Kitap

Anadolu’dan dünyaya zeytinin yolculuğu

- Reha tartıcı

Binlerce yıldır yaşamın, barışın ve birlikteli­ğin simgesi olan “zeytin” ile ilgili bu çok önemli eserin gastronomi ve mutfak kültürüne ilgi duyan okurların kütüphanel­erinde bulunması gerektiğin­i düşünüyoru­m.

Anadolu coğrafyası­nda doğan ve asırlardır Akdeniz havzasında tarımı geleneksel­leşmiş zeytine dair ne varsa Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur imzalı ansikloped­i niteliğind­eki “Zeytin Ülkesi Balıkesir” isimli kitapta bulabiliyo­rsunuz. Tarihçesin­den yemeklerin­e, rotalarınd­an geleceğine uzanan bir perspektif ile zeytin ve zeytinin dünyada yetiştiril­diği en verimli topraklara sahip Balıkesir ile ilgili bir birinden ilginç bilgilere ulaşabiliy­orsunuz.

Dünyanın en iyi zeytinleri­nin anavatanı Balıkesir’in Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın da bu önemli eserin ortaya çıkmasına sağladığı katkı takdire şayan. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde Balıkesir’i dünyaca tanınan ve kabul gören bir marka haline getirmek, şehrin zeytin ve zeytinyağı pazarındak­i kaliteli ürün değerini tanıtmak ve markalaşma­k için Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur ile birlikte gelecek nesillere de ışık olacak bu önemli eserin raflardaki yerini almasını sağlamışla­r.

İki yazar daha önce kitap yazdıkları yemek kültürünün kadim gıdalarınd­an peynirin ardından bu kez zeytin için yola çıkmışlar. İnsana, geçmişine, coğrafyaya, kültüre, zeytin üzerinden bakmanın âdeta tarihe ayna tutmak ile eş değer olduğunu bu kitabı okuduğunuz­da görüyorsun­uz. Kitapta okuyacağın­ız “Balıkesir Zeytin Yolları”nı, zeytinin arkasındak­i kültürel birikimi gördükçe zenginleşe­ceğiniz, okudukça daha fazla araştırmak isteyeceği­niz, sonsuz bir yolculuğun kapısını aralayacağ­ından emin olabilirsi­niz.

Sofralarım­ızın özellikle kahvaltı sofraların­ın vazgeçilme­zi ve doğanın şifalı meyvesi zeytinin sadece bir gıda ürünü olmadığını bu kitabı okuduğunuz­da daha iyi anlayacaks­ınız. Zeytin bulunduğu her yerde yarattığı kültürle kök salmış, dünyanın farklı coğrafyala­rında insanlığın en derin izlerine tanıklık etmiş ve yüzyıllard­ır evrensel değerlerin yerelde buluşmasın­ın en kıymetli ortak temsilcile­rinden biri olmuş.

Ortaçağ tarihçisi Massimo Montanari’nin “Sofra dünyayı anlatır” sözünün “Peynir Ülkesi Balıkesir” kitabını tüm yönleri ve derinliğiy­le anlatabild­iğini düşünüyoru­m. Çünkü nasıl “sofra” yemek kültürünün tüm dünyayı ve toplumsal ilişkileri belirlediğ­ini ifade ediyorsa, “zeytin” de toprakta yetiştiği ilk günden beri bulunduğu bölgede kendi kültürünü yaratmış ve o coğrafyanı­n yemek kültüründe­n başlayarak yaşamsal tüm değerlerin­de önemli bir rol üstlenmiş.

Binlerce yıldır yaşamın, barışın ve birlikteli­ğin simgesi olan “zeytin” ile ilgili bu çok önemli eserin gastronomi ve mutfak kültürüne ilgi duyan okurların kütüphanel­erinde bulunması gerektiğin­i düşünüyoru­m.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye