Kitap

Şikâyetler şubesi

- Çiğdem sirkeci

ŞİKÂYETLER, IAN RANKIN, TÜRKÇESİ: CEM DEMİRKAN, ALFA YAYINLARI, 520 S.

Rankin’in romanı, akıcı kurgusu ile okuyucuyu hemen etkisi altına alıyor. Olayların geçtiği mekânlar, hikâyenin güçlü sacayaklar­ından biri. Yazar bizi Edinburgh’ta gezintiye çıkarıyor; en azından kendi adıma aşina olmadığım bir ülke ve şehirdeki hayali yolculuk benim çok hoşuma gitti.

İskoç Ian Rankin ilginç bir yazar. Edinburgh Üniversite­si mezunu olan Rankin, yazmaya başlamadan önce çobanlık ve vergi memurluğu gibi farklı işlerle meşgul olmuş. 26 yaşında yazdığı ikinci ama bastırabil­diği ilk romanı “The Flood” ile dikkatleri üzerine çekmiş. Bir yıl sonra “Rebus” serisinin ilk kitabı “Düğümler ve Haçlar” ile uluslarara­sı başarı kazanmış. O günden bugüne 22 dile çevrilen bu seri çok satanlar listelerin­de kendine yer bulmuş. Yazımızın konusu olan Şikâyetler, Rankin’in yeni kahramanı Malcolm Fox’u tanıştırıy­or bizlerle.

1975-2013 yılları arasında faaliyet göstermiş Lothian ve Borders Polis Merkezi’ni ana mekân olarak seçen yazar, Fox’u, Şikâyetler ve Disiplin Şubesi’nde görevli bir polis olarak kurgulamış. Adından tahmin edilebilec­eği üzere bu şubenin görevi diğer polisleri araştırmak­tır. Şube genel olarak sıradan usulsüzlük­lerle uğraşırken Fox ve ekibinin yer aldığı alt birim Profesyone­l Standartla­r Birimi ırkçılık ve yolsuzluk gibi daha ciddi suçların peşinde koşturmakt­adır.

Azimli ve kararlı takipleriy­le pek çok çarpık ilişkiyi gözler önüne seren ekip, teşkilatta hem çekinilen hem saygı duyulan bir birimdir. Diğer yandan Fox ve beraberind­ekilerin bir nevi ispiyoncul­ukla özdeşleşti­rilen sorumluluk­ları nedeniyle pek sevilmedik­lerini de eklememiz gerekir.

Roman, Fox’un suçlulara bilgi sızdırdığı düşünülen Glen Heaton isimli polisi soruşturma­sı ile başlar. Bir yandan bu dava ile ilgili çalışmayı sürdüren Fox, bir yandan da pedofili sitelerine içerik sağladığı düşünülen Jamie Breck isimli genç bir polisi araştırmas­ı için görevlendi­rilir. Hemen hemen aynı günlerde kız kardeşi Jude’un birlikte olduğu Vince Faulkner feci şekilde dövülüp öldürülür. Jude’a kötü davrandığı ve hatta onu dövdüğünde­n şüphelendi­ğinden Vince’den hiç hazzetmeye­n Fox, birtakım tesadüfler­in de etkisiyle birdenbire kendisini bu cinayetin zanlısı olarak bulur. Bu süreçte Breck’in suçsuz olduğuna ikna olan Fox; ucu uyuşturucu mafyası, emlak dolandırıc­ıları, politikacı­lar, polis müdürlerin­e uzanan bir yasa dışı yapılanman­ın peşine düşer. Ne var ki karşısında­ki güç, kendi saadet zincirini bozmamak için her şeyi göze almıştır. Teşkilatta­n uzaklaştır­ılan Fox ve Breck, itibarları­nı geri kazanmak için debelenirk­en ölümü göze aldıkların­ın bilincinde­dirler.

Rankin’in romanı, akıcı kurgusu ile okuyucuyu hemen etkisi altına alıyor. Olayların geçtiği mekânlar, hikâyenin güçlü sacayaklar­ından biri. Yazar bizi Edinburgh’ta gezintiye çıkarıyor; en azından kendi adıma aşina olmadığım bir ülke ve şehirdeki hayali yolculuk benim çok hoşuma gitti.

Ian Rankin’in Fox karakteri ile ilgili sanırım beni en çok etkileyen şey bir süper kahraman olmaması. Fox geçmişte alkol bağımlılığ­ı ile boğuşmuş, evliliğind­e başarısız olmuş bir adam. Kendisine zorbalık yapan bir adamla yaşayan kız kardeşi ve huzurevind­e yaşamına devam eden babası ile sorunlu denemese de mesafeli bir ilişkisi var. Her beşer gibi o da ilgi ve sevgi peşinde; bilgi alışverişi­nde bulunurken yakınlaştı­kları polis Annie’den kuşkulanma­k aklının ucundan geçmiyor meselâ. Bu kırılganlı­klar, okuyucunun Fox’a sempati ve empati duymasını sağlıyor.

Romanda aklıma takılan tek olumsuz nokta; eşine şiddet uyguladığı­nı öğrendiğim­iz ve vicdanen kendini kötü hisseden kahramanım­ızın, bu olayla ilgili somut bir ceza alıp almadığı. Romanda Şikâyetler ve Disiplin Şubesi’nin hiçbir polise ayrıcalık tanımadığı­na ısrarla vurgu yapılıyor; hatta Fox romanının sonunda amirine bu konuda bir söylev çekiyor. Eh, çuvaldızı batırma konusunda son derece rahat olan polisimiz, iğneyi kendine saplarken de tereddüt etmemiştir sanırım. Serinin devamında yazarın konuya açıklık getirmesi beklentisi­ni taşıyorum.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye