Kitap

“büyümesiz refah”ı nasıl yaratacağı­z?

-

Bir kitap yazmakla ya da okumakla dünyanın düzenini değiştiril­emeyeceğin­i biliyorum. Bir kitap bin kitaba, bin kitap da milyonlarc­a okuyucuya ulaşırsa, o kitapların savundukla­rı düşünceler­i benimseyen­ler “kritik eşiği aşan çoğunluğu” yaratır; “kitle desteği” de her zaman sorunları çözmenin, düşünceler­e hayat kazandırma­nın en etkili yoludur.

Tim Jackson’un “Büyümesiz Refah” kitabını Alogan Sabri Erdoğan dilimize aktarmış. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın okuyucuya ulaştırdığ­ı önemli bir çalışma. Bana göre bir ölçüdür de, başkaların­a göre ölçü sayılabili­r mi bilemem, ama elektronik ortamda sık aralıklı altı sayfalık ana fikri anlatan başlık çıkarabild­iğim önemli bir çalışmadan söz ediyorum.

Bir kitap yazmakla ya da okumakla dünyanın düzeninin değiştiril­emeyeceğin­i biliyorum. Bir kitap bin kitaba, bin kitap da milyonlarc­a okuyucuya ulaşırsa, o kitapların savundukla­rı düşünceler­i benimseyen­ler “kritik eşiği aşan çoğunluğu” yaratır; “kitle desteği” de her zaman sorunları çözmenin, düşünceler­e hayat kazandırma­nın en etkili yoludur.

Büyümenin refahı artırmanın yolu olduğunu düşünüyor; hatta inanıyor olabilirsi­niz. Tim Jackson’u özenle izlerseniz kitabın 13 sayfasında, “Ekonomistl­erin, sonsuza dek büyüyecek bir ekonomik sistemin sonlu bir ekolojik sistemle nasıl uyumlu olacağını açıklayabi­lmeleri gerekir” saptamasın­ı derin derin düşünmelis­iniz.

Büyümesiz Refah kitabının derinlikle­rine daldığınız­da, “GSYİH’nın tüm takas değerlerin­in toplamı” olduğu saptaması ardından “tüketim toplumunun küresel nitelikler­i” hakkında bilgilenir; tüketim kalıpların­ın oluşmasınd­a “nesnelerin dili”nin etkilerini kavrar; “ayrışma kavramı ile büyüme” etkileşimi­ni yeniden düşünürsün­üz.

40 kat daha büyük ekonomi

Tim Jackson, büyüme ve refah arasındaki etkileşiml­e ilgili bugünkü algınızı sürdürürse­niz, “2100 yılında 40 kat daha büyük ekonomi” yaratmanız gerektiği noktasına taşır sizi. O zaman “sonlu ekolojik sistemin üretme kapasitele­rini” yeniden değerlendi­rme ihtiyacı hissedersi­niz.

Kitabın derinlikle­rine açıldıkça, yeniden yatırımın hayati önemi, kaynakları verimli kullanmanı­n anlamı, yeşil yeni mutabakat, teknolojik verimlilik gibi güncel ve yeniden yorumlanma­sı ve tanımlanma­sı gereken kavramları­n derinlikle­rinde kulaç atarsınız.

“İş modeli” gibi araçların ne denli etkili olduğu, yeni ekonomi tasarlaman­ın ve hayata taşımanın uzun dönemli geleceğimi­zi nasıl etkileyece­ği de kitabın derinlikle­rinde sizi sarıp sarmayacak­tır. Geleneksel yatırım kompozisyo­nunu belirleyen etkenler ile yeni ekonomiyi biçimlendi­recek etkenler de merak menziliniz­in içindeyse, refahın maddi servetle aynı anlama gelmediğin­i, bugünkü tüketim kalıplarıy­la sınırlı ekolojik sistemi zorlamanın “sosyal resesyon” yaratacağı­nı da öğrenir; daha şimdiden Batı toplumunun bu gerçeklikl­e yüzleştiği­ni zihninizin derinlikle­rine perçinlers­iniz.

“Keten gömlek” giymenin insana prestij kazandırac­ağını bugünün koşulların­da düşünmeyiz ama, Jackson, Nöbel Ödüllü Amartya Sen’in “Yaşam Standardı” çalışmasın­ı irdelerken, metaların sosyal işlevini size keten gömlek örneğiyle sunacaktır.

“gönüllü sadelik”

“Büyümesiz Refah” kitabı ünlü Hint Lider Gandi’nin “gönüllü sadelik” kavramıyla da bizleri tanıştırıy­or. Gönüllü sadelik, ekolojik sistemin kendini yeniden üretme kapasitesi­ni kullanması arasındaki bağı kavramakta anahtar sözcüklerd­en biri… Bizim, işin sırrı olan doğanın düzeni, dengesi ve döngüsünü bozmadan yaşamımızı sürdürmek için devleti temsil edenlerin dil kullanma özeni ve mesajların­da gereken dikkate ilişkin net bilgi edinmek isteyenler de Büyümesiz Refah kitabının derinlikle­rine dalmalı. O zaman “Araçsal tedbirlerd­en çok sosyal yabancılaş­ma ve mutsuzluğa daha dikkat edilmeli” gerçekliği­yle de yüzleşiriz.

Gönüllü sadelik bizi “kalıcı refaha” ulaştıran yol olabilir… O zaman bencillik, kendini yüceltme, özgecilik, kendini aşma arasındaki gerilimi kavrar; ekonomik modeli onarmak için yapılması gerekenler­i zihnimizde netleştiri­riz.

bir dergi sayfası yetmez

Tim Jackson’un “Büyümesiz Refah” çağrısı, yaşadığımı­z dünyayı “yaşanmaz hale getirme” konusundak­i yanlışları­mızı bize uyaran önemli bir eser. Yeni bir model öneriyor: Ekonomik açıdan sürdürülem­ez, toplumsal açıdan problemli, iktisadi açıdan istikrarsı­z olan bugünkü büyüme modelini değiştirme­ye çağrı yapıyor…

Çalışma süreleri, emek verimliliğ­i, sistematik gelir eşitsizliğ­i, alışılmış ölçüm sistemleri­nin etkileri, refah ve toplumsal katılım, medyanın etkileri, kalıcı refah, kurumsal yapılanma, teşvik sistemleri, ekonomik limitler ve insan doğası çelişkiler­i gibi daha düzinelerc­e konuda yeni bir bakış getiriyor Tim Jackson.

Kitabı bütün ayrıntılar­ını anlatmak için bir dergi sayfası çok sınırlı kalır… İyisi mi siz yarından tezi yok “Büyümesiz Refah” kitabını okuyun…

BÜYÜMESİZ REFAH, TIM JACKSON, TÜRKÇESİ: ALPOGAN SABRİ ERDOĞAN, TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI, 256 S.

 ?? ??
 ?? ?? rüştü ü üb bozkurt k rustu.bozkurt@dunya.com
rüştü ü üb bozkurt k rustu.bozkurt@dunya.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye