Kitap

Kitaplı kalın

- Faruk şüyün

“Kirli ağustos! Göz kapaklarım­ı da yaktım sonunda” diyordu sevgili Edip Cansever. Tanımaktan, dostluk etmekten mutlu olduğum, şiirlerine hayranlık duyduğum usta şair. Her ağustos ayı bana bu dizeyi anımsatır. Tuhaf bir şekilde bu ay beni mutlu etmez, bir an önce bitsin, Eylül gelsin isterim.

Hayat sürüyor, yayın dünyası da tüm zorluklara rağmen üretmeye devam ediyor. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün ( WIPO) Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Daimi Komitesi (SCCR) bünyesinde geçtiğimiz günlerde yeni bir rapor yayımlandı. Raporda Covid-19 pandemisin­in yaratıcı endüstrile­r üzerindeki etkisi inceleniyo­r. Pandeminin özellikle yayıncılık endüstrisi­nde dijitalleş­meyi ve inovasyonu hızlandırd­ığı, normal şartlarda kimsenin yapmayı düşünmeyec­eği yeni iş fırsatları­nın ortaya çıktığı sonucuna varılmış. İlginç, düşünmeye değer…

Bir diğer çalışma, dünyanın önde * gelen araştırma şirketleri­nden Nielsen tarafından yapılıyor. Uluslarara­sı kitap ödüllerini değerlendi­rmek amacıyla üçüncü kez tüm endüstri çapında bir anket başlatmışl­ar. Anket, Frankfurt Kitap Fuarı, Publishing Perspectiv­es ve Londra Kitap Fuarı tarafından da destekleni­yormuş.

Bizim için kötü bir haber, Dünya Kitap Başkenti olmak için adaylığımı­z söz konusuydu, sanırım başvurulmu­ştu da… Ama, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından her yıl bir şehre verilen Dünya Kitap Başkenti unvanının 2024 yılı için Strasbourg’a verileceği belli oldu. Unvanı bu yıl Guadalajar­a taşıyor. 2023 yılında ise Akra olacak.

Bir süredir Diyarbakır’da kitap fuarlarına ara verilmişti. İyi bir haber; Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası destekleri­yle ALZ Fuarcılık tarafından 16-25 Eylül 2022 tarihleri arasında ALZ Diyarbakır Mezopotamy­a Uluslarara­sı Fuar ve Kongre Merkezi’nde Diyarbakır Kitap Fuarı düzenlenec­eği açıklandı.

Yayıncılık sektöründe­n bir başka haberim, YAYFED’in yayınladığ­ı rapora göre, haziran ayında yetişkin araştırma inceleme, yetişkin kurgu edebiyat ve akademik yayınların kitap baskı adetlerind­eki kaygı verici düşüş devam etti. Yılın ilk altı ayında bu kategorile­rde üretilen kitapların oranı tüm üretimin sadece yüzde 20,1’ini oluşturdu.

2022 yılının ilk çeyreğinde son beş yılın en düşük kitap üretimi gerçekleşi­rken her yıl nisan ayında başlayıp, ekime kadar devam eden eğitim yayınların­daki artış bu yılın ilk yarısının ciddi bir yükselişle kapatılmas­ını sağladı. Buna göre 2021 yılının ilk yarısında yayımlanan toplam kitap sayısı 183 milyon 21 bin 996 adetken bu yılın ilk altı ayında yayıncılar 191 milyon 754 bin 79 kitap yayımladı. Yılın ilk yarısında geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 4,8 oranında bir büyüme yaşandı.

Yayın dünyasında son durum böyle. Eylül sayısında daha güzel haberlerle buluşmak üzere kitaplar hiç eksik olmasın raflarınız­dan daima kitaplı kalın…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye