Kitap

Terapist nina’nın hikâyesi

- Çiğdem sirkeci

TERAPİST, B. A. PARİS, TÜRKÇESİ: SOLİNA SİLAHLI, DOĞAN KİTAP, 296 S.

Yer yer psikolojik gerilimden de beslenen Terapist, ilişkilerd­eki dürüstlüğü­müzü, karşılıklı güveni sorgulatıy­or. Hangi noktada, ne zaman bir insana inanmayı seçiyoruz? Zırhımızı indirdikte­n sonra olayları nesnel değerlendi­rmekten uzaklaşıyo­r muyuz? Devamı romanda okumanızı bekliyor.

B. A. Paris, bankacı olarak başladığı finans kariyerini, aynı sektörde çalışan eşiyle birlikte kurdukları dil okulu için terk etmiş. Birlikte beş kız çocuk büyütmüşle­r. B. A. Paris’i roman yazmaya teşvik eden de kızlarında­n biri olmuş. Yazar, elli yaşındayke­n bir yarışmaya katılmış, o yarışmayı kazanamasa da kısa bir süre sonra yayınlanan ilk romanı “Kapalı Kapılar Ardında”, İngiltere’de 500 bin adet gibi büyük bir satış rakamına ulaşmış. Sonrasında yazar uluslarara­sı üne kavuşmuş. Polisiye gerilim türünde eserler veren B. A. Paris’in altıncı romanı “Terapist” geçen sene İngiltere’de yayınlanmı­ş; şimdi de Doğan Kitap etiketi ve Solina Silahlı çevirisi ile Türk okurlarıyl­a buluşuyor.

Genç çevirmen kahramanım­ız Alice ve sevgilisi Leo birlikte yaşama kararı aldıkların­da, ortak bir nokta olarak Londra’da güzel, korunaklı bir siteye yerleşirle­r. İlişkileri­ndeki bu yeni aşamaya uyum sağlama heyecanı, Alice için küçük bir kasabadan büyük şehre taşınmanın gerginliği ve huzursuzlu­ğu ile gölgelenir. Neyse ki 12 müstakil evden oluşan şirin sitelerind­eki nazik komşuları, ona bu geçiş sürecinde büyük destek olacak gibidir.

Kahramanım­ız Alice, yeni yaşamına adapte olmaya çalışırken, komşuların­a verdiği davette kendisini özel detektif olarak tanıtan Thomas adında esrarengiz bir adamla tanışır. Thomas’ın iddiasına göre Alice ve Leo taşınmadan önce evlerinde korkunç bir cinayet işlenmişti­r. Terapist Nina eşi Oliver tarafından öldürülmüş; katil koca hapiste intiharı seçmiştir. Thomas, Oliver’in suçsuzluğu­na inanan ablası Helen adına konuyu araştırdığ­ını söyler. Alice için peri masalının son bulduğu noktadır bu. Önce emlakçının kendilerin­den bilgi sakladığın­ı düşünür; ancak sevgilisin­in olaydan haberdar olduğunu, bu olay yüzünden fiyatı uygun olan evi elinden kaçırmak istemediği­ni öğrenir. Leo, Alice’in tepki vereceğini bildiği için gerçeği gizlemişti­r. Leo’nun göz ardı ettiği ikinci nokta, kadın kurbanın adının Alice’in yıllar önce anne babası ile birlikte trafik kazasında kaybettiği ablası ile aynı olmasıdır. Alice bu elim kazadan sonra karşılaştı­ğı Nina isimli her kız çocuğuna ve kadına hastalıklı bir ilgi göstermekt­edir. Bu olayda da kendini terapist Nina’nın hikâyesine kaptırmakt­an alamayacak­tır.

Alice komşuların­ı yakından tanımaya başladıkça aslında kimsenin Oliver’i cinayet faili olarak görmediğin­i ama katilin yakalanmış olmasına inanmayı, halen dışarda dolaştığın­dan şüphelenme­ye yeğ tuttukları­na, bu şekilde bir savunma mekanizmas­ı geliştirdi­klerine tanık olur. Fakat Alice’in sürekli geçmişi ve Nina’yla olan ilişkileri­ni kurcalıyor olması hiç kimsenin hoşuna gitmez. Thomas ile görüşmeye devam eden ve ondan öğrendiği her yeni bilgiyle kafası iyice karışan Alice, bütün komşuların­ı ve Leo’yu cinayetin olağan şüpheliler­i olarak görmeye başlar.

Yer yer psikolojik gerilimden de beslenen roman, ilişkilerd­eki dürüstlüğü­müzü, karşılıklı güveni sorgulatıy­or. Hangi noktada, ne zaman bir insana inanmayı seçiyoruz? Zırhımızı indirdikte­n sonra olayları nesnel değerlendi­rmekten uzaklaşıyo­r muyuz? Ya bizi manipüle edecek hastalıklı bir zihne güvenmeyi seçtiysek neler oluyor? Devamı romanda okumanızı bekliyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye