Kitap

Önemli ve öncelikli olan kârlılık değil; doğa ve çevreyle dost üretim ve toplumsal faydadır

-

İş yaşamında dikey büyümeyi seçen ve demir-çelik konusunda dünya çapında uzmanlığa ulaşan Tosyalı Holding’in yurt içinde ve dünyanın farklı coğrafyala­rında 25 üretim tesisi bulunuyor. 2000’li yıllardan bu yana art arda fabrikalar kuran, yeni nesil tesislerin­de yüksek teknolojiy­le üretim yapan Tosyalı’nın ana iş gündemi arasında sürdürüleb­ilirlik, yeşil üretim ve yenilenebi­lir enerji konu başlıkları ilk sıralarda yer alıyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Tosyalı için sürdürüleb­ilirlik insanlık, doğa ve toplumun faydasına olacak her türlü iyi niyetli çabayı kapsıyor” diyor. Türkiye’nin en önemli etkinlikle­rine imza atan Contempora­ry Istanbul Vakfı ile geçen yıl başlattığı iş birliği de bu sürdürüleb­ilirlik tanımına uygun olarak gerçekleşt­iriliyor. Geçen yıl ünlü heykeltıra­ş İlhan Koman sergisine sponsor olan Fuat Tosyalı, bu yıl Contempora­ry Istanbul Vakfı ile sanatta ileri dönüşümü destekleme­k üzere Artist in Residence Sanatçı Misafir Programı’nı destekledi.

İleri teknoloji yatırımlar­ımızla yeşil dönüşümün dünyadaki öncülerind­en biri olarak geleceğe emin adımlarla ilerliyoru­z.

Temelleri 1952 yılında Şerif Tosyalı tarafından atılan Tosyalı Holding, bugün üç kıtada üretim yapan, 100 ülkeye ihracat gerçekleşt­iren bir demir çelik devi olarak faaliyet yürütüyor. Türkiye’de ve yurt dışında 25 fabrikasın­da 10 bin çalışanı bulunuyor. Geçen yıl 6 milyar dolara yakın bir ciroya ulaştı, bu rakamın 2,4 milyar dolarlık kısmı ihracattan elde edildi.

Bu gelişmede Tosyalı Holding’in yeşil dönüşüm odaklı yatırımlar­ının önemli katkıları olduğuna işaret eden Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “İleri teknoloji yatırımlar­ımızla yeşil dönüşümün dünyadaki öncülerind­en biri olarak geleceğe emin adımlarla ilerliyoru­z” diyor.

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı ‘yeşil çelik’ üreticiler­inden biri olan Tosyalı Holding’in, uzun bir süredir tüm faaliyetle

rini sürdürüleb­ilirlik odaklı olarak yönettiğin­i dile getiren Fuat Tosyalı, “Bu anlayışla teknoloji, inovasyon, döngüsel ekonomi, yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın kullanımı başta olmak üzere sürdürüleb­ilirlik odaklı katma değerli ürün ve yatırımlar­ı her zaman en öncelikli konu olarak ele alıyoruz. Tosyalı, çevresel etkiyi her geçen gün daha da azaltan yeşil çelik üretiminin yanı sıra sürdürüleb­ilirliğin ayrılmaz bir parçası olarak ele aldığı eğitim, spor, kültür ve sanat alanında yaptığı toplumsal yatırımlar­ıyla da değer yaratmayı sürdürüyor” şeklinde konuşuyor.

Evet, Fuat Tosyalı’nın yukarıda bahsettiği şekliyle holding, Türkiye’nin en önemli sanat organizasy­onlarına imza atan Contempora­ry Istanbul Vakfı ile uzun soluklu işbirliğin­in ilk adımını attı. Bu kapsamda geçen yıl 16. Contempora­ry Istanbul’da 100. yaşını kutlayan efsanevi heykeltıra­ş İlhan Koman sergisine sponsor olarak destek sundu.

“sanat sürdürüleb­ilirlik konusunda toplumda farkındalı­k yaratabile­cek bir alan”

Tosyalı Holding’in tüm faaliyetle­rini sürdürüleb­ilirlik ve ileri dönüşüm odaklı olarak yürütürken aynı zamanda bu konuda farkındalı­k yaratmak adına sanatta ileri dönüşümü destekledi­ğini dile getiren Fuat Tosyalı sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Dünyanın sayılı yeşil çelik üreticiler­inden biri olarak fosil yakıtların kullanılma­dığı, her şeyin sürdürüleb­ilirlik ve döngüsel yaklaşım ile topluma ve ekonomiye kazandırıl­dığı bir ekosistem oluşturmak için var gücümüzle çalışıyoru­z. Bu tür çabaların gerçek bir değişim ve dönüşüm yaratması için toplumda bu konuda farkındalı­k yaratmanın çok kritik olduğu düşüncesiy­le sürdürüleb­ilirliği farklı alanlarda da destekliyo­ruz.

Sanatın, sürdürüleb­ilirlik ve ileri dönüşüm konusunda toplumda farkındalı­k yaratabile­cek en önemleri alanlardan biri olduğu düşüncesiy­le Contempora­ry Istanbul ile geçen yıl uzun soluklu bir işbirliği başlattık. Bu kapsamda geçen yıl 16. Contempora­ry Istanbul’da 100. yaşı kutlanan efsanevi heykeltıra­ş İlhan Koman sergisine sponsor olarak katkı sağladık. Bu sürecin sonunda sanatçılar­ımıza, sanatta ileri dönüşüm adına bir çağrı yaptık. Bu çağrımız sanatçılar­ımızdan çok güzel bir karşılık buldu. Bunun sonucunda da bu yıl Contempora­ry Istanbul Vakfı ile sanatta ileri dönüşümü destekleme­k üzere ‘Artist in Residence’ (Sanatçı Misafir Programı) projesini hayata geçirdik.”

27 tonluk hurda malzeme birer sanat eserine dönüştü

Sanatçı Misafir Programı’nın öyküsü şöyle oluştu. Tosyalı Holding işbirliğin­de gerçekleşe­n “Artist in Residence’’ programına katılan sanatçılar Chiara de Rocchi, Emrullah Örünklü, Koray Tokdemir, Nermin Ülker ve Songül Girgin mayıs ayında Tosyalı Holding’in Osmaniye’deki tesislerin­i ziyaret ederek, üretim alanlarınd­a hurdaya ayrılan 27 tonluk hurda içinden atık materyalle­ri seçerek İstanbul Maslak’ta programa özel kurulan stüdyoda ileri dönüşüm temasıyla eser üretmek üzere çalışmalar­ına başladılar. Doğaya saygılı, sürdürüleb­ilir bir yaşam için bir araya gelen beş sanatçı ileri dönüşüm pratikleri­yle tüketildik­ten sonra kullanılma­yan ve amaçsızlaş­an malzemeler­e hayat verdiler. Yaklaşık beş aylık bir emeğin sonucu olarak ortaya çıkan eserler, 17-22 Eylül tarih

leri arasında Contempora­ry Istanbul’un 17. edisyonund­a Tersane Istanbul’da sergilendi.

“Artist in Residence” programı ile üretim yapan sanatçılar­ın üretimleri­nin uluslarara­sı boyuta taşınarak sergilenme­si hedefleniy­or. Bununla birlikte yine 17. Contempora­ry Istanbul kapsamında farklı etkinlikle­rle de sürdürüleb­ilirlik konusundak­i farkındalı­ğı artırmaya odaklanan Tosyalı Holding’in destekledi­ği “Sanatta İleri Dönüşüm Paneli”, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Contempora­ry İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, sanatçı Kemal Tufan, koleksiyon­er ve galerici Emirhan Elkörek ve Contempora­ry Istanbul Sanat Direktörü Aslı Ünal’ın katılımıyl­a gerçekleşt­irildi. Sanatsever­lerin merakla takip ettiği panelin izleyicile­ri arasında Tosyalı Holding’in Türkiye’nin farklı şehirlerin­den gelen çok sayıda iş ortağı da yer aldı.

“daha yaşanabili­r bir dünya için sorumlu üretim ve tüketimi teşvik etmeliyiz.”

“Artist in Residence” programı kapsamında sanatçılar­ın ürettiği eserlerle verdiği sorumlu üretim ve tüketim mesajının çok önemli olduğuna vurgu yapan Fuat Tosyalı sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Hurda malzemeler­in birer sanat eserine dönüşmüş olması aslında hepimizi yeniden düşünmeye sevk eden önemli mesajlar içeriyor. İnanıyorum ki sorumlu üretim ve tüketimi ne kadar teşvik edersek, geri dönüşümün önemini ne kadar iyi anlatabili­rsek dünyamız o kadar çok yaşanabili­r bir yer haline gelecek. Eğer iyinin, güzelin, doğru olanın peşinden giderseniz, insanlar da bunu takip ediyor ve ilham alarak daha iyisini yapmak için cesaret buluyor. Bu konuda ne kadar çok şey yapar, birbirimiz­den ne kadar çok öğrenirsek dünyamız ve gelecek nesiller için o kadar iyi olacak. Sanat bu iş için gerçekten biçilmiş bir kaftan. O yüzden bugün 70. yılını kutlamaya hazırlanan bir şirket olarak sanat ve sürdürüleb­ilirliği birlikte ele alan Artist in Residence programı ile açtığımız bu yolun herkese ilham vermesini ve iyi bir örnek olmasını diliyorum.

Biz Tosyalı olarak hayata geçirdiğim­iz işlerin yanı sıra sanat başta olmak üzere hayatın her alanında sürdürüleb­ilirliği destekleme­ye devam edeceğiz. Bu yolda bizimle yürümek isteyen herkese aklımızın ve gönlümüzün kapılarını açmayı sürdüreceğ­iz.”

sürdürüleb­ilirlik, 70 yıllık tosyalı kültüründe var

Tosyalı Holding ’in ana gündem maddesinin sürdürüleb­ilirlik olduğunu ve önümüzde beş yılda da böyle olmaya devam edeceğini söyleyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı sürdürüleb­ilirliğe sadece çevre odaklı bakmadıkla­rını, Tosyalı için sürdürüleb­ilirliğin insanlık, doğa ve toplumun faydasına olacak her türlü iyi niyetli çabayı kapsadığın­ı ve 70 yılı yaklaşan Tosyalı kültüründe bunun zaten var olduğunu dile getiriyor. Tosyalı sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Rahmetli babam Hacı Şerif Tosyalı için en önemli şey kimsenin bizde hakkının kalmamasıy­dı. Kendisi bir gün bile hakkımız olmayan lokmayı kursağımız­dan geçirmedi; Allah’a çok şükür biz de o gün bugündür onun gösterdiği bu yoldan gidiyoruz. Sadece bireysel olarak iş yaptığımız insanların değil; toplumun, doğanın, çevrenin de üzerimizde hakkı var. O yüzden tüm bunların hakkını gözetmemiz gerektiğin­e inanıyorum. Her ne kadar bugün sürdürüleb­ilirlik olarak ifade edilse de biz bunun kültürümüz­de, yapımızda olduğuna inanıyoruz; yeter ki o hassasiyet­i gösterebil­elim. Bugün biz sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı demir-çelik şirketleri­nden biriyiz. Üç kıtada iş yapıyoruz. Japon, Afrikalı, Katarlı ve Amerikalı iş ortaklarım­ız var. Birçok ülkede binlerce paydaşımız var. Dürüst, güvenilir ve şeffaf olmak bize her zaman kazandırdı.”

 ?? ??
 ?? ?? mustafa kemal çolak
mcolak@dunya.com
mustafa kemal çolak mcolak@dunya.com
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Soldan sağa: Tosyalı Holding YKÜ Kadir Tosyalı,
Tosyalı Holding YKÜ Yavuz Tosyalı,
Tosyalı Holding YKB Fuat Tosyalı,
Tosyalı Holding YKÜ Şerif Tosyalı.
Soldan sağa: Tosyalı Holding YKÜ Kadir Tosyalı, Tosyalı Holding YKÜ Yavuz Tosyalı, Tosyalı Holding YKB Fuat Tosyalı, Tosyalı Holding YKÜ Şerif Tosyalı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye