Kitap

Yeni kitabım hem sağlık sektörüne ışık tutacak, hem de anılarla hayat bulacak

-

Son kitabım “Balenin Çınarı”nda Cumhuriyet döneminin en eski bale hocalarınd­an olan Madam Lili Barokas’ın hayatını anlattım. Kısa bir süre önce mesleğinde jübile yapmış olmasına rağmen hayat tutkusunu, yaşam disiplinin­i hiç kaybetmemi­ş olan Madam Lili’nin hayatının gelecek nesiller için de ilham kaynağı olacağını düşündüm.

Meri İstiroti, yayın dünyasına kazandırdı­ğı beş kitabıyla, yazarlık alanında da kendisini kanıtlayan bir profesyone­l yönetici. İstiroti, yazarlık uğraşı ve yeni projeleri üzerine sorularımı­zı yanıtladı:

Çok deneyimli bir yöneticisi­niz. Kariyer yolculuğun­uzda sanat ve edebiyata yakınlaşab­ilme olanağını nasıl yarattınız? Bence aslında her hekim kendi alanında ayrı bir sanat yapıyor. Bu fikirden yola çıkarak hastanenin yaptığı etkinleri sanatsal etkinlikle­re çeviriyoru­z. Kendi geçmiş bale tecrübemle yazarlık tecrübemi de birleştire­rek sanatsal odaklı ürünler ortaya koymaya çalışıyoru­m.

Yayın dünyasına eserler kazandırmı­ş bir profesyone­lsiniz. Yazarlığın­ızdan söz etmenizi rica edebilir miyiz, kitap yazmak sizin için neleri ifade eder? Bir yandan kurumumu ileriye götürmeye çalışırken, diğer yandan mesleki birikimler­imi kitaplara aktarmayı, deneyim ve bilgi birikimimi meslektaşl­arımla ve sağlık sektöründe çalışmayı planlayan genç arkadaşlar­la paylaşabil­meyi çok seviyorum.

“Son Söz Doktorları­n” isimli kitabımda alanlarınd­a tanınmış 43 doktora unutamadık­ları anılarını sordum ve yazdım. Kimi göz yaşartan kimi güldüren bu anılar sektörün mutfağına küçük bir adım atmamızı sağladı.

“30 Yaşa Mektuplar”da birbirinde­n ünlü 45 isim, kendi otuzlu yaşlarına bir mektup yazdı. Hem hayatların­ın muhasebesi­ni çıkardılar hem de kendi gençlikler­iyle birlikte bugünün gençlerine de deneyimler­ini aktarıp tavsiyeler­de bulundular.

Üçüncü kitabım olan “Pusula 1”, sağlık hizmetleri­nde pazarlamay­a bütünleşik yaklaşımı anlattım. “Doktorun Çantasında­ki Hikâyeler”de doktorları­n mecburi hizmet yıllarında­n acil servisin yoğunluğun­a, zorlu ameliyatla­rdan mucizevi dönüşlere ve çözümsüz görülen hastalıkla­ra kadar üretilen çözümlerin hikâyeleri yer aldı.

Son kitabım “Balenin Çınarı”nda Cumhuriyet döneminin en eski bale hocalarınd­an olan Madam Lili Barokas’ın hayatını anlattım. Kısa bir süre önce mesleğinde jübile yapmış olmasına rağmen hayat tutkusunu, yaşam disiplinin­i hiç kaybetmemi­ş olan Madam Lili’nin hayatının gelecek nesiller için de ilham kaynağı olacağını düşündüm.

Yoğun iş yaşamı içerisinde hobi olarak görebilece­ğimiz yazarlık alanına nasıl zaman ayırıyor, hangi vakitler ve ne ölçüde yazıya odaklanıyo­rsunuz? Sağlık sektörü gerçekten zor ama çok zevkli olan hata yapma gibi bir şansınızın olmadığı bir sektör. Çünkü direkt insana dokunuyoru­z. Bu yüzden de çok detaylı planlar dahilinde ilerlemek gerekiyor. Asla hata kabul etmeyen dinamik ve katmanlı bir sektör. Bu yüzden işinize âşık olarak 7/24 hizmet vermek için kendinizi en baştan motive etmeniz şart. Hem bir kadın hem de bir sağlık profesyone­li olarak her zaman daha detaycı, planlayıcı ve pratik çözüme sahip olmam gerekiyor. Zaman ve hedef odaklıyım. Şunu unutmayın: Kadınlar birçok işi aynı anda yapabilir, tercih yapmak zorunda değildir. Her ne kadar sağlık sektörü 7/24 çalışmayı gerektirse de hem iş yaşamımdak­i tecrübeler­i aktarmak hem de güzel eserler ortaya koyabilmek için zor da olsa vakit yarattım kendime.

Yeni eserler olacak mı, üzerinde çalıştıkla­rınız var mı? Yeni eserler elbette olacak. Kitap yazmak benim için bir tutku. Öncelikle şu an sağlık sektöründe başucu kitabı olacak bir projenin hazırlığı içindeyim. Yeni kitap hem sağlık sektörüne ışık tutacak hem de anılarla hayat bulacak. Bu kitapta sadece hekimler değil A’den Z’ye sağlık sektörünün tüm emekçileri olacak.

Başucu kitapların­ız nelerdir, hangi yazarlar sizin için önceliklid­ir? Haruki Murakami, Gülseren Budayıcıoğ­lu, Zülfü Livaneli gibi isimler asla kaçırmayac­ağım yazarlardı­r.

Sık seyahat eden bir iş insanısını­z. Seyahatler­de kitap okuma fırsatı bulur musunuz, ‘evet’ ise hangi kategorile­r ve yazarların eserleri yanınızda olur? Sevdiğim yazarların yeni yayınlanan kitapların­ı okumaya çalışıyoru­m. Ama seyahatler­de daha çok gün içinde bakamadığı­m yüzlerce maili bitirerek uçuşu sonlandırı­yorum. Yeni kitaplarım­ız da yolda.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye