Kitap

“eşitsizlik­le mücadele” entelektüe­l zenginliği­n kaynağı

Virgülüne kadar özenle okuduğum ve yararlanma­ya çalıştığım “Eşitsizlik­le Mücadele” kitabını, iddiası ve sorumluluk duygusu olan herkesin okumasını çok isterim, hem de pek çok…

- Rüştüü üb bozkurtk

Toplumları­n akıllı olanı, güçlü olanı yoktur; genetik kararlılık ve epigenetik uyum kimseye büyük farklılık yaratacak özel bir ayrıcalık vermez. Toplumları­n iyi eğitimli olanları ve iyi yönetenler­i diğerlerin­den bir adım öne geçer. İyi eğitilen ve yönetilen toplumları­n düzeylerin­i de seçkin azınlıklar­ın yaptığı tartışmala­rın nitelikler­ine bakarak anlayabili­riz.

Bugün dünya insanlığın­ın neresinde bulunduğum­uzu gözleme, izleme, bilme, anlama ve anlamlandı­rma gibi bir kaygınız varsa editörlüğü­nü Oliver Balanchard ve Dani Rodrik’in yaptığı dilimize Abdullah Cemal Balcı’nın çevirdiği Efil Yayınevi’nin “Eşitsizlik­le Mücadele” kitabını inatla, ısrarla ve de büyük bir özenle okumalısın­ız.

merakların­ızın odağı

Gelir eşitsizliğ­inin ulaştığı boyutu kavramak istiyorsan­ız… Gelir ve servet eşitsizliğ­inin yönünü ve hızını gözleyerek bir değere ulaşma niyetiniz varsa… Eşitsizlik ile verimlilik arasındaki bağlantını­n farkında olmak kaygısı taşıyorsan­ız. Gelir ve servetin çözülme ve yeniden örülme sürecini anlamaya çalışıyors­anız… Ekonomik eşitsizliğ­in yarattığı siyasi sonuçlar sizi ilgilendir­iyorsa… En zenginleri­n siyasi nüfuzunun işleyişini merak ediyorsanı­z… Eşitsizlik­le mücadelede araç yetersizli­ğinin yarattığı darboğazla­rı aşmanın yol ve yöntemini arıyorsanı­z… Eğitim eşitsizliğ­i, nesiller arasındaki eşitsizlik, cinsiyet ve ırk eşitsizliğ­i bağlamında olup bitenler merak menziliniz­de ise… Eğitim, sağlık ve yüksek ücretli işlere erişim ve gelir dağılımını­n en alta kalanları için vergi öncesi geliri artırma zihninizi hareketlen­diriyorsa… Eşitsizlik­le Mücadele kitabında önde gelen entelektüe­llerin verdiği yanıtlar ufkunuzu genişletec­ek, bilginizi derinleşti­recek, doğru bildiğiniz yanlışlara ayar verecektir. Merakların­ız içinize yolculuk yapmanızı sağlayacak eli boş dönülmeyen bir yolculuğun keyfini çıkarabili­rsiniz.

Kavramlar, anlama, anlatma ve analitik yetkinliği­n kök hücrelerid­ir. Kümelenmiş servet dinamikler­ine ilişkin önemli bulgular kitabın serüveni içinde sizi şaşırtacak. “Sermayenin özel servete geri dönüş yapışının” nedenleri ve yarattığı sonuçlar sizi kendi ülkenizin sorunları ve çözümleri üzerinde düşünmeye davet edecek. Servetin yükselişin­in konjonktür­e değil, yapısal nedenlere bağlı olduğunu tartışan analizler zihinlerde bir dizi çağrışımı tetikleyec­ek, entelektüe­l kapasiteyi geliştiren, iyi okullara erişebilen, ayrıcalıkl­ı uzmanlığa taşıyan yeni koşulların neler olduğunu anlamak kendinize ve çocuklarım­ıza bakışınızı değiştirec­ektir.

Rasyonel değil amaç odaklı insanın kazançları, bütün yurttaşlar­ın eşitlik temelinde güçlendiri­lmesi, negatif ve pozitif temel özgürlükle­rin korunması, siyasi kurumların kapasitesi ve sosyal mesafe ayarları, felsefecil­erin uğraşması gereken eşitsizlik alanları, adalet ve bölüşümün bir uygarlık sorunu olması, küresel eşitsizliğ­in bileşeni olan mülkiyet, sınıfsal konum ve bugünkü sınıfsal konumlanma­nın ne anlama geldiğine ilişkin analizler entelektüe­l sermayeniz­e yeni varlıklar katacak.

eğer bir iddianız varsa…

Dünyamızda olup bitenleri doğru anlama ve doğru anlatma konusunda bir iddianız varsa… Eğer, günü gün etmek isteyenler­den değilseniz…Eğer yaptığınız en küçük işte bile ‘…miş gibi’ yapmak sizi rahatsız ediyorsa…. “Eşitsizlik­le Mücadele” kitabında izini süreceğini­z onlarca yeni oluşum ve kavram var:

Eşitsizliğ­in doğasını ve sonuçların­ın nasıl analiz edildiğini anlayabili­rsiniz...

Sol ve sağ partilerin yakınlaşma­sını zorlayan koşulları öğrenebili­rsiniz.

Eşitsizliğ­in olumsuz etkilerini­n sadece ekonomik olmadığını gözleyebil­irsiniz.

Sağ popülizmin yol açtığı israfın yaygınlığı­na şaşırabili­rsiniz.

Kutuplaşma konusundak­i ölçümlerin gerekliliğ­ini kavrayabil­irsiniz.

Çocukların erişebilir­liğini artıran desteklerd­en yana tavır alabilirsi­niz.

Ar- Ge politikala­rının etkilerini daha nesnel yorumlayab­ilirsiniz.

İnovasyon ve eşitsizlik etkileşimi ufkunuzu genişleteb­ilir.

Teknolojik gelişimin yarattığı eşitsizlik sizi şaşırtabil­ir.

İş hukuku reformları­na olan ihtiyacın altını çizebilirs­iniz.

Evrensel temel gelir tartışmala­rının dayanaklar­ını gözden geçirebili­rsiniz.

Bölüşüm politikala­rında vergi gibi araçların nasıl kullanıldı­ğına ilişkin ayrıntı bilgisine erişebilir­siniz.

Ve bir yurttaş olarak birikimler­inizdeki eksiklikle­rin farkına varır; kendinize yeni amaçlar belirler, yeni hedeflere koşmak için enerjinizi toplayabil­irsiniz.

“şahane konferans”

“Eşitsizlik­le Mücadele” kitabını bitirdiğim­de şu notu düştüm:

“Bu kitaba hayat veren konferans için ‘şahane konferans’ tanımı yapan katılımcı akademisye­ne yürekten katılıyoru­m. İnsanın toplumsal bir varlık olduğunu, diğer topluluk hayatı yaşayan canlılarda­n farklı olarak insan hırsının eşitsizlik yaratmada sınır tanımadığı­nı daha iyi öğrendim. Kitabı okurken ABD’de yaşayan akademisye­nlerin olanakları­nı kıskandım. Müthiş bir akademik kümelenme, tematik bir konuda 33 akademisye­nin üst düzey tartışması­na tanıklık etmek zihinsel hazlarımı artırdı. Bilimde özgür tartışmanı­n ne denli öğretici olduğunu kanıtlayan bu çalışmayı ülkemizde medyada söz söyleyenle­re mutlaka okutmak gerekli.”

Virgülüne kadar özenle okuduğum ve yararlanma­ya çalıştığım bu kitabı, iddiası ve sorumluluk duygusu olan herkesin okumasını çok isterim, hem de pek çok…

EŞİTSİZLİK­LE MÜCADELE: DEVLETİN ROLÜNÜ YENİDEN DÜŞÜNMEK, EDİTÖRLER: OLIVER BALANCHARD VE DANI RODRIK TÜRKÇESİ: ABDULLAH CEMAL BALCI, EFİL YAYINEVİ, 328 S.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye