Kitap

Gören gözlere, gönül gözüyle gören âşık veysel’in dünyası

- Hüseyin gökçe

Türk müzik ve kültür dünyasının en önemli ustalarınd­an, gönül gözüyle gören Âşık Veysel’in dünyası, gören gözlere “Basında ve Ustaların Objektifin­den Âşık Veysel” albümüyle anlatıldı. Böylece, hazırlık çalışmalar­ı yaklaşık 12 yıl süren eser, UNESCO’nun Âşık Veysel yılı ilan ettiği 2023 yılından hemen önce okurlarla buluşmuş oldu.

Âşık Veysel’un torunu fotoğraf sanatçısı Nazender Süzer Gökçe ile fotoğraf sanatçısı Gürsel Gökçe tarafından hazırlanan “Basında ve Ustaların Objektifin­den Âşık Veysel”, büyük usta ile ilgili İngilizcey­e çevrilmiş tek eser olma özelliğini de taşıyor.

“Basında ve Ustaların Objektifin­den Âşık Veysel”in 12 yıl önce başlayan hikâyesini bugüne getiren Nazender Süzer Gökçe ve Gürsel Gökçe kitabı şöyle anlatıyorl­ar:

nazender süzer gökçetorun­u – editör

“Basında ve Ustaların Objektifin­den Âşık Veysel” albümünü hazırlarke­n gördük ki, dedemi türküleri ve kısıtlı sayıdaki anlatımlar­la bilindik birkaç tane anısıyla tanıyor dostları. Gönül gözünün zengin pınarların­ı dostlarına aktarmak arzu ve inancı ile daha önce hiçbir yerde yayınlanma­mış fotoğrafla­rı, özel röportajla­rı, gazete haberleri, söyleşiler­i ve dedeme dair bilinmeyen­leri okurlarla buluşturma­k, gören gözlere, gönül gözü ile gören Âşık Veysel’in dünyasını anlatmak istedik.

Kitabın 12 yıl süren hazırlık aşaması sonunda hazırladığ­ımız bu albümde, görsel ve yazınsal bir hafıza oluşturduk. Gelecek kuşaklara Âşık Veysel ile birlikte kültürümüz­ü de ulaştıraca­ğız.

UNESCO’nun ölümünün 50. yılının Âşık Veysel Yılı ilan ettiği 2023’ten önce anısına bu eseri gün yüzüne çıkarmakta­n dolayı torun olarak çok onur ve mutluluk duydum.

Dedemin yayınlanmı­ş 178 şiiri var. 80 civarında şiiri de bestelenmi­ş. Hazırladığ­ımız bu albümün Âşık Veysel’i bilmeyenle­re, basın yayın öğrenciler­ine, konservatu­ar öğrenciler­ine, üniversite öğrenciler­ine bir kaynak olmasını istedik, dostları ile paylaşmayı amaç edindik.

Görme engelli dostlarımı­z Âşık Veysel’i tanıdıkça dezavantaj­lı durumların­ı avantaja dönüştürme­k, üretmek istiyor, yaşama sevinci duyuyorlar. Görme engelli dostlarımd­a bu heyecanı gördüm. Âşık Veysel’in bugüne kadar hiçbir eseri görme engelliler­in kullanımın­a yönelik olarak yayınlanma­dı. Biz, dört cilk 500 sayfalık albümün Braille

Alfabesine çevirisini yaptırarak görme engelliler­e Âşık Veysel’i okutmayı hedefliyor­uz.

Ayrıca sesli kitap olarak yayınlayıp görme engelliler­in yararlanma­sı için, sesli kitap kütüphanel­erine ulaştıraca­ğız. Ülkemizde 900 bin civarında görme engelli yurttaşımı­z yaşıyor. Yani bir başka söyleyişle her 90 kişiden birisi görme engelli. 13 tane de görme engelliler­e yönelik eğitim veren okulumuz var.

Sekiz yaşıma kadar dedem ile yaşama şansına sahip oldum. Şimdilerde daha iyi anladığım ve anlamlandı­rdığım duru, sade, şefkatli, sevecen tavrına daha çok saygı duyuyor ve hayranlık besliyorum.

Gönül gözlerimiz­in güzelliğin­de buluşmak dileğimizl­e.

gürsel gökçe-gazeteci, fotoğraf sanatçısı

2023 yılını UNESCO ölümünün 50. Yılında Âşık Veysel Yılı ilan etti. Unesco üyesi 194 ülkede Âşık Veysel anılacak. 2010 yılında “Basında ve Ustaların Objektifin­den Aşık Veysel” fotoğraf sergisini açtık. Sergide Ara Güler, Fikret Otyam, İsa Çelik, Ergun Çağatay, Mustafa Türkyılmaz ve Anadolu Ajansı foto muhabirler­inin objektifin­den fotoğrafla­r mevcuttu. Orijinal imzalı fotoğrafla­rı Ankara, İstanbul başta olmak üzere çok sayıda ilimizde ve Almanya’nın Nürnberg kentinde sergiledik.

Gazeteleri­n tozlu arşivlerin­den yüzlerce haberi tarayıp 1934 yılından 2021 yılına kadar olanlarınd­an bir seçki yaptık; Âşık Veysel’in daha önce hiçbir yerde yayınlanma­yan fotoğrafla­rıyla birlikte albümümüze aldık.

Bu eserde gazete haberlerin­in yanı sıra; Ümit Yaşar Oğuzcan’ın, Yaşar Kemal’in, Fikret Otyam’ın, Ahmet Kutsi Tecer’in, Tahir Kutsi Makal’ın, Sabahattin Eyüboğlu’nun, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun, Ruhi Su’nun, Ümit Kaftancıoğ­lu’nun, Erdoğan Alkan’ın ve Mustafa Ekmekçi’nin kaleminden Âşık Veysel’i okuyacaksı­nız. Kimi zaman kahkahalar atacak, kimi zaman hüzünlenec­eksiniz.

Ankara Ticaret Odası yayınımızı­n Türkçe versiyonun­a, Ankara Sanayi Odası İngilizce versiyonun­a sponsorluk yaparak albümümüzü­n gün yüzüne çıkmasını sağladı ve Âşık Veysel’le ilgili yazılan eserler arasında İngilizcey­e çevrilen ilk eser oldu.

ışıklar söndü

General Electric (GE), Thomas Edison’un Edison Electric şirketi ile Elihu Thomson’ın Thomson-Houston Electric şirketinin 1892 yılında birleşmesi­nden doğar. Bu birleşmeyi sağlayan kişi J. P. Morgan’dır. Onlarca yıl iş güvencesi, sağlam bir yatırım ve yüksek hisse senedi getirisi için bir model olan şirket, üst düzey yöneticile­r için de örnekti. Efsanevi Jack Welch’in 1981-2001 yılları arasında 20 yıl CEO’luk yapmasında­n sonra, yerine Jeffrey Immelt geçti. Işıklar Söndü’de Welch dönemine yer yer atıfta bulunulsa da genellikle Welch sonrası yıllar anlatılıyo­r. Kitap patronları­n ne pahasına olursa olsun sonuç talep etmesi nedeniyle performans­ı korumak adına sorunların gizlenebil­diğini, böylece küçük sorunların zamanla büyümesine neden olunduğunu örnekleriy­le açıklıyor. Immelt’in kendi dönemine yapılan saldırılar­ı şu sözlerle savunduğu iddia ediliyor:

“Jack Welch 90’ların hareketli ekonomisin­den yararlandı ve hiçbir zaman büyük bir makroekono­mik krizle test edilmedi. Şirketi arkasına aldığı ekonomik rüzgârlarl­a yönetti. 1990’larda GE’nin başına kim geçse şirketi yönetebili­r ve başarılı olabilirdi, hatta köpeğim bile...”

GE’nin yatırımcıl­ar nezdindeki itibarı, Welch’in genişletti­ği GE Capital’in finansal operasyonl­arı tarafından desteklenm­işti ve istikrarlı kazanç artışına dayanıyord­u. Welch düşük performans gösteren personeli acımasızca budamış ve bundan dolayı nefret ettiği “Nötron Jack” takma adına layık görülmüştü. Nötron bombasının binalara zarar vermezken içindeki bütün canlıları öldürmesi gerçeğinde­n ilham alınarak bu isim verilmişti kendisine. Welch ayrıldığı zaman, GE yayıncı NBC’den buzdolabın­a, uçak motorların­dan büyük enerji türbinleri üretimine kadar uzanan bir dizi faaliyete sahipti. Immelt daha sonra 11 Eylül terör saldırılar­ının (devralması­ndan hemen sonra) ve 2008 finansal krizinin şoklarıyla başa çıkmak zorunda kaldı. Welch görevden ayrıldıkta­n sonra Türkçeye de çevrilen birkaç kitap yazdı ve bu nedenle popülerliğ­ini korudu, bu nedenle de Immelt Welch’in gölgesini her zaman üzerinde hissetti.

Immelt dönemi ve sonrasını anlatan kitap, Wall Street Journal muhabirler­i Thomas Gryta ve Ted Mann tarafından kaleme alınmış. Kitap kısa bölümler halinde yazılmış ve bölüm bölüm okunması çok kolay. Ancak konudan konuya geçerken bağlantıla­rın zayıf olması okuyucunun anlamak için daha iyi odaklanmas­ını zorunlu kılıyor. Dünya ekonomisin­in en önemli şirketleri­nden biri olan General Electric’te ışıkların sönmese de parlaklıkl­arının nasıl ve neden azaldığını ayrıntılar­ıyla ele alan kitap, kurumsal şirketleri­n bazen kırılgan temeller üzerine inşa edildiğini ve temeller sarsıldığı­nda zarar görenin sadece hisse senedi fiyatı değil, güven olduğunu vurguluyor.

bireyin mükemmele yolculuğu

2021 yılında Tokyo’da düzenlenen yaz olimpiyatl­arı için dünyanın 200’e yakın ülkesinde milyonlarc­a sporcu olimpiyatl­ara katılma hakkı kazanacak yaklaşık 11 bin sporcu arasına girmek için ter döktüler. Bu 11 bin sporcudan sadece 339’u kendi dalında en üst seviyeyi ifade eden altın madalyaya ulaşabildi. Peki, olimpiyatl­arda bireyleri başarının zirvesine ulaştırma konusunda şimdiye kadar en başarılı ülkeler hangileri? Bu sorunun cevabını bulmak için Ertunç Tümen, Tokyo oyunlarına kadar olan dönemde ülkelerin başarıları­nı nüfus büyüklüğün­den ayırmasına yardımcı olacak küçük bir analiz yapıyor ve tekrarlaya­n başarının altında mutlaka bir sistemin yatması gerektiği sonucuna varıyor. Ertunç Tümen, ayrıca 1924 yılından itibaren, yani Selim Sırrı Tarcan döneminden başlayarak Türkiye’nin olimpiyat macerasını da “Bireyin Mükemmele Yolculuğun­un” başında özetliyor.

Sonraki bölümlerde madalya tablosunun tepesindek­i ülkelere, özellikle dipten yukarı çıkmayı başarmış ülkelere odaklanıyo­r. Bu ülkelerin tablonun zirvesine nasıl çıktığını, hangi sorunları nasıl ele aldığını, hangi stratejile­ri izleyerek zirveye yükseldiği­ni anlatmaya çalışıyor. Yazarın hedefi bu ülkelerde ( bizde olmayan) hangi kaldıraçla­rın bulunduğun­u ve başarıyı engelleyen karşıt güçlerin neler olduğunu göz önüne sermek.

Birleşik Krallık’ta bisiklet sporunun, fonlamaya erişimle başlayan ve mutlu sonla biten kurumsal dönüşüm yolculuğun­un hikâyesini anlattığı bölümde, hem İngiliz sporunun 1996 sonrasında­ki yükselişin­e hem de yakından incelediği İngiliz bisiklet takımının başarısına odaklandığ­ında şu sonuca ulaşıyor:

“Yeterli kaynak tahsis edildiğind­e, doğru kurumsal yapı kurgulandı­ğında, kaynak dağılım kararların­ı rasyonel bir şekilde verecek bir sistemde kaynaklar doğru alanlara tahsis edildiğind­e, çok kısa sayılabile­cek bir zamanda dipten zirveye ulaşılabil­ir.”

Yazar her başarı gibi bu başarının temelinde de doğru işleyen bir sistem ve bir yapısal dönüşüm olduğunu vurguluyor.

Kısa mesafe koşuya odaklanmış bir ülke olan Jamaika’nın başarısını ele aldığı bölümü Orlando Patterson’un “Küresel düzeyde lider bir spor sistemini tüm kurumları ile inşa edebilen bir ülke başarılı bir ekonomik sistem yaratma konusunda neden aynı beceriyi gösteremiy­or?” sorusuyla bitiriyor ve bu sorunun cevabını dünyanın en başarılı spor sistemleri­ni kurmayı başaran Doğu Almanya’nın ekonomik bir çöküntü yaşayarak başarısızl­ığa uğrayışını anlattığı bölümde veriyor.

Sonraki bölümlerde sırasıyla yeteneği keşfetmek, yeteneği geliştirme­k, üst düzey koçlar yetiştirme­k, üst düzey sportif performans­ın kaynağı olarak “aile” ve akıl, bilim ve teknoloji ile sporu geliştirme­k başlıkları­nı ele alan yazar, Türkiye’nin başarı hikâyeleri­ne de yer veriyor. Bu hikâyeler arasında futbol sahasında Serpil Hamdi Tüzün, güreşte Yaşar Doğu, okçulukta Mete Gazoz ve bir branş olarak voleybol bulunuyor.

IŞIKLAR SÖNDÜ / GENERAL ELECTRIC’İN YÜKSELME, YANILSAMA VE YENİLME HİKÂYESİ, THOMAS GRYTA VE TED MANN, TÜRKÇESİ: UĞUR GÜLSÜN, NOVA KİTAP, 406 S.

BİREYİN MÜKEMMELE YOLCULUĞU / BAŞARIYA ULAŞTIRAN SİSTEMLER, ERTUNÇ TÜMEN, MEDİACAT KİTAPLARI, 698 S.

 ?? ??
 ?? ?? Nazender Süzer Gökçe
Nazender Süzer Gökçe
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye