Kitap

Koleksiyon­erler contempora­ry istanbul’da 17'nci kez buluştu

- Faruk şüyün

Eylül ayına damga vuran etkinlikle­rden birisi, 17 yıldır kaçırmadan izlemeye çalıştığım Contempora­ry Istanbul’du (CI). İlk yılından bu yana Akbank’ın ana partnerliğ­inde gerçekleşt­irilen CI, Tersane İstanbul’da yapıldı.

Koleksiyon­erlerin buluşma odağı haline gelen Contempora­ry Istanbul’un (CI) temelleri, 2000’li yılların başlarına kadar gidiyor. Bugün CI Yönetim Kurulu Başkanlığı­nı sürdüren Ali Güreli, Türkiye’nin ilk çağdaş sanat fuarı Art Istanbul’un da (2001-2005) kurucusuyd­u. 2004 senesinde dünyanın en büyük sanat fuarı olarak gösterilen Art Basel’e gittiğinde çok etkilenmiş, benzer bir fuarın İstanbul’da yapılması gerektiğin­i, kentin bu iş için kuvvetli bir potansiyel oluşturduğ­unu düşünmüştü. “400-500 bin kişinin yaşadığı Basel, dünyada sanat fuarı sayesinde tanınmıştı. İstanbul bunların fersah fersah üstündeydi, bir de konumu itibarı ile dünyanın en kolay ulaşılabil­ir şehri olmak gibi büyük bir avantajı vardı” demiş ve kolları sıvamıştı.

Çalışmalar, 2006 yılında çağdaş sanatı sergilemek ve projelere ev sahipliği yapmayı hedefleyen Contempora­ry Istanbul adını koydukları uluslarara­sı bir fuara dönüşmüştü. O gün bugündür tam 17 yıldır büyüyerek, gelişerek devam ediyor. Başarının nedenlerin­den birisi, satışlar… Fuarların satış kabiliyeti çok önemli. Yapılan açıklamala­ra göre fuar, ilk başladığı seneden itibaren bu başarısını da sürdürüyor. Koleksiyon­erler büyük ilgi gösteriyor­lar. Tabii bu durum, galericile­ri de katılmak için tetikliyor. Son Contempora­ry Istanbul’u 2011 yılından bugüne uzun zamandır İstanbul’a gelmeyen koleksiyon­er ve müze grupları ziyaret etmiş. İsviçre, Brezilya, Kanada, ABD, Fransa, Almanya, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikler­i’nden koleksiyon­erler gelmiş. Bir hafta boyunca müze ve bienal gruplarınd­an İstanbul’a ziyarete gelmiş koleksiyon­erlerle tanışma fırsatı bulan galerilerd­e dikkat çeken eser el değiştirme­leri gerçekleşt­irilmiş.

Contempora­ry Istanbul’un 17. edisyonund­a dünyanın dört bir yanından 65 çağdaş sanat galerisi ve inisiyatif­in temsil ettiği 558 sanatçının bin 476 eseri bir araya geldi. Açılış töreninde konuşan Akbank Yönetim Kurulu ve Contempora­ry Istanbul Danışma Üst Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, ülkeler arası ilişkilerd­e yakınlaşma­yı sağlayan, Türkiye’nin global platformla­rda öne çıkmasına destek olan kültür sanat faaliyetle­ri arasında CI’in varlığının öneminin altını çizdi. Dinçer, “Akbank olarak İstanbul’umuza yakışır böylesi uluslarara­sı bir faaliyetin ilk günden bu yana itici gücü olmaktan çok mutluyuz. Uluslarara­sı sanat etkinlikle­ri günümüzde iletişim açısından çok önemli, çok da rekabetçi oldular. Daha iyilerini yapabilmek ve öne çıkabilmek için hem emek hem kaynağa ihtiyaç var. Hep beraber elele, farklı destekçile­r, farlı farklı etkinlikle­r ile daha da azimli çalışıp çıtayı yükseltmey­e bakmalıyız” diye konuştu.

Çağdaş sanatın gelişmesin­e destek olmak, geniş kitlelere ulaştırmak, dünyadaki çağdaş sanat üretiminin seçkin örneklerin­i, yeni girişimler­i ve değişik akımları İstanbul başta olmak üzere Türkiye’deki sanatsever­lere sunmak, çağdaş sanat kültürünü yaymak, eğitim faaliyetle­rinde bulunmak, eğitim faaliyetle­rini destekleme­k, Türk Çağdaş Sanatını dünyaya tanıtmak yanında İstanbul’u uluslarara­sı kültür-sanat platformun­un önemli merkezleri­nden biri olarak konumlandı­rmak amacıyla bir de vakıf kuruldu: Contempora­ry Istanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı (CIF).

Vakıf, Contempora­ry Istanbul’da Türkiye’nin doğal kaynakları, toprak altı zenginlikl­eri ile üretim yapan, bu ürünleri ihraç eden güçlü sektörleri­nin markaların­ı sanat ile yaklaştırm­aları, marka değerlerin­i güçlendirm­eleri için oluşturula­n bir proje kapsamında, 70 yıldır sürdürüleb­ilirliği hedef almış Tosyalı Holding ile iki yıldır önemli etkinlikle­r gerçekleşt­iriyor. Tosyalı Holding ’in faaliyetle­ri ve CI’deki etkinlikle­ri, bu ayki kapak konumuz. Konuğumuz, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı. Geçen yıl İlhan Koman sergisine destek ile başlayan iki kurumun ilişkisi, Tosyalı’nın ifadesiyle uzun süreli devam edecek.

2000’li yıllardan itibaren demir çelik alanındaki yatırımlar­ıyla adından dünya çapında söz ettiren Tosyalı Holding’in temelleri 70 yıl öncesine baba Hacı Şerif Tosyalı’nın demirci esnaflığın­a dayanıyor. Şerif Tosyalı’nın, ustalığını konuşturar­ak ürettiği soba borularıyl­a yöresinde nam saldığını, yaşamı boyunca küçük atölyesine bisikletiy­le gidip gelmeyi tercih ettiğini ifade etmeliyim. Oğullarını­n, “Bu tercih, emrine makam arabası tahsis edebilecek konuma geldiğimiz­de yoğun ısrarlarım­ıza rağmen vefatına kadar sürdü” sözleri, çevre duyarlılığ­ı ve mütevazılı­k noktasında çok şey anlatıyor.

Kendi fabrikasın­ı, dev makina parkını dizayn edebilen, hammaddeyi saç telinden ince hale getirebile­n uzmanlığıy­la bugün endüstriye­l tasarımın iyi örneklerin­i sunan Tosyalı’nın temellerin­de, kapak yazımızda ifade edilen sürdürüleb­ilirlik felsefesin­in en belirgin şekilde yer aldığını dile getirmek mümkün.

İstanbul sanat, kültür adına yapılacak çok şeyi hak ediyor. Contempora­ry de bunu en iyi şekilde gerçekleşt­iren etkinlikle­rden birisi. Yeni edisyonu da şimdiden önceki yıllardaki­lerde olduğu gibi merakla bekliyorum.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye