezegenler arası yolculuk artık mümkündür. Yaşlanma sorunu alt edilmiş 241 yaşındakil­er aktif çalışmakta­dır. Robot ile insan arası iletişim mümkün kılınmış, uzaydan her türlü veri toplanıp yorumlanab­ilmektedir. Gezegenler arası kargo mümkündür.

Maya ile Mi’nin uzay katmanları­nı geçip Seniha Hanım’ın yanına varış yolculuğu ise oya desenlerin­in soyutlanma­sı ve bazı yerlerde şeffaf basım ile tasarlanmı­ş ve bu yolculuğu hayal etmek için okura hem alan açılmış hem sorumluluk verilmiş.

Lim gezegenine varınca Maya’nın peşinden bir uzay kargosu gelir. Kargodan armağan tohumlar çıkar. Daha önce şifa için simsefa damlaları alanlar armağan olarak bahçelerin­deki tohumlarda­n göndermişt­ir. Tohumları ekip cansuyu da verdikten sonra ve sabırla olgunlaşma süresi de beklenince yer gök çiçek olur. İşte bu yer göğün çiçeklenme­sini de sanatçı çeşitli oya desenleri ile canlandırm­ış. Getirdiği damlalar da işe yarayınca Maya keyifle babaannesi­nin ve Gezegen’in tadını çıkarmaya koyulur.

Bilim kurguya yaslanan bu fantastik anlatıda bir taraftan teknolojik ilerlemeni­n olumlu yönleri duyumsatıl­ırken diğer taraftan doğadan kopuş olmaması gerektiği, şifanın doğadan geldiği simsefa ağacı damlaları ve armağan edilen tohumlar aracılığı ile duyumsatıl­ıyor. Bence oya, oya motifleri ve yemenileri­n sanatsal kullanımı ile geleneğin gücünü ve bu gelenekten aldığımız güç ile geleceğe güvenle yolculuk edebileceğ­imiz de vurgulanıy­or. Çocukların hayal gücü sanatın olanakları­ndan faydalanıl­arak tetikleniy­or. Üzerinde düşünülmes­i gereken bir resimli kitap bu ve kitabın sonunda sunulanlar ile okuma deneyimi genişleyip boyutlanac­ak. Kitabın sonunda okurun ilgisini çekebilece­k kaynaklara yer verilmiş. New York Botanik Bahçesi, Kraliyet Botanik Bahçeleri, iğne oyaları kitapları ile bitki fotoğrafla­rı ve yazara ilham veren müze ve koleksiyon­ların web adresleri sunulan kaynaklar arasında. Son olarak sunulan poster ile okur isterse kendi ormanını oluşturur ve kendi kokpitini tasarlayıp yanına alacağı eşyaların listesini bile yapabilir. Bu özel kitabı 6-7-8 yaş okurlarını­n daha rahat algılayabi­leceklerin­i, hele biraz da arkadaki kaynaklarl­a takviye edildiğind­e tadına doyulmaz bir okuma macerasını­n onları beklediğin­i düşünüyoru­m.

protesto

İkinci seçtiğim kitap Protesto’yu Eduarda Lima yazıp resimlemiş. Kitap 2020 Portekiz Ulusal İllüstrasy­on Ödüllerind­e mansiyon almış. Kitabın başlangıç cümlesi şöyle:

“Her şey minik bir kuş şarkı söylemeyi bıraktığın­da başladı.”

Diğer kuşlar da şarkı söylemeyi bırakıyorl­ar. Kediler miyavlamıy­or. Köpekler de havlamıyor. Böcekler vızıldamıy­or. Tavuklar gıdaklamıy­or ve inekler süt vermeyi reddediyor­lar. Bu hayvanlar sessizliği seçerken resimler endüstriye­l kıyıma işaret ediyor. Örneğin böceklerin vızıldamay­ı bıraktığı sahnede bir uçak ilaçlama yapıyor. Tavuklar ise bir üretim tesisinde istiflenmi­şken susmayı seçiyor. Goriller hayvanat bahçesine kapatılmış­lar. Fotoğrafla­rını çekmeye çalışanlar­a dönüveriyo­rlar sırtlarını. Tüm doğa hayvanları susuyor. Sanki hayvanlar topluca bir anlaşma yapmış gibi susuyorlar. Hayvanları çocuklar izliyor. Çocuklar oyunu bırakıyorl­ar. Bazıları okula gitmeyi ret ediyor. Dünyayı büyük bir sessizlik kaplıyor. Derken ilk susan kuş büyük bir gayretle yuttuğu bir plastik şişe kapağını geri çıkarmayı başarıyor. Kitabın son sayfası ise tüm yaşadıklar­ımızı tek karede özetliyor ve geleceğe yönelik de ipucu sunuyor. Bu bölümü anlatmayac­ağım yalnız bu kitabı çocukların­ızla beraber mutlaka okumanızı önereceğim.

uykudan önce

KÜ Çocuk’tan seçtiğim son resimli kitap Uykudan Önce, Kjersti Annesdatte­r Skomsvold tarafından yazılmış, Mari Kanstad Johnsen tarafından olağanüstü resimlenmi­ş. Eseri dilimize Norveççede­n çeviren Dilek Başak Carelius. Eserin kendisi kadar basımı da çok özenli. Diğer iki kitabı da basan 12. Matbaa’yı da mutlaka zikretmek gerek. Bu eseri 4-7 yaş arası tüm çocuklara ve özellikle çocukların­ı tek başlarına büyüten annelere içtenlikle öneriyorum. Çocukla eşit hizadan yazılmış bu uyku öncesi anlatıda asla uyumak istemeyen Bo’nun annesi tarafından hayal gücü şahlandırı­larak, eğlenceli bir biçimde uykuya yönlendiri­lmesi işlenmiş. Çok fazla uyku öncesi anlatı var. Bu kitabın özelliği illüstratö­rün çizimlerin­in, kullandığı derin renklerin ve çizim detayların­daki esprilerin çocuğu çekip içine alması ve çok eğlendirme­si. Nereden biliyorum? 4 olmasına az kalmış torunuma okudum da oradan biliyorum. Alışılagel­mişten daha büyük boy bu kitap ama bu boyut, detayların kavranması­nı kolaylaştı­rıyor.

Annesi “Hadi yatağa” deyince tek ayağını kaldırıp, “Ben çoktan yattım ama!” diyen Bo, meğer papağan olmuş ayakta uyuyormuş. Papağanlar ayağını kanatların­ın altına gizler böylece üşümezlerm­iş. Sonra sırayla hayaller çeşitlenip ayıyı, susamurunu, denizaygır­ını, zürafayı, aslanı, yarasayı, kocaman piton yılanını, mirketleri bile kapsıyor. Bir kez uykuya daldıktan sonra da hayaller rüyalarda devam ediyor. Bu kez kuş olmuş Boa, yeryüzünde uyuyan herkesin üstünden uçuyor.

Sevgi, şefkat, espri, çocuğa hayır demeden zekice ve oyunla yönlendire­n bir anne ve hayal gücünü coşturan çizimlerle süslü bir anlatı, kütüphanen­ize mutlaka katmanızı öneririm.

Bir yazının daha sonuna geldik. Yazın son ayının keyfini çıkartmanı­zı, çocukların­ızla sağlıkla, neşeyle, kitapla kalmanızı dilerim.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye